Nedjelja – dan Sunca

Kako planete utječu na nas – iz dana u dan? U mnogim drevnim kulturama planete se smatraju pravim nebeskim božanstvima, gospodarima, vladarima, utjelovljenjima duhovnih sila i djelovanja. Svaka planeta zadužena je za određeni aspekt našeg života i specifično utječe na naš život. Mi nosimo dio njegove energije, kao što i svaki dan u tjednu nosi dio određene energije planeta koji vlada tim danom.

Vi ste dio ukupne Univerzalne svijesti. A prema tome i (dio) svega što je unutar Univerzalne svijesti ili Univerzalne svjesnosti, kao što su i zvijezde, planete, Sunce, Mjesec. Upravljate li vi njima ili oni vama? Oni su stvoreni da služe vama, kao pojedincu. Život je svrhovito iskustvo, a mjesto na kojem se osoba sama zatječe jest mjesto na kojem može iskoristiti svoje sadašnje mogućnosti, greške, promašaje, vrline, kako bi ispunila svrhu koju je duša odlučila manifestirati u trodimenzionalnom planu. / There is a River, Edgar Cayce


NEDJELJA je dan Sunca

Ime Sunca je Surya na sanskritu. Sunce predstavlja izvor energije, svjesnost, osobni identitet i mušku energiju. S njim počinje putovanje u potrazi za samim sobom. Sunce je simbol života, zdravlja, dobra i sreće. Izražava stvaralačku energiju, vitalnost, duhovnost i aktivnost.

Nosite sunčeve boje u nedjelju, budite aktivni, punite se energijom i pranom, najbolje negdje u prirodi. Ako ipak ostajete doma, provedite dan u okružju obitelji ili posvetite novim planovima i idejama. U nedjelju možete i kuhinju obogatiti sunčevim okusima. Sunce vlada rižom koju možete začiniti biljem poput lovora, ružmarina ili šafrana. Za slasticu se poslužite nečim u kombinaciji s orahom. Jedan od Sunčevih cvjetova je maslačak.
*

Kroz yogu možete produbiti svoj Pozdrav Suncu ili Surya namaskar tako da mu odate poštovanje pjevajući njegova imena (mantre) dok ga izvodite. Mnoge tajne yoge nalaze se upravo u Pozdravu Suncu, kao što on sadrži i većinu najvažnijih asana. Kako Sunce vlada srcem i cirkulacijom Pozdravi Suncu su odlični za poticanje bolje cirkulacije i u fizičkom i u energetskom tijelu. Sunce grije, pa se tako i naše tijelo zagrijava kroz ovaj slijed vježbi. To je dobro za prirodan detox s kojim vatra pročišćava sve nečistoće. Vaši energetski kanali (nadiji) bolje će raditi, a samim time i čakre. Tako prana može slobodno teći.


Pranayama – pozitivno disanje

Dišite samo kroz desnu nosnicu. Desna nosnica povezana je sa Sunčevom stranom, Surya ili Pingala nadi, ono aktivno i vatreno u nama. Kod udaha brojite do 8, kod zadržavanja daha do 6 i kod izdaha do 8. Ova pranayama povećava pozitivne osjećaje, podiže toplinu i poboljšava probavu. Dišite barem 10 minuta. Nakon toga nestaje strah i bude se novi potencijali, vjera, volja i optimizam.

Koncentracija ili dharana može biti jednostavna OM Japa – verbalno, riječima, tiho i polako ponavljanje „Om“. Već nakon par minuta bit ćete uronjeni u više duhovne vibracije ovog svetog zvuka.

Sunce je najmoćnija planeta u našem sustavu jer se oko njega vrte sve druge planete! Bez njega nema ni života ni svjetlosti. Ono je pokretač i snaga obnavljanja koja može transformirati identitet i unijeti novu energiju. Iskoristite ovaj dan za neke od tih aktivnosti!

I tako smo došli do kraja tjedna.

Sve esencijalne sile koje se iskazuju u svemiru iskazuju se i u živom čovjeku, a iznad svega u čovječjoj duši. Razlog svakoj duši za ulazak jest upotpunjavanje ciklusa i približavanje beskonačnome kako bi mogla saznati svrhu svog bića na zemlji. / E. Cayce

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.