Hristijan – namaz od badema, lana i sezama koji hrani i liječi

Cilj hrane koju unosimo u sebe je da hrani i liječi, kao što je Hipokrat savjetovao. Istraživanja znanstvene literature i praktično iskustvo daju ohrabrujuće rezultate. Rezultati govore o sve većoj upotrebi Hristijana, ljekovitog namaza, koji se priprema na sljedeći način…

HRISTIJAN – PRIPREMA

Tri jušne žlice badema sameljite što sitnije.

Dodajte dvije jušne žlice svježe mljevenih lanenih sjemenki, jednu jušnu žlicu mljevenih sjemenki sezama, pola jušne žlice meda i pola čajne žlice cimeta.

U smjesu dodavajte zdravu „živu“ vodu (izvorsku ili energiziranu vodu) i miješajte dok ne dobijete namaz željene čvrstoće.


Ljekovito djelovanje namaza

Badem

Badem je biološki vrijedna namirnica koja sadrži  50% masti, 20% bjelančevina i 17% ugljikohidrata. Sadrži kalij, fosfor i nešto manje željeza i natrija. Bogat je vitaminom B3(PP) čiji nedostatak izaziva pelagru. Odličan je protiv groznice, bolesti želuca i crijeva, čira na želucu, žgaravice i iscrpljenosti.

Lan

Lan je jednogodišnja biljka, čiji plod ima oblik košarice s 10 sjemenki. Kultivira se svugdje. Lan cvjeta u jednom dahu – sve se dešava tijekom jednog dana. Iz sjemena lana dobiva se laneno ulje. Ulje se koristi za ublažavanje posljedica vanjskog zračenja, a iznutra za prevenciju i liječenje ateroskleroze.

Sjeme lana sadrži:

  • masna ulja u čiji sastav ulaze gliceridi, linolne, linolenske, stearinske kiseline itd.
  • bjelančevine
  • ugljikohidrate
  • organske kiseline, fermente, glikozid linamarin
  • vitamine

Unutrašnje korištenje lana dobro je za crijeva. Stoga se uzima kod upale želuca i crijeva. Vodeni rastvor lana pokriva sluznicu želuca i crijeva tankim slojem sluzi, a aabubreno sjeme lana ima purgativno svojstvo.

Lan štiti i protiv raka – sadrži čak 27 spojeva s antitumorskim djelovanjem.


Sezam

Sezam je biljka koja sadrži 60% ulja, E vitamin, smole i druge aktivne spojeve. U konvencionalnoj medicini koristi se za liječenje bolesti vezanih za zgrušavanje krvi. Sezam se koristi i u liječenju srčanih oboljenja – sezamin je lignin iz sezamovog ulja koji smanjuje količinu kolesterola u jetri i krvi.

Sezam je borac protiv raka. Sadrži biljne kiseline s antioksidativnim djelovanjem (bore se protiv slobodnih radikala, posebice u debelom crijevu).


Cimet

Cimet je ukusan začin i odlično prirodno sredstvo za reguliranje razine šećera u krvi. Djeluje na način da povećava nivo inzulina u krvi, kao i njegovu sposobnost za preradu glukoze. Dnevno ga je potrebno konzumirati bar 1 kk.


Med

Med sadrži grožđani i voćni šećer čije se molekule lako  ugrađuju u organizam.

Med sadrži:

  • bjelančevine
  • aminokiseline
  • vitamine B1, B2, B3, B6, B12, C, A, E
  • minerale K, P, Mg, Cl ,S ,J ,Fe, Co, Cu, kadmij, mangan
  • enzime – katalaze, dijastaze, invertaze, lipaze, peroksidaze

Hristijan je stoga hrana koja hrani i liječi. Može se svakodnevno konzumirati, a koristi se u obliku namaza koji se maže na kruh ili se konzumira samostalno.

Autor: Dr. Vujasin, spec.med. ginekolog koji se bavi službenom i alternativnom medicinom

Njegovo veličanstvo – CIMET

Sezame, sezame, za zdravlje stvoren si!

Laneno brašno za čišćenje organizma i mršavljenje

Zlatni med – napravite sami najjači prirodni antibiotik

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.