Nikome ne duguješ opravdavati sebe

Tebi koja cijelog života nekom nešto objašnjavaš. Tumačiš. Pravdaš. Obrazlažeš zašto je nešto tako i tako. Glumiš prevoditeljicu. Drage žene, ne radite to.

Što će vam to?

Čemu služi?

Za čije zdravlje?

Ne morate to raditi. Čak i kada vas stave u poziciju da objašnjavate sebe, iščupajte se iz toga. Iskoprcajte se nekako. I jednostavno – nemojte.

Nisi ti dužna nikome objašnjavati svoje postupke, izbore, odluke.

Nisi dužna nikome objašnjavati sebe. Nemaš ti što kome objašnjavati zašto dojiš, zašto ne dojiš, zašto si rodila njih pet ili nisi niti jedno i nećeš ili zašto ne jedeš meso. Nemaš ti što kome objašnjavati zašto imaš viška kila ili zašto voliš žene.

Tiče ih se, vole znati, pitati, zadirati, hraniti se time, ali ne hrane se oni tim informacijama. Oni se hrane tvojom energijom dok to sve iznosiš, objašnjavaš, pravdaš se, tumačiš. Oni se nahrane i napoje, a ti ostaneš prazna i osušiš se, jer si im se dala. Isisali su te. Nemoj ih hraniti.

Pusti…

I nemoj se braniti, iako se možda osjećaš napadnuto. Usmjeri energiju na neke druge stvari, neke stvari od kojih imaš konkretne koristi.

Pusti.

Nikome se ne objašnjavaj.

Naučene smo da trebamo tumačiti svoje postupke – pa čak i nepoznatima i ljudima s kojima nismo bliski. Ali tome svaka od nas staje na kraj.

Naučene smo dugovati. Drugima sebe. Ali to nije tako. Nikome ne duguješ objašnjenje oko toga zašto si ćelava, kako to da si bolesna, a istovremeno i našminkana, kako to da ti je umrla mama, a nisi u crnini i kako to da si nesretna i tužna, a imaš imućne roditelje.

Nemoj objašnjavati kako to da si pokrivena, a pušiš. Ti pušiš i ti si pokrivena i to ne treba zanimati nikog. Tiče ih se i otkud to da ne radiš, a imaš love. Ali tu opet ti nastupaš. I ne objašnjavaš.

Ne dugujem objašnjenje čak ni partneru. Jednostavno ne dugujem. Ne polaže nitko pravo na mene i moje odluke, samo ja, jer samo ja s njima i živim. Nitko drugi. Baš nitko. Bolje lezi spavati nego da trošiš riječi. Od spavanja imaš neke koristi.

Ne dozvoli da ti život prođe u objašnjavanju sebe drugima

Možda ti to nikad nitko nije rekao, možda to ne znaš, a možda si čula, ali ti se nije ‘primilo’ pa objašnjavanje i pravdanje kreće već samo od sebe. Ako su naše bake morale ili mislile da moraju tumačiti se drugima, mi sad ne moramo i znamo da ne moramo. Ne dozvoli da ti život prođe u objašnjavanju sebe drugima.

Budi svoja i živi onako kako ti hoćeš i želiš. Izaberi svoj put, donosi odluke. Hrabro. Sigurno. i ništa ne objašnjavaj. Samo hodaj. Onaj tko razumije hodat će uz tebe.

 

Usporite ritam, osluškujte sebe

Mudre žene uvijek imaju vremena za sebe

Bodrite li sebe, kao što bodrite druge?

Vrijeme je da napokon prihvatite i zavolite sebe

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.