Evo zašto obožavamo banane!

Većina ljudi danas “nema vremena” za zdravu prehranu i radije posežu za brzom hranom nego za zdravim namirnicama, dok su po anketama voće i povrće vrlo nisko pozicionirani na skali odabira hrane! Znanstvenicima i nutricionistima nije jasno zbog čega se većina ljudi na zapadu radije tako hrani, kad već postoji toliko odličnih, a prije svega prirodnih namirnica, koje nam mogu pružiti sve potrebne tvari.

Uzmimo za primjer banane. One su omiljena hrana majmuna, što i nije tako čudno, budući da su vrlo ukusne i hranjive, a osim toga, prava su riznica odličnih tvari! Nutricionisti tvrde da bi vam se za samo mjesec dana od kada počnete jesti dvije banane dnevno, zdravstveno stanje trebalo značajno poboljšati! Evo kako i zašto…

Kako banana zrije, tako razvija tamne točkice po sebi. Što više točkica ima, više je obogaćenih stanica koje razvijaju imunitet.


Blagodati banana

Banane sadrže vrlo malo natrija, ali dosta kalija, što je odlično za regulaciju krvnog tlaka i zdravlje srca. Znanstvenici su ustanovili kako svakodnevno konzumiranje banana može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 40%.

Ukoliko imate problema s probavnim sustavom, poput zatvora, pojedite nekoliko banana. One su odličan izvor vlakana pa će brzo riješiti vaše probleme sa crijevima.

Osjećate se malaksalo i bez snage? Banane će vam pružiti prijeko potrebnu energiju, a odličan su izbor i za užinu prije vježbanja! Sportaši je imaju redovito u svojoj torbi!

Banane su odličan lijek i za žgaravicu, jer su dobar izvor antacida koji reguliraju ovo neugodno stanje.

Ukoliko je vašem organizmu potrebno željezo, banane vam mogu pomoći. Tvari iz banane stimuliraju crvena krvna zrnca i proizvodnju hemoglobina, pa značajno pomažu malokrvnim osobama.

Odlične su protiv grlobolje i kašlja.

Triptofan je vrlo važan za tijelo jer ga organizam koristi kako bi ga pretvorio u serotonin, hormon sreće. U bananama ga ima dosta, pa zato kada se osjetite loše ili vam se čini da je na pomolu depresija, navalite na banane!

Znanstvenici su ustanovili kako studenti koji jedu bananu za doručak, međuobrok i nakon ručka imaju znatno veću razinu koncentracije. Kalij iz banane potiče rad mozga i olakšava učenje i pamćenje.

Trudnice pojačano trebaju paziti na prehranu, a banana je zdrava, ukusna i olakšat će tegobu koja pogađa većinu trudnica. Banana će podići razinu šećera u krvi, što vam treba kada osjećate jutarnje mučnine.


Birajte uvijek zrelije banane

Potpuno zrela banana proizvodi supstancu TNF (Tumor Necrosis Factor) ili Faktor Nekroze Tumora, koja ima sposobnost boriti se protiv stanica koje se ponašaju neuobičajeno. Kako banana zrije, razvija tamne točkice po sebi. Što više točkica ima, više je obogaćenih stanica koje razvijaju imunitet.

U tom stupnju sazrijevanja, banana je i najbolja za probavu jer se šećer iz banane tada najlakše apsorbira, za razliku od manje zrelih stadija banane kada je teža za probaviti jer se škrob još nije pretvorio u šećer. Razina stanica s antikanceroznim efektom odgovara razini zrelosti voća. Što je banana zrelija, više ima antikanceroznih kvaliteta.

Kod istraživanja, u usporedbi sa grožđem, jabukama, lubenicama, ananasom i kruškama, banane su sadržavale najviše antikanceroznih tvari.

Banana: dostupna, zdrava i višestruko korisna

Savršeni recept za kruh od banane (banana bread)

Hladni tart s bananama savršen je ljetni desert

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads