Kakao i njegov pozitivan učinak na zdravlje

Kakao se od davnina smatra izuzetnom i dragocjenom namirnicom. U doba astečkog kralja Montezume ovaj je napitak bio rezerviran samo za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane karakteristike. Švedski botaničar Linne je ovoj biljci dao naziv Theobroma cacao L. gdje “theobroma” upravo i znači “hrana bogova”.

Kakao raste na drveću prosječne visine od 4 do 8 metara i spada u vazdazelene biljke porodice Sterculiaceae. Ova biljka porijeklo vuče iz tropskih krajeva južne Amerike, a plod se najčešće koristi za izradu kakao praha i čokolade. Plod stabla jajolikog je oblika, dugačak do 30 cm i težak do 500 grama. U plodu se unutar bijelog mesa nalazi 20 – 60 sjemenki.

Pulpa se koristi za izradu sokova, dok se od ploda dobiva kakao prah i maslac. Čitav plod je jestiv. Svako sjeme sadrži do 50% masnoće od koje se izrađuje maslac. U kakau se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu.

Pulpa se koristi za izradu sokova, dok se od ploda dobiva kakao prah i kakao maslac.

Kakao je u divljem obliku danas moguće pronaći još samo u podnožju Anda, na visini od 200 do 400 metara, u području Amazone i u blizini rijeke Orinoco. Prvi europski susret s kakaom imao je Christopher Columbo, koji ga je nazvao “lješnjacima čudesnog izgleda”. U Europu je u obliku napitka prvi put stigao 1519. godine.

Zdravstvene dobrobiti kakaa

Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu.

Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana:

1. štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala

2. smanjuje stres i depresiju

3. štiti od bolesti srca i krvnih žila

4. štiti od mnogih vrsta raka

5. odličan je izvor željeza

6. regulira razinu šećera i kolesterola

7. potiče bolje pamćenje i koncentraciju

8. smanjuje opasnost od srčanog udara

9. pomaže u regulaciji krvnog tlaka

Antioksidansi

Kakao sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje.

Po svom sastavu iznimno je bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Antioksidansi štite organizam od bolesti i od slobodnih radikala, koji su glavni uzrok starenja.

Sadrži najveću koncentraciju antioksidansa, i to u usporedbi s bilo kojom drugom namirnicom na svijetu. Ti antioksidansi uključuju polifenole, katehine i epikatehine.

Gledajući po težini, kakao ima više antioksidansa nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno!

Magnezij

Zbog svog sastava bogatog mineralima (posebno magnezijem) pomaže i u borbi protiv stresa. Magnezij je odgovoran za više od 300 procesa u organizmu – od probave do rada srca i mozga.

Polifenoli

Sadrži i katehine, polifenole za koje se vjeruje da štite od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti.

Željezo i cink

Nadalje, izvrstan je izvor željeza, kroma, mangana, cinka i vitamina C. U 28 grama kakaa nalazi se čak 314 % dnevne preporučene količine željeza.

Dijabetes i kakao

Prema rezultatima istraživanja provedenog na Australskom međunarodnom institutu za dijabetes, dijabetičari koji redovito konzumiraju kakao imaju znatno bolju krvnu sliku i normalizirani krvni tlak. Kod njih je zabilježena i manja stopa srčanih oboljenja i infarkta.

PEA

Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin). Riječ je o skupu spojeva koje vaš organizam luči kada ste zaljubljeni. Stoga ne čudi da mnogi svoju potrebu za ljubavlju zamjenjuju čokoladom, čiji je glavni sastojak kakao.

U kakau se nalaze i hormoni sreće – serotonin i dopamin.

Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu cjelokupnom zdravlju organizma.

Uvrstite kakao u svakodnevnu prehranu

Zbog svega navedenog, kakao treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Međutim, nemojte se zavaravati da kada jedete običnu čokoladu (koliko god ona bila tamna) unosite u organizam dobar i zdravi kakao.

Nažalost, u procesu proizvodnje čokolade kakao se zagrijava i gubi svoja nutritivna i ljekovita svojstva. Zato uvijek birajte čisti, organski kakao i uživajte u njegovim blagodatima. Neka hrana bogova bude i vaša hrana!

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.