Čaga – “gljiva besmrtnosti”

Zvana “kraljica ljekovitih gljiva”, divlja čaga se tisućljećima koristi u ljekovite svrhe na sjevernoj hemisferi, posebno u Rusiji i drugim sjevernoeuropskim zemljama. Ime čaga dolazi od ruske riječi koja znači gljiva. Raste u brezovim šumama Rusije, istočne i sjeverne Europe, Koreje, sjevernih dijelova Sjedinjenih država i u Kanadi.

Čaga izgledom podsjeća na komad spaljenog ugljena, a pojavljuje se na vanjskoj strani na oštećenim mjestima drveta breze. Vrlo je neugledna. Kada biste prošli pored nje u šumi, vjerojatno je ne biste ni primijetili.

Gljiva čaga sporo raste i vrlo dugo živi. Može dosegnuti starost od čak 25 godina i upravo u tome leži njena snaga. To joj daje potentnost, ljekovitost i snagu koju, kade je konzumiramo, prenosi nama.
Čaga i drvo breze na kojoj raste međusobno su u simbiozi. Gljiva drvetu daje minerale i jača njegov imunitet, a drvo gljivi daje energiju i šećere.

Čaga je najjači poznati antioksidans. Zauzima prvo mjesto na ljestvici ORAC koja mjeri razinu antioksidansa u namirnicama


Omiljena biljka starih naroda

Čaga se spominje u prvoj poznatoj kineskoj biljnoj enciklopediji „Shen nong Ben Cao Jing“ iz 2700. godine prije Krista kao najsnažnija ljekovita biljka. U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se za uravnoteženje životne sile ili energije „Chi“ te izgradnju i jačanje imunološkog sustava. Također, čaga povećava čing energiju u tijelu koju je inače vrlo teško povećati, a daje nam vitalnost, mladolikost i dugovječnost.
Poznata u Sibiru kao „gljiva besmrtnosti“, a “dijamant šume” u Japanu, čaga dobiva nadimak “kraljica ljekovitih gljiva” jer je jedan od najmoćnijih antioksidanata na svijetu, kao i zbog mnoštva zdravstvenih dobrobiti.

Ljekovita svojstva čage

Dok se na Istoku čaga koristila tisućljećima, Zapad napokon prepoznaje njenu vrijednost za ljudsko zdravlje.  Moderna istraživanja pokazala su da je čaga puna dragocjenih bioloških aktivnih tvari od kojih neke ne sadrži niti jedna druga biljka.

Izuzetno je nutritivno bogata, dapače – nema joj ravne! Sadrži više od 215 fitonutrijenata uključujući betulinsku kiselinu, polisaharide, beta glukane, sterole, inotodiole i melanin. Sadrži aminokiseline, vlakna, minerale (magnezij, kalij, kalcij, klorid, natrij, fosfor), minerale u tragovima (bakar, selen, cink, magnezij, željezo), vitamine B kompleksa, vitamin D2 i enzime. Vrlo je bogata vitaminom D, posebno ako je sušena na suncu te je tako odličan izvor vitamina D za ljude koji žive na sjeveru gdje nema toliko sunca.

Aktivne komponente u čagi djeluju: antioksidativno, antikancerogeno, antitumorski, antivirusno, imunostimulativno, analgetskii antiupalno.
Čaga prevenira neke od najvećih ubojica modernog društva danas, uključujući bolesti srca, moždani udar, dijabetes, rak i pretilost.

Moćan antioksidans

Čaga je najjači poznati antioksidan. Zauzima prvo mjesto na ljestvici ORAC koja mjeri razinu antioksidansa u namirnicama. Antioksidansi sprječavaju oštećenje stanica uzrokovano djelovanjem slobodnih radikala te tako sprječavaju nastanak bolesti i preuranjeno starenje.

Uništava zloćudne stanice

U narodu je čaga oduvijek bila poznata i koristila se za sprječavanje i liječenje raka. Danas se zna da sadrži betulinsku kiselinu zahvaljujući kojoj sprječava razvoj raka te uništava već postojeće kancerogene stanice, dok je za zdrave stanice bezopasna. Djeluje protiv raka dojke, jajnika, cerviksa, prostate, pluća, želuca, slezene, mozga, leukemije, melanoma i limfoma. Može se koristiti i za vrijeme kemoterapije jer upija radijaciju poput spužve te pomaže osobi da se lakše nosi s tretmanima i ima manje nuspojava.

Melanin

Čaga je jedan od najvećih izvora melanina na zemlji. Melanin je snažan antioksidans koji štiti gene od radijacije i oštećenja, daje zdravlje i poboljšava izgled kose, kože, očiju te daje mladoliki izgled.

Dvojako djelovanje

Čaga na naš imunitet djeluje u oba smjera. To znači da ako imamo slab imunitet, ona ga izgrađuje i jača, a ako je preaktivan (kao što je to slučaj kod astme, alergija i sl.), smiruje ga i djeluje protualergeno. To je vrlo rijetka osobina među biljkama, pa je to još jedan razlog zašto se smatra super biljkom.

Betulinska kiselina

Sadrži betulinsku kiselinu koja ima vrlo snažno antimutacijsko i antiradijacijsko djelovanje (štiti DNA od oštećenja). Među nekoliko tisuća biljaka, čaga se pokazala kao najsnažnija antimutacija biljka. Ona također normalizira metabolizam i ljekovito djeluje na sve organe i tkiva ljudskog organizma.

Čaga uništava radijaciju kao nijedna biljka na svijetu. Osim što štiti ljude, smatra se kako od radijacije štiti i okoliš u kojem obitava te biljke i životinje koje u njemu žive.

Alkalizirajuće djelovanje

Čaga je jedna od najalkalnijih namirnica zbog svog iznimnog mineralnog sastava, a zna se kako je alkalno stanje organizma ključno za održavanje dobrog zdravlja.

Adaptogen

Čaga je odličan adaptogen. Pomaže tijelu da se vrati u ravnotežu i blagotvorno djeluju na sve sustave. Lakše se nosimo sa stresom i pomaže da ostanemo zdravi tijekom sezone prehlade i gripe. Ima i imunomodulirajuća svojstva zbog čega je korisna u liječenju autoimunih bolesti. Adaptogeni djeluju tijekom vremena i potrebno ih je uzimati najmanje dva mjeseca kako bi razvili puni učinak.

Čaga – hrana i lijek

Jedan je od najmoćnijih biljnih tonika na svijetu. Čaga ima nevjerojatne ljekovite dobrobiti te se koristi za liječenje mnogih bolesti i zdravstvenih problema.

Čaga je jedna od rijetkih namirnica koja je istovremeno i lijek i hrana, što znači da se može konzumirati kontinuirano bez pauza.


Dobrobiti čage

 • anti-HIV: istraživanje je otkrilo da čaga može smanjiti simptome HIV-a
 • ublažava stres i anksioznost
 • povećava energiju
 • ima protuupalno djelovanje – moćno je sredstvo za ublažavanje bolova
 • pomaže u borbi protiv artritisa i neuropatije
 • štiti jetru i čisti je od toksina
 • jača vitalnu energiju i pomlađuje
 • jača i modulira imunološki sustav te ubija stanice raka
 • pomaže kod sezonskih alergija
 • pomaže kod psorijaze
 • liječi dijabetes
 • štiti DNA od oštećenja
 • liječi čir, gastritis i druge gastrointestinalne
 • probleme liječi Kronovu bolest
 • pomaže kod astme
 • jača kosu, nokte i kožu
 • ima snažna antivirusna, antibakterijska i antigljivčna svojstva te djeluje i protiv kandide
 • normalizira krvni tlak i razinu kolesterola – smanjuje razinu LDL (lošeg) kolesterola
 • povećava metabolizam i poboljšava rad endokrinog sustava
 • poboljšava kognitivne funkcije i sprečava gubitak pamćenja
 • podrška je protiv stresa


Kako se koristi?

Osim kao suplement u obliku praha ili pilula, glavni način na koji većina ljudi konzumira ovu hranjivu gljivu je čaj. Nema miris i okus kao klasične gljive, zbog čega je mogu konzumirati i osobe koje su inače alergične na gljive. Ustanovilo se, naime, kako su alergije na gljivu gotovo uvijek povezane s mirisom i okusom gljive, a čaga to nema.

Čaga ima zemljan i dubok okus. Zanimljivo je da sadrži i tvar vanilin, koji se nalazi i u mahuni vanilije, što joj također daje ugodan slatkast ukus.

S obzirom na sve navedene dobrobiti nije ni čudo da se ova biljka naziva “kraljicom bilja”.

Ako bi ste htjeli izabrati samo jednu biljku koja će vam podariti zdravlje i energiju u svakom pogledu, čaga je definitivno pravi izbor!

Divlja sibirska čaga – moćan borac protiv raka

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.