Izliječite ciste i miome ayurvedom

Tijekom reprodukcijske dobi svake žene, u njenom tijelu dolazi do konstantnih hormonalnih izmjena poput plime i oseke koje prate mjesečeve cikluse. Jajnici, koji su dio unutrašnjeg reproduktivnog sustava, proizvode najvažnije hormone za razvoj ženskog tijela: estrogen, progesteron i testosteron. Ako se prirodna izmjena ženskih hormona naruši, to utječe na zdravlje reproduktivnog sustava.

Užurban način života, loša prehrana, stres, slaba probava i metabolizam mogu doprinijeti nestabilnom nervnom sustavu koji također narušava hormonalnu ravnotežu. Ako dođe do hormonalne neravnoteže, na maternici mogu nastati miomi, a na jajnicima ciste. Oni su čest problem koji pogađa žene u plodnim godinama, najčešće između 30 i 55 godine života.

Što su ciste i miomi?

Ciste na jajniku su tvorevine ispunjene tekućinom koje se razvijaju unutar jajnika za vrijeme ovulacije. Većina cista je bezopasna sve dok se ne pojave simptomi kao što su krvarenje, bol ili pucanje koje zahtijeva kirurško uklanjanje.

Miomi su dobroćudne izrasline u maternici, a česta je istodobna pojava dva ili više mioma. Miomi obično rastu sporo ili uopće ne. U mnogim slučajevima, oni se smanjuju sami, osobito nakon menopauze kada se smanjuje razina estrogena koja uzrokuje razvoj i rast mioma. Simptomi mioma su različiti – bol, pojačano krvarenje, osjećaj stranog tijela u donjem dijelu trbuha, konstipacija, učestalo mokrenje, nelagoda tijekom spolnog odnosa, problemi s trudnoćom.

Užurban način života, loša prehrana, stres, slaba probava i metabolizam mogu doprinijeti nestabilnom nervnom sustavu koji narušava hormonalnu ravnotežu.

Ayurvedski pogled na ciste i miome

Ayurveda poznaje ciste i miome pod nazivom “granthi” ili “arbuda”. Prema ayurvedi ciste i miomi nastaju gubitkom prirodne ravnoteže tijela zbog dominantnog poremećaja kapha doše.

Kada se kapha pogorša, tijelo ima problema s eliminacijom toksina koji se nakupljaju u tkivima što naknadno uzrokuje poremećaje vata i pitta doše. Nakupljanje toksina ometa cirkulaciju i eliminaciju kojima upravlja vata doša. Stoga dolazi do boli, pritiska u donjem dijelu zdjelice i neredovitog krvarenja. Ako je narušena  pitta doša dolazi do usporene probave i velikog gubitka krvi.

U metabolizmu jetre dolazi do poremećaja zbog čega jetra ne može obavljati svoju zadaću smanjivanja viška estrogena koji potiče rast mioma.

Ayurvedski tretmani u kombinaciji s promjenom prehrane i preporukama za kapha došu, izražavanje kreativnosti i redovite vježbe joge mogu pružiti dugotrajno olakšanje za osobe koje pate od cista i mioma.

Ayurvedsko liječenje cista

1. Ayurvedske biljke koje se često propisuju u liječenju cista jajnika su guggul, amalaki i aloe vera jer pomažu uravnotežiti hormone u ženskom tijelu. Revitaliziraju i pomlađuju tjelesne stanice, pročišćavaju tijelo te povećavaju metabolizam uz održavanje pravilnog funkcioniranja jetre.

2. Pakunzi s ricinusovim uljem su vrlo korisni kod liječenja poremećaja u metabolizmu jetre, kod probavnih smetnji, menstrualnih bolova, mioma i cista na jajniku.

Jednostavno potopite pamučnu krpu u toplo organsko ricinusovo ulje i prislonite na donji dio trbuha ili na područje jetre. Pokrijte folijom i ručnikom pa prislonite topli termofor kako bi održavali toplinu. Ostavite da djeluje najmanje 30 minuta do najviše sat vremena. Tretman napravite 4 puta tjedno kroz mjesec dana, pauzirajte 10 dana te po potrebi ponovite postupak. Ne koristite za vrijeme mjesečnice ili u trudnoći.

3. Ayurvedska medicina primjenjuje i ljekovite biljke u svojim biljnim formulama protiv cista:

Crvena djetelina se koristi za liječenje hormonalne neravnoteže jer održava ispravnu ravnotežu estrogena i testosterona u žena.

Maslačakkonopljika (vitex) i cimicifuga (actaea racemosa) također se često koriste kod cista. Poznato je da ove biljke normaliziraju neredovite menstruacije i hormonalne poremećaje.

Sladić štiti jetru i utječe na nadbubrežne žlijezde koje reguliraju proizvodnju hormona u tijelu. Zbog svog djelovanja na hormone, sladić ima sposobnost otapanja cista u organizmu.

Ayurvedski tretmani kod mioma

1. Kati Basti (uljni tretman za donji dio leđa) radi se na jednostavan način: glatko tijesto od brašna slanutka ili crne leće oblikuje se u prsten i stavi preko problematičnog područja. Zatim se prsten napuni ljekovitim zagrijanim uljem i drži najmanje 10 minuta.

Toplo ulje pomaže u povećanju protoka krvi koji smanjuje bol i oticanje čime se smanjuje pritisak na živčane završetke. Ovaj tretman ne samo da popravlja oštećeno tkivo već i obnavlja područje oko njega te pomaže u procesu ozdravljenja.

2. Matra Basti (klistir) se daje dnevno kroz 7 dana tijekom dva uzastopna menstrualna ciklusa. Aplicira se 60 ml sezamovog ulja koje hrani i nježno čisti probavni sustav.

Basti je visoko preporučena djelotvorna metoda za zaustavljanje rasta mioma. Vrlo je korisna za žene koje su na hormonskoj terapiji.

3. Ayurvedske biljke koje imaju vrlo dobar učinak na miome maternice su ashoka (araca asoka), kanchanaraguggulu, varuna aloe vera.

Ove se biljke pojedinačno ili u kombinaciji uzimaju s mlijekom, gheejem ili medom čime pojačavaju zajedničko djelovanje.

Aloe vera i ljekoviti ghee također su vrlo djelotvorni za zaustavljanje krvarenja, smanjenje boli, nelagode i sprečavanje daljnjeg rasta mioma.

Dodatni savjeti

Ayurveda preporučuje redovito uzimanje triphale kroz 3 mjeseca kako bi se tijelo očistilo od duboko nataloženih toksina i viška kaphe.

Prekomjerna tjelesna težina povećava rizik od mioma maternice zato što masne stanice stvaraju velike količine estrogena. Gubitak težine može spriječiti ili smanjiti veličinu mioma.

U svoju prehranu uključite hranu koja umiruje kapha došu – a to je hrana s gorkim, oporim i trpkim svojstvima.

Dajte prednost toplim jelima i pićima, mungo grahu, riži, zelenom povrću, gheeju i hladno prešanim uljima.

Začinite hranu s kurkumom, svježim đumbirom, korijandrom, kuminom, koromačem i svježim začinskim biljem.

Napomena! Ako imate simptome koji otežavaju svakodnevni život te ako se problem ne riješi prirodnim sredstvima, obavezno se konzultirajte s vašim liječnikom.

 

Jajnici – funkcija, upale, ciste, tumori i karcinomi

Dominacija estrogena – zvono za uzbunu!

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.