Sidha Dugdham – za obranu organizma od jesenskih viroza i prehlada

Od davnina se mlijeko sa začinima i ljekovitim biljem u Indiji koristilo kao zdrav, ljekovit napitak. U ayurvedi je takvo mlijeko poznato pod imenom Sidha DugdhamSidhha na sanskritu znači “savršen”, a dugdham znači “mlijeko”.

Iznimno je cijenjeno u ayurvedskoj medicini jer hrani organizam, smiruje emotivnu napetost i pomaže uravnotežiti svaki tjelesni tip. Uz mnoge blagodati za zdravlje i ljepotu, ovo mlijeko potiče i vitalnu energiju – ojas. Prema ayurvediojas daje snagu, jača imunološki i probavni sustav te budi osjećaj sreće i zadovoljstva.

Kako bi pripremili mlijeko na zdrav način bitno je da ga ne pijete hladnog i neprokuhanog. Potrebno ga je dovesti do vrenja, i zatim ga kuhati na laganoj vatri još 5 do 10 minuta zajedno s ljekovitim biljem. Prokuhavanjem se mijenja njegova struktura koja ga čini lakše probavljivijim, naročito za kapha tjelesni tip koji inače ima sporiji probavni sustav.

Kome je namijenjen Sidha Dughdam?

Zbog svojih ljekovitih svojstava i hranjivih tvari ovaj napitak se posebno preporučuje ljudima čiji je organizam iscrpljen i slab. Tijelu vraća imunološku otpornost i probavnu snagu čime ga štiti od raznih bolesti.

Preporučuje se i ljudima koji pate od kapha poremećaja koji uključuje kašalj, pojačani sekret, sinusna začepljenja ili bronhijalne infekcije. Ayurveda savjetuje da mlijeko pijete u večernjim satima zbog njegovih umirujućih i probavnih svojstava čime pospješuje miran i dubok san te zdravu jutarnju probavu.

Sidha Dughdam iznimno je cijenjen u ayurvedskoj medicini jer hrani organizam, smiruje emotivnu napetost i pomaže uravnotežiti svaki tjelesni tip.

5 recepta za pripremu ljekovitog mlijeka

1. Haldi – Sidha mlijeko s kurkumom

Kurkuma svojim moćnim sastojcima jača imunitet, poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od prehlade, gripe i drugih infekcija.

Mlijeko s kurkumom pomaže tijelu da se obrani od neugodnih virusa te je odlično za ublažavanje akutnih kapha-pitta poremećaja koji su vezani za grlo i pluća poput upale krajnika, faringitisa, laringitisa i promuklosti grla.

2. Adraka – Sidha mlijeko s đumbirom

Đumbir se u ayurvedi naziva “univerzalnim lijekom”, a terapeutska upotreba đumbira opisana je u drevnim ayurvedskim tekstovima kao lijek za razne bolesti kao što su artritis, bolesti probavnog, respiratornog i kardiovaskularnog sustava.

Mlijeko s đumbirom ublažava kapha-vata poremećaje respiratornog sustava poput suhog kašlja i emfizema te pomaže u smanjenju i ublažavanju bolova u mišićima, zglobovima i kostima.

3. Kaali Mirch – Sidha mlijeko s crnim paprom

Ovaj napitak je dobar za ispiranje ame (toksina) iz jetre i žučnog mjehura. Smanjuje zagušenje i stagnaciju u limfnom sustavu čiji je uzrok kapha poremećaj. Mlijeko s crnim paprom pojačava rad metabolizma, sprječava nakupljanje masti u tijelu te povećava koncentraciju dobrog kolesterola.

4. Pippali – Sidha mijeko s dugim paprom

Pippali (piper longum), spada među najbolje ayurvedske začine jer njegova moć leži u sposobnosti pomlađivanja pluća i dišnog sustava. Poboljšava metabolizam, potiče zdravu cirkulaciju, jača funkciju reproduktivnih organa i podržava zdravlje jetre.

Mlijeko sa pippalijem ima zagrijavajući učinak kojim ublažava kronična bronhijalna zagušenja, alergije dišnih puteva i probleme vezane s astmom.

5. Tulsi – Sidha mlijeko sa svetim bosiljkom

U ayurvedi, sveti bosiljak (tulsi) se naziva “eliksirom života”. Sveti bosiljak je poznat po tome da podržava zdravlje imunološkog sustava te opušta um i tijelo. Mlijeko s tulsijem je izvrsno za dišni sustav jer liječi kašalj, grlobolju i prehladu te uklanja svaku blokadu u dišnim putevima.

Ublažava glavobolju, smanjuje anksioznost i depresiju te potiče bolji san. Redovito ispijanje ovog mlijeka snižava krvni tlak i kolesterol, smanjujući rizik od moždanog i srčanog udara.

Kako pripremiti ljekovito mlijeko (Sidha Dugdham)

Za pripremu Sidha mlijeka izaberite ljekovito bilje i začine ovisno o stanju koje želite tretirati. Priprema je brza i jednostavna.

Sastojci:
  • 1/2 – 1 čajne žličice ljekovitog bilja/začina
  • 1 šalica mlijeka
  • 1/4 šalice vode
Priprema:

U manjem lončiću izmiješajte ljekovito bilje, vodu i mlijeko pa dovedite do vrenja.

Smanjite plamen i pustite da se mlijeko, ljekovito bilje i voda lagano ukuhaju.

Kad se količina smanji na jednu šalicu, pripravak je gotov.

Pijte topli napitak redovito prije spavanja, a najmanje 14 dana za ljekoviti učinak.

Mlijeko na kraju možete zasladiti medom ili drugim prirodnim zaslađivačem prema vašem izboru.

 

Autorica: Suzane Mussiow

 

 

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.