Zelenom mediteranskom prehranom do manje sala na trbuhu

Smanjenje količine visceralnog masnog tkiva smatra se pravim ciljem mršavljenja. Ujedno predstavlja važniji indikator uspješnosti nekog dijetnog režima od opsega struka ili ukupne tjelesne mase u kilogramima. Za razliku od masnog tkiva smještenog na bokovima, visceralno masno tkivo proizvodi hormone i „otrove“ odnosno upalne spojeve povezane s višim rizikom od bolesti srca, dijabetesom, demencijom i prijevremenom smrti. Novo istraživanje objavljeno u uglednom časopisu BMC Medicine otkrilo je kako zelena, tzv. mediteranska prehrana može značajno smanjiti količinu opasnog visceralnog masnog tkiva. Pogotovo onog koje se nakuplja oko organa u trbušnoj šupljini. Na taj način ova vrsta prehrane blagotvorno utječe na zdravlje.

Gubitak visceralnog masnog tkiva na ovoj novoj prehrani bio je više nego dvostruko veći u usporedbi s ostalim prehrambenim režimima.


Usporedba tri prehrambena režima

Skupina međunarodnih znanstvenika na čelu sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Izraelu osmislila je koncept zelene mediteranske prehrane. Radi se o modificiranoj verziji mediteranske prehrane dodatno obogaćenoj polifenolima i s nižim udjelom crvenog i procesiranog mesa. U istraživanju koje je trajalo 18 mjeseci, sudjelovalo je gotovo 300 ispitanika podijeljenih u tri skupine.

Prva skupina pridržavala se prehrane prema principima pravilne prehrane. Druga skupina pridržavala se uobičajene mediteranske prehrane. A treća je skupina bila na modificiranoj, zelenoj mediteranskoj prehrani. Ispitanici zadnje skupine svakodnevno su unosili oko 30 g oraha, 3 do 4 šalice zelenog čaja dnevno i frape s dodatkom 100 g smrznute biljke Wolffia globosa u kockicama. Wolffia globosa pripada istom rodu kao i biljka vodena leća. Radi se o vodenim biljkama koje prirodno nastanjuju vode stajaćice, bare, lokve i ribnjake. Na engleskom jeziku poznate su kao duckweed. Iako nisu široko poznate, jestive su i jedu se kao salata ili dodatak juhama i glavnim jelima. Nutritivno gledano pravi su prirodni dragulji. Sadrže obilje proteina (gotovo 40%), minerale poput željeza i vitamina B12 i polifenole.

Izvrsni rezultati

Rezultati su pokazali kako je pridržavanje zelene mediteranske prehrane kod ispitanika dovelo do smanjenja visceralnog masnog tkiva za 14,1%. Gubitak visceralnog masnog tkiva na ovoj novoj prehrani bio je više nego dvostruko veći u usporedbi s ostalim prehrambenim režimima. Uobičajena mediteranska prehrana smanjila je količinu visceralne masti za 6%, a prehrana prema principima pravilne prehrane za 4,2%.


Pametno mršavljenje mediteranskom prehranom

Rezultati ovog istraživanja još su jedan u nizu dokaza koji pokazuju da kada je mršavljenje u pitanju, za uspješnu redukciju tjelesne mase kvaliteta same prehrane jednako je važna kao i ukupni broj kalorija koji se unosi. Također, izgleda kako korisni nutrijenti poput polifenola koji se mogu naći u brojnim vrstama voća i povrća, mogu utjecati na diferencijaciju masnih stanica. Mogu spriječiti njihovo pohranjivanje u unutarnjim organima. Tako služe kao pomoć kod mršavljenja. To konkretno vrijedi za smanjenje masnog tkiva na području abdomena.

Želimo li i sami promijeniti svoju prehranu na način da više nalikuje zelenoj mediteranskoj prehrani tada se valja pridržavati uobičajenih postulata mediteranske prehrane. Dodatno je potrebno i smanjenje unosa mesa, kao i uvođenje nekih od biljnih izvora proteina. Umjesto frapea koji sadrži nama nedostupnu biljku Wolffia globosu, frape obogatite primjerice proteinima graška.

Autorica: Mirja Zupčić mag. nutr.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads