Opekline od sunca? Riješite ih arganovim uljem!

Iako je zdravo umjereno se izlagati suncu, ljeti na plaži svi znamo pretjerati, pa se lako i brzo dogode opekline. Dovoljno je i malo vremena provesti na jakom suncu između 10 i 16 h da bi se na koži pojavilo neugodno i bolno crvenilo. Najčešći simptomi opeklina su intenzivna suhoća i crvenilo na koži, plikovi, otečenost, preosjetljivost kože i svrbež. Ako ste i sami pretjerali sa sunčanjem, pa ste zaradili crvenilo i opekline na koži, u pomoć vam stiže arganovo ulje. Ovo se ulje dobiva iz oraha istoimenog drveta i s pravom se naziva „tekućim zlatom Maroka“.   

Arganovo ulje poželjno je nanijeti na kožu čak i prije sunčanja i nanošenja prirodne kreme za sunčanje.Kako arganovo ulje pomaže kod opeklina?

Arganovo ulje odlična je pomoć kod opeklina zahvaljujući obilju masnih kiselina i antioksidansa, poput vitamina E i A. Upravo su antioksidansi ključni u zaštiti kože jer sprječavaju štetne utjecaje UV zraka i pojavu hiperpigmentacijskih mrlja. Osim toga, arganovo ulje izvrsno umiruje nadraženu i iziritiranu kožu. Njegovom redovitom primjenom nakon sunčanja možete spriječiti i ljuštenje kože oštećene UV zrakama.

Prednost arganova ulja je što se brzo apsorbira u kožu te u kratkom roku ublažava bol i nelagodu. Usto, potiče stvaranje novih zdravih stanica i regeneraciju kože.

Primjena kod crvenila i opeklina

Nakon izlaganja suncu istuširajte se hladnom vodom i operite blagim sapunom. Zatim kožu polako i nježno potapkajte ručnikom. Potom na opekline i crvenilo nanesite arganovo ulje i ostavite ga da se upije. Postupak s nanošenjem ulja ponovite i prije spavanja. Ulje ne morate ispirati s kože jer se lako apsorbira i ne ostavlja masne tragove.

Ujutro nakon buđenja ponovno nanesite arganovo ulje na opekline. Nastavite s njegovom aplikacijom u jutarnjim i večernjim satima sve dok koža ne zacijeli.


Nanesite ga na kožu i prije sunčanja

Arganovo ulje poželjno je nanijeti na kožu čak i prije sunčanja i nanošenja prirodne kreme za sunčanje. Ono će pospješiti djelovanje kreme. Jednostavno u kožu utrljajte nekoliko kapi arganova ulja. Pričekajte nekoliko minuta da se upije, a zatim nanesite ulje ili kremu sa zaštitnim faktorom. Koža će njegovom primjenom ostvariti višestruke koristi, ne samo po pitanju ublažavanja opeklina.

Ovo ulje koristi se i kao pomoć u ublažavanju strija na koži. Marokanske žene stoljećima su ga utrljavale u kožu trbuha tijekom trudnoće.

Dobrobiti arganova ulja za kožu izloženu suncu

1. Potiče hidrataciju i zadržavanje vlage u koži

Zahvaljujući obilju masnih kiselina, ovo ulje pomaže koži u zadržavanju vlage, što je ključno kada se površinski sloj kože guli zbog opeklina. Također, redovitim nanošenjem ovog ulja povećat ćete elastičnost kože. Osim što izvrsno hidratizira, ovo ulje ne izaziva začepljivanje pora.

2. Čuva zdravlje kožu i održava njezin mladolik izgled

Arganovo ulje štiti kožu od štetnog utjecaja snažnih UV zraka. Usto, ima i anti-age učinak. Koža koja je dugo izložena intenzivnim sunčevim zrakama ubrzano stari, stoga upravo arganovo ulje može odigrati ključnu ulogu u zadržavanju mladolikog izgleda kože.

Budući da sadrži masne kiseline i vitamin E, arganovo ulje dobar je saveznik i pomoćnik kod isušene kože. Djeluje i tako da pomaže uklanjanju odumrlih stanica kože.

3. Djeluje protuupalno i ubrzava zacjeljivanje rana i opeklina

Budući da sadrži linolensku i druge masne kiseline, arganovo ulje ima protuupalno djelovanje. To znači da njegovom primjenom možete efikasno ublažiti crvenilo, svrbež i nelagodu koji nastaju kao posljedica nastalih oštećenja i opeklina.

Nanošenjem arganova ulja, koža više neće biti tako osjetljiva. Vitamin E djeluje umirujuće te ubrzava zacjeljivanje kože i oporavak od opeklina. Zahvaljujući protuupalnom djelovanju, arganovo ulje odlično je i za njegu kože nakon brijanja.

11 dobrobiti arganovog ulja

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.