Divlja sibirska čaga – moćan borac protiv raka

Divlju sibirsku čagu prirodni iscjelitelji s pravom nazivaju “darom od Boga”. Već tisućama godina koristi se u narodnoj medicini, a najzastupljenija je u tradicionalnoj ruskoj i istočnoeuropskoj medicini.

Čaga je neugledna parazitska gljiva koja raste na kori breze i nalikuje izgorjeloj izbrazdanoj kori. Raste u šumama breze diljem Sjeverne i Istočne Europe, Rusije i Koreje. A da izgled može prevariti, govore njezine snažne ljekovite dobrobiti.

Sibirska čaga između ostalog:

  • uništava zloćudne stanice
  • štiti od fizičke i psihičke iscrpljenosti
  • čuva zdravlje zglobova
  • izvrsno je sredstvo protiv dijabetesa
  • u kliničkim istraživanjima pokazala se učinkovitom protiv psorijaze i dermatitisa


Sibirska čaga uništava stanice raka

Sibirska čaga postala je vrlo popularna kada je spomenuta u knjizi “Odjel za rak” Nobelovca Aleksandra Solženjicina. On je pisao o vlastitom ozdravljenju od  karcinoma pomoću čaja od čage nakon neuspješnog liječenja po klinikama.

Čaga je prirodni borac protiv tumora zahvaljujući betulinskoj kiselini koja sprječava razvoj raka i uništava kancerogene stanice, pritom ne dirajući zdrave.

Djeluje protiv raka dojke, jajnika, vrata maternice, prostate, pluća, želuca,  slezene, mozga i timusa te leukemije, melanoma i limfoma. Čaga svojim moćnim protuupalnim djelovanjem i mehanizmom apoptoze uništava deformirane stanice. Korisna je i kao dodatak konvencionalnim sredstvima za kemoterapiju, jer ublažava njihove nuspojave i jača imunitet.


Snažna ljekovita svojstva

Moderna istraživanja pokazala su da je sibirska čaga bogata dragocjenim biološki aktivnim tvarima, od kojih neke ne sadrži niti jedna druga biljka. U njezinom sastavu nalaze se fenolni spojevi, melanini, triterpenoidi i manji postotak betulinske kiseline. Najmoćnijim oružjem ove gljive smatra se čagina kiselina.

Ona prema tvrdnji ruskih znanstvenika normalizira metabolizam i ljekovito djeluje na sve organe i tkiva ljudskog organizma.

Čaga je najjači poznati antioksidans.

Biljke poput aronije i goji bobica nisu ni blizu čage po antioksidativnim vrijednostima. Ona zauzima prvo mjesto na ljestvici ORAC, koja mjeri razinu antioksidansa u namirnicama.

Čaga je moćan adaptogen, što znači da djeluje protiv stresa, koji uzrokuje 90 % svih bolesti.

Sovjetska vlada je svojedobno svojim sportašima i astronautima sugerirala da koriste adaptogene za poboljšanje umnih i tjelesnih sposobnosti. Jedan od njih je bila i čaga, koja se pokazala najdjelotvornijom.

Čaga također štiti zglobove i vene. Ublažava bol, zaustavlja grčenje mišića, potiče uklanjanje soli i toksina iz zglobova, osjetno usporava njihovo starenje i razaranje hrskavičnog tkiva.


Ljekovita primjena

U pravilu se čaga melje u fini prah i pretvara u napitak sličan čaju ili kavi, a može se primjenjivati i u obliku tinkture.

Čaj se priprema gotovo isto kao i drugi čajevi. Prah sibirske čaga se prelije vrućom vodom, ostavi da odstoji nekoliko minuta, procijedi i zatim popije. Može se pripremati kao i kava, ukuhavajući nekoliko žlica mljevene čage u zaključalu vodu. Ostavi se da odstoji neko vrijeme i nakon toga pije tijekom dana.

Redovito konzumiranje čaja od čage štiti od stresa, trajno povećava otpornost organizma prema bolestima i daruje dugovječnost. Sibirski ga narodi redovno piju, što je možda uzrok njihove izuzetne dugovječnosti.

Ulje crnog kima – zaboravljeni lijek za teške bolesti

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.