Dr. Lejla Kažinić Kreho: U 5 koraka vratite godine unatrag

Danas svi želimo izgledat mlado i osjećati se što bolje i vitalnije, bez obzira na godine odnosno našu životnu dob. Stoga i ne čudi da mnoge tvrtke i pojedinci koriste upravo tu našu zajedničku želju i nude nam raznorazne pripravke, a ponekad i ‘magične’ metode podmlađivanja.  Svaki put kada želim pročitati nešto na internetu, odmah ispred mene ‘skoči’ reklama koja tvrdi da će se i liječnici prepasti njihove metode koja ženi s pedesetak godina vraća 20 godina unatrag.
*

Istina je da se u 20. stoljeću žena s 50 godina već smatrala starom. No, danas je situacija ipak drugačija. Danas to znači još dodatnih 30 godina koje doista možete proživjeti zdravo i aktivno! I zato nam godine koje imamo ne trebaju biti prepreka za zdrav život, aktivnost i životnu radost.


Ključ za pomlađivanje – promjena životnih navika

Oko četvrtinu načina starenja određuju geni, dok ostatak ovisi o našem načinu života. To znači da je ključ za pomlađivanje promjena životnih navika.

Zašto uopće starimo?

Odgovor je da su za to zaslužni brojni slobodni radikali koji dovode do oštećenja DNK-a. Ostati što duže mlad i zaustaviti godine zahtijeva stalno obnavljanje tijela i to ne samo od svakodnevnog stresa. Mi sami moramo kontinuirano ‘pametno’ hraniti svoje tijel kvalitetnim proteinima i nutrijentima potrebnima za stvaranje novih stanica.

Nitko nije izbjegao starost, no birajući zdrav stil života i hraneći tijelo hranom za vječnu mladost, možemo našu energiju, zdravu tjelesnu težinu i mentalnu agilnost održati što duže.

To potvrđuje i istraživanje Instituta za zdravlje i starenje sveučilišta Newcastle. Ono je  pokazalo kako pravilan odabir namirnica, smanjenje tjelesne težine i redovite kardiovaskularne vježbe, kao i vježbe snage, ne samo da produžuju život nego i povećavaju vjerojatnost za zdravu dugovječnost, što nam i jest glavni cilj.

Promjenom životnih navika možemo godine vratiti unazad. Stoga 40-godišnjakinja može imati kožu kao da joj je 30 godina i srce zdravo kao da joj je 20. Bitno je birati hranu s najviše nutrijenata, a najmanje potencijalno opasnih sastojaka. Važno je početi prepoznavati hranu koja hrani tijelo za njegovo optimalno zdravlje.

I ne zaboravite, ma koliko imali godina, nikad nije kasno za promjene. Saznajte koja je to superhrana koju voli naša koža, kosti, mozak, srce, oči – organi vječne mladosti. Iskoračite s ovih pet koraka i vratite godine unatrag.

To nisam ja – to je moja Štitnjača!


1. KORAK

Pomladite kožu

Koža, naš najveći organ, zauzima površinu od čak dva četvorna metra i na njoj se odražavaju prvi vanjski pokazatelji starenja. S godinama, proizvodnja stanica se usporava. Epiderma postaje sve tanja, stanice zadržavaju sve manje vode, koža gubi elastičnost, nastaju bore i crte na licu se produbljuju. Starimo, odnosno postajemo zreliji.

Mnogi će pomisliti da način starenja kože određuju naši geni. No, ponavljam, oni su odgovorni samo za četvrtinu promjena. Naslijeđeni geni nisu naša sudbina! Odlučujući je naš izbor životnog stila.

Nedovoljno sna, neprestani stres, yo-yo učinak loših dijeta, alkohol, pušenje, rafinirani proizvodi… Sve su to uzroci starenja kože, koje sami itekako možemo  kontrolirati.

Nutrijenti

Određeni nutrijenti imaju snagu pomladiti kožu dok istovremeno zaustavljaju njeno starenje. Fitonutrijenti iz zelenog povrća čudotvorna su hrana za našu kožu.

Zeleni alkalni smoothie je zasigurno globalna superhrana za kožu i mlađi unutarnji izgled. Naviku pijenja kave s nekim rafiniranim slatkišem zamijenite ovim super-napitkom.

I, gle, samo jedna ovakva promjena dnevne rutine počinje nas podmlađivati!

San

Druga je – dobar san. On je jedan od važnijih čimbenika koji djeluju na izgled kože. Nedovoljno sna lice čini umornijim, a koža gubi sjaj.

Koža je organ koji se obnavlja. Stanice se stvaraju 24 sata, nove oživljavaju u bazalnom sloju epidermisa te putuju prema površini kože. Taj proces traje 28 dana. Već samo jedna kvalitetno prospavana noć daje vidljive rezultate.

Zamislite da kvalitetno spavate mjesec dana.  Koža će automatski postati svježija, čvršća, mlađa. Znanstveno je dokazano da koža najbolje apsorbira nutrijente između ponoći i četiri sata ujutro. To znači da treba izabrati laganu večeru bogatu vitaminima i mineralima, s manje masnoća i kalorija.

Izbjegavajte kasne velike obroke u večernjim satima. U tom slučaju tijelo neće raditi ništa drugo nego probavljati hranu i uklanjati otrove, dok će koža ostati uskraćena za važne antioksidanse.

Kombinacija za superten je, stoga, dobar san i pravilno biranje hrane.

Voda

Uz sve ovo ne zaboravite popiti čašu tople vode prije nego odete u krevet. Koži je potrebna voda za vrijeme spavanja!

Dnevno nahranite kožu iznutra. I to hranom kao što je mango, bobičasto voće, špinat, mrkva, brazilski orah, sok od nara, bioaktivni jogurt.

Uz superhranu za mlađu kožu neizbježno je ulje noćurka. Ovo je prirodno ulje bogato gama-linolenskom kiselinom (GLA). Jednostavno ga umasirajte u kožu i nanesite prije spavanja. Neka vam ne smeta njegov specifičan miris.

Godinama imam rutinu da u svoj smoothie često dodajem laneno ulje i sadržaj omega 6 kapsule. To je poseban – super detoks duo koji mojoj koži daje zdravlje i sjaj…i briše godine.

Top namirnice za kožu:
  • lanene sjemenke ili laneno ulje
  • mrkva
  • sok od naranče
  • jabuka
  • bademi
  • slanutak i zob
  • dinja
  • paprika
  • avokado


2. KORAK

Osnažite srce

Srce omogućava krvi da cirkulira, osiguravajući snabdijevanje stanica zdravim nutrijentima koje pomažu pomlađivanju tijela. Starenjem arterije postaju tvrđe, s više masnoće i kolesterola koji se odlaže u stanice. Tu leži opasnost od krvnog ugruška i srčanog udara. Pretilost, nedovoljno tjelovježbe, stres – sve su to razlozi zbog kojih krvožilni sustav stari.

Kako spriječiti te promjene i pomladili krvožilni sustav?

Ustati, obući tenisice i početi se kretati!

Bavite se bilo kojom tjelesnom aktivnošću koja će vas zagrijati i ubrzati ritam disanja. Vremenom će srčani mišić ojačati i arterije će postati elastičnije.

Uz tjelovježbu, nastojte unositi više voća i povrća, osobito češnjaka, a smanjiti unos zasićenih masnoća. Vitaminski pripravci vitamina B skupine, osobito B6, B12 i folna kiselina, važni su za održavanje zdrave razine homocisteina. To je bjelančevina koja se prirodno nalazi u tijelu, a važna je za sprječavanje srčanih bolesti. Razina homocisteina danas je važan laboratorijski nalaz u antiaging nutritivnoj terapiji.

Top hrana za zdravije i vitalnije srce:
  1. Hrana bogata omega-3 esencijalnim masnim kiselinama, poput lanenog ulja i oraha.
  2. Namirnice nižega GI-a, osobito one bogate topivim biljnim vlaknima kao što su zob, razne vrste graha, heljda, leća, slanutak, orašasti plodovi koji uravnotežuju kolesterol.
  3. Svježe voće i povrće, i to šareno, zbog bogatstva antioksidansima koji inhibiraju oksidaciju LDL kolesterola – uživajte u rajčicama, mrkvi, cikli, celeru, papaji, kruški, crvenim paprikama, bananama, malinama, kupinama, lubenicama.
  4. Zeleni čaj
  5. Tamna čokolada
  6. Crno vino (umjeren unos)

Zanimljivo

Osobe koje imaju psa imaju niži krvni tlak, kao i ukupni kolesterol i brže se oporavljaju od srčanog udara.


3. KORAK

Ojačajte kosti, mišiće i zglobove

Uspravan hod, hod bez bolova u zglobovima, brža reakcija, uživanje u tjelesnim aktivnostima bez bola… Sve ovo čini nas mlađima i oduzima nam godine. No, mnoge žene često i ne znaju da njihove kosti postaju sve lomljivije sve dok im se ne dogodi prijelom. Stoga nije čudo da se osteoporoza naziva “tihom bolest”.

Do 35. godine kosti postižu maksimalnu gustoću i nakon te dobi održavanje njihove kvalitete postaje izrazito važno.  Nakon 50. godine počinjemo gubiti oko 1 posto mišićnoga tkiva godišnje. To nas usporava i slabi naše reakcije, pa s vremenom postajemo ovisni o drugima pri obavljanju svakodnevnih poslova.

Nutritivna terapija za jake kosti, mišiće i zglobove fokusira se na unos nutritivno vrijednih namirnica i tjelesnoj aktivnosti. To će spriječiti prijelome u kasnijim godinama. No, u praksi se susrećemo s mnoštvom osoba koji se tek u kasnijim godinama odluče na promjenu prehrambenih navika. I konačno se odluče pokrenuti.

Istraživanje britanskog Research into Ageing, u kojem su sudjelovale žene starije od 75 godina, donosi i u tom slučaju dobre vijesti. Pokazalo je da su tijekom 12 tjedana redovite tjelovježbe ispitanice poboljšale mišićnu masu nogu za čak 25 posto! To znači da su postigle mišićnu masu kakvu su imale prije 16 do 20 godina. Žena od 75 godina imala je mišiće kao u dobi od 55 godina!

Zaključak je kako promjena životnih navika, odnosno više tjelovježbe, uz kombinaciju hodanja i podizanja utega, doista može podmladiti kostur i povećati mišićnu masu. Za zdrave kosti ključna je i hrana bogata kalcijem, magnezijem i borom, kao i unos visokokvalitetnih proteina za mišićnu muskulaturu.

Top namirnice za zdrave kosti, mišiće i zglobove:
  • zeleno lisnato povrće kao što je brokula, prokulica, zelena salata, rikula, kupus;
  • orašaste plodove poput badema, oraha i lješnjaka;
  • mahunarke kao što su leća, slanutak, grah;
  • kalcijem obogaćeno sojino mlijeko, kalcijem obogaćen sojin jogurt;
  • bademovo mlijeko;
  • sjemenke poput sezamovih, bučinih, suncokretovih i lanenih;
  • korijen đumbira.

Izbjegavajte gazirane napitke jer izvlače kalcij iz kosti, previše kofeina i kofeinskih napitaka koji potiču gubitak kalcija. Izbjegavajte i previše soli u hrani.


4. KORAK

Održavajte mozak aktivnim

Sretni ste, dobro pamtite, bez poteškoća se koncentrirate. Znaci su to optimalnog mentalnog zdravlja koje vas i motivira da se adekvatno brinete o sebi. Kako starimo, mozak polagano gubi stanice i smanjuje se, a rezultat je gubitak pamćenja i slabljenje kognitivnih funkcija. No, sve se to događa izostanu li mentalni podražaji. Činjenica je da starije osobe koje su redovito mentalno aktivne baš ne “zaboravljaju”.

Prijateljstva, čvrsti obiteljski odnosi, redovita tjelovježba, redovito čitanje, rješavanje križaljki i pravilna prehrana čimbenici su koji nam pomažu da ostanemo mentalno aktivni.

Čini se da i unos raznolikih namirnica djeluje na našu bistrinu. Više antioksidansa u krvi doista pozitivno djeluje na kognitivne funkcije poput pamćenja, racionalnog donošenja odluka, razmišljanja i kreativnosti.

Top hrana za mozak:
  • bobičasto voće kao što su maline, kupine i borovnice
  • tamnozeleno lisnato povrće
  • ginko biloba
  • omega-3 esencijalne masne kiseline
  • kadulja
  • začin kurkuma


5. KORAK

Pobrinite se za zdravlje očiju

Jedi mrkvu za bolji vid“, davno su nam govorili baka i djed, iako vjerojatno nisu znali zašto. Ali, bili su u pravu. Danas znamo da je beta-karoten, prekursor vitamina A, izrazito važan za dobar vid i zdravo očno tkivo. S godinama vid nam lagano slabi, a u kasnijim godinama često nastaju glaukom, katarakta i makularna degeneracija. Natečene, crvene oči često nas čine starijima, bez obzira na godine.

Sada se dobro pogledajte u ogledalo. I pogledajte što vam govore vaše oči!

Beživotne oči bez sjaja

Ovo bi mogao biti znak da vaš probavni sustav ne funkcionira pravilno. Pomoglo biste mu da jedno vrijeme ne kombinirate bjelančevine i ugljikohidrate. Ovakav način prehrane kroz par tjedana dobar je način za poticanje probavnog sustava na pravilno funkcioniranje.

Natečene oči i natečeni kapci

Najčešće su uzrokovani zadržavanjem tekućine u tijelu. Stoga se preporučuje antidiuretička dijeta. Pijte 6-8 čaša vode na dan, jedite dosta voća i lisnatoga povrća, osobito celera, brokule, zelene salate, orašastih plodova te suncokretovih sjemenki.

Bitno je provoditi ovaj tretman zbog obilja kalija koji olakšava uspostavljanje ravnoteže minerala u tijelu. Izvrstan za antidiuretičku dijetu je i vitamin C (1 g), koji potiče iskorištavanje kalija iz navedenih namirnica.

Žuta i mutna bjeloočnica

Ovo je znak preopterećene jetre. Da bi se jetra odmorila, provedite četverotjedni detoksikacijski program uz pripravak sa sikavicom.

Lošiji vid navečer

Ovo je najčešće povezano s nedostatkom vitamina A u prehrani. Dvije veće, lagano kuhane mrkve na dan trebale bi poboljšati stanje.

Top-namirnice za dobar vid:
  • špinat
  • mrkva
  • avokado i orasi
  • borovnice
  • agrumi, paprika, brokula
  • lan
  • tamni čaj, crveno vino i luk
  • vitamin E i selen

Dr. Lejla Kažinić Kreho: Štitnjača – razlog zbog kojeg se debljamo i kako je reprogramirati

Dr. Lejla Kažinić Kreho: Štitnjača – prirodna terapija hranom

Dr Lejla Kažinić Kreho: Hranom do blistavog tena

Dr. Lejla Kažinić Kreho: Važnost alkalne prehrane

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads