Izbacite višak vode iz organizma (recept)

Svi se ponekad osjećamo napuhano, pogotovo za vrijeme toplih dana ili prekomjernog stajanja i hodanja. Jedan od razloga tome je nakupljanje vode u organizmu. Ženama se to ipak malo češće događa, zbog prirodne genetike. Posljedice mjesečnih promjena u ženskom tijelu rezutiraju nakupljanjem više vode nego inače, zbog čega se osjećaju napuhnuto i natečeno.

Ovaj sok od 3 sastojka ubrzava sagorijevanja kalorija, pomaže kod izbacivanje viška vode iz tijela, čisti organizam od toksina, hrani tijelo vitaminima i mineralima, pomaže kod problema s mjehurom i kod grčeva… Uz sve to, za pet dana možete skinuti i do tri kilograma! Naravno, uz uravnoteženu prehranu i neku laganu fizičku aktivnost.

Sok od peršina ima svojstva vrlo važna za izmjenu kisika u organizmu te za normalno funkcioniranje nadbubrežne žlijezde i štitnjače.

 

Uzroci zadržavanja vode

– dugo stajanje ili sjedenje (sjedilački ili stajački poslovi te odlazak na putovanje i razgledavanje – uvjeti koje ne možemo promijeniti)
– loša prehrana (veliki unos slane hrane te masne i slatke; sol je tvar na koju se veže voda)
– smanjen unos tekućine tijekom dana
– toplo vrijeme – česti uzrok natečenih nogu i zglobova
– PMS – prije same menstruacije žene često čini otečenima
– kronične bolesti (bolesti bubrega i artritis)

Diuretici

Diuretici pomažu u izbacivanju vode i toksina iz organizma putem urinarnog trakta. Priroda nas je podarila određenim namirnicama koje možemo koristiti u ovu svrhu. Dijelimo ih na prirodne diuretike, namirnice bogate kalijem i biljke s velikim udjelom vode.

Peršin – moćna diuretička trava i izbacivač toksina

Sirov sok od peršina jedan je od najjačih sokova. Ne smije se nikad odjednom uzimati u većim količinama od 30 do 60 grama, pa i kada se miješa s velikim količinama soka od mrkve ili soka od nekog drugog povrća, kao što je npr. celer, salata glavatica ili špinat. Udio soka od peršina ne smije nikad biti prevelik u odnosu na količinu ostalih sokova.

~

Sok od peršina ima svojstva koja su vrlo važna za izmjenu kisika u organizmu, te za normalno funkcioniranje nadbubrežne žlijezde i štitnjače. Životne tvari u peršinu nalaze se u takvom međusobnom odnosu da pomažu održavanje zdravog slanja u krvnim stanicama, osobito u kapilarama i arteriolama.

~

Peršin je izvrsna hrana za urogenitalne organe. Od velike je pomoći kao lijek protiv kamenca u bubrezima i mjehuru, protiv albuminurije (izlučivanja bjelančevine u mokraći), upale bubrega i drugih bubrežnih bolesti. S velikim uspjehom primjenjuje se i kod “vodene bolest”.

Osim toga djelotvoran je protiv svih bolova povezanih s očima i očnim živcima. Slabe oči, rožnjača, siva mrena, upala očne ovojnice, upala očiju u svim stadijima te proširenje zjenica učinkovito se liječe ako se pije sok od peršina pomiješan sa sokom od mrkve i kombiniranim sokom od mrkve, celera i endivije.

Nikad nemojte piti prevelike količine čistog sirovog soka od peršina! Radi se o tako jakoj koncentraciji koja bi mogla prouzročiti smetnje živčanog sustava. Ali je zato od velike koristi ako se uzima pomiješan s drugim sokovima.

Strogo uzevši peršin pripada skupini biljaka iz porodice štitarki, odatle njegovo jako, koncentrirano djelovanje. Primjenjuje se s velikim uspjehom kod dobivanja menstruacije, pomiješan sa sokom od cikle ili s mješavinom soka od cikle, mrkve i krastavaca.

Grčevi kao posljedica menstrualnih tegoba ublažuju se pijenjem te mješavine, a često i nestaju ako su iz jelovnika izbačeni proizvodi sa škrobom i šećerom.

Korisni savjeti

Svježi peršin je bolji od suhog. Ako morate kupiti suhi peršin, birajte onaj iz organskog uzgoja.

Birajte peršin s lišćem tamno-zelene boje. Izbjegavajte grane koje imaju žućkastu boju ili su uvenule. To je znak da su stare ili oštećene.

Svježi peršin možete pohraniti u hladnjaku, u plastičnoj vrećici. Ako je peršin uvenuo, pošpricajte ga sa malo vode, prije nego ga stavite u hladnjak.

RECEPT ZA SOK

Sastojci:

  • 1 manji stručak neprskanog svježeg lista peršina
  • 1 neprskani limun
  • 1 čaša vode (2-3 dl)

Priprema:

Operite dobro peršin, ogulite limun i stavite ih u sokovnik. Iscijedite u sok te u njega dodajte oko 2-3 dl vode. Ako nemate sokovnik, ocijedite limun i pomiješajte s vrlo sitno nasjeckanim peršinom te u to dodajte vodu i tako popijte.

Uzimanje:

Ukus nije “rajski”, ali je podnošljiv. Ako ga ne možete piti ovakvog, dodajte malo stevije, meda ili javorovog sirupa. Sok bi trebalo piti svako jutro na prazan želudac i to samo pet dana. Potom je potrebno napraviti pauzu deset dana. Nije preporučljivo za trudnice i dojilje.

~

Odličan sok od peršina za detoks i skidanje kila

Peršin je više od začina

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads