Kava smanjuje rizik od bolesti jetre

Mnogima je kava najdraži, a nekima i neizostavni dio svakog dana. Kad je kava u pitanju, stalno su prisutni često kontradiktorni rezultati istraživanja koji nude dokaze o blagodatima i rizicima njenog ispijanja.

Velika nova studija otkrila je da pijenje kave bilo koje vrste smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti jetre, masne bolesti jetre, raka jetre, kao i smrti od kronične bolesti jetre. Najveću korist donosi pijenje tri do četiri šalice kave, čak i bez kofeina, dnevno. Kava iz taloga nešto je korisnija od instant kave. Studiju objavljenu u časopisu BMC Public Health, proveli su istraživači sa Sveučilišta Southampton i Edinburgh u Velikoj Britaniji.

U usporedbi sa sudionicima istraživanja koji nisu konzumirali kavu, rizik za pojavu kronične bolesti jetre kod konuzumenata kave bio je niži za 21 posto.


Kava i bolesti jetre

Bolesti jetre godišnje uzrokuju dva milijuna smrtnih slučajeva širom svijeta. Pri tome milijun ljudi umire od komplikacija ciroze jetre, a drugi od virusnog hepatitisa i hepatocelularnog karcinoma. Prema novoj studiji, područje koje je najteže pogođeno bolestima jetre je subsaharska Afrika. Slijede Srednja i Južna Amerika, Istočna Europa i Jugoistočna Azija. Čimbenici rizika za bolesti jetre uključuju konzumaciju alkohola, prekomjernu težinu i dijabetes.Dr. Talal Adhami, hepatolog za transplantaciju iz Cleveland Clinic, studiju je, zahvaljujući njezinu opsegu, nazvao “apsolutno nevjerojatnom”. “Do sada je bilo manjih studija i postojala je povezanost između zdravlja jetre i kave. No, ovo istraživanje zapravo je izvuklo puno veću povezanost samo zbog velikog broja pacijenata“, rekao je.


Desetogodišnje istraživanje na pola milijuna ljudi

Autori studije analizirali su zdravstvene podatke britanske banke Biobank za 494.585 osoba, prateći ih u prosjeku 10,7 godina. Od ukupnog broja, 384.818 osoba je pilo kavu, a 109.767 ne (služili su kao kontrolna skupina studije). Oni koij su pili kavu konzumirali su kofeinsku, bezkofeinsku, mljevenu ili instant kavu.

Tijekom razdoblja ispitivanja, uzorak je sadržavao 3600 dijagnoza kronične bolesti jetre, 5439 slučajeva kronične bolesti jetre ili masne bolesti jetre i 184 slučaja hepatocelularnog karcinoma. Ujedno je zabilježen 301 smrtni slučaj od kronične bolesti jetre.

U usporedbi sa sudionicima koji nisu konzumirali kavu, rizik za pojavu kronične bolesti jetre kod konuzumenata kave bio je niži za 21 posto. Oni su također imali 19 posto manji rizik od razvoja kronične nealkoholne masne bolesti jetre. Potvrđen je i 21 posto manji rizik od pojave hepatocelularnog karcinoma Osim toga, od onih koji su pili kavu, njih 49 posto manje je umrlo od bolesti jetre.

Smanjenje rizika bilo je još veće za ljude koji su pili kavu iz mljevenog zrna. Njihov rizik od razvoja kronične nealkoholne masne bolesti jetre smanjen je za 35 posto i od razvoja hepatocelularnog karcinoma za 34 posto, a od umiranja od bolesti jetre za 61 posto.

Dr. Adhami objasnio je kako kava zapravo može pomoći u ranoj fazi bolesti jetre kada ona na patogen reagira upalnom reakcijom. „To također može utjecati na proces stvaranja ožiljnog tkiva, a i kod bolesnika s cirozom ili bolesnika s uznapredovalim ožiljcima koji su skloni razvoju primarnog karcinoma jetre. Kava je korisna i na toj razini”, dodao je.


Reakcije na studiju

Ograničenje studije je to što se njezin uzorak sastojao od osoba bijele rase s višim socioekonomskim podrijetlom. Stoga njezini rezultati nisu univerzalno primjenjivi.

Prof. Nathan Davies, biokemičar s Instituta za zdravlje jetre i probavnog sustava Sveučilišnog koledža u Londonu, upozorio je kako studija ne dokazuje da je kava “superhrana protiv jetrene bolesti”. Ujedno je primijetio da druge studije čak “ukazuju na suprotno”. U studiji su dugoročni rizik i korist bili tako mali, rekao je prof. Davies. Samo 4 na 1000 onih koji piju kavu ne razvijaju bolest jetre u usporedbi s 5 na 1000 onih koji ne piju kavu. „Vjerojatno je da neki drugi čimbenici imaju značajniji učinak nego kava”.

Međutim, dr. Adhami je ostao entuzijastičan, rekavši da bi bilo drugačije kad bismo imali učinkovite lijekove za sve bolesti jetre. „U ovom trenutku, s nedostatkom alternativa, imamo napitak koji se zapravo najviše konzumira na Zemlji? Kava. Znate što? Ja ću je popiti.” Također je rekao da kao rezultat ove studije predviđa randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja koja testiraju različite molekule kave protiv bolesti jetre. “Vjerujte mi, ovo je apsolutno najuzbudljivija vijest o bolestima jetre”, komentirao je.

Napominje se kako se studija ne upušta u analizu mehanizama zašto je kava tako korisna za jetru. Glavni autor studije, dr. Oliver Kennedy zaključuje: „Kava je široko dostupna. Dobrobiti koje vidimo iz naše studije mogu značiti da bi potencijalno mogla ponuditi preventivni tretman za kronične bolesti jetre. To bi bilo posebno dragocjeno u zemljama s nižim prihodima i lošijim pristupom zdravstvenoj zaštiti i u kojima je teret kronične bolesti jetre najveći.”

Medicinski medij: Usporena jetra razlog je rasta broja kilograma

Jetra – tumačenje nalaza

*

Izvor: www.medicalnewstoday.com

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.