Eterično ulje mandarine i njegova ljekovita svojstva

Kiselo-slatkasta mandarina (lat. Citrus reticulata ili Citrus tangerina) srodna je naranči, limunu, limeti i grejpu. Porijeklom je iz Kine, odakle se proširila na druge dijelove svijeta. Danas se uzgaja u mnogim regijama, uključujući sjeverno Sredozemlje.

Eterično ulje mandarine izdvaja se hladnim prešanjem iz njene kore. Popularnost eteričnog ulja mandarine u aromaterapiji stalno raste zbog njegovih ljekovitih svojstava i pozitivnog djelovanja na kožu.

Ljekovita svojstva ulja mandarine

1. Štiti od bakterija

Eterično ulje mandarine sadrži komponente koje dezinficiraju površine tako što ubijaju bakterije i zaustavljaju njihovo širenje. Može se primijeniti lokalno, nanošenjem na rane, kao i unijeti oralnim putem. Najmoćnije djeluje ako se istovremeno uzima na oba načina.

2. Pročišćuje krv

Eterično ulje mandarine snažno čisti krv tako što pomaže u uklanjanju otrovnih tvari kao što su mokraćna kiselina, zagađivači i višak soli. Ujedno povećava kapacitet crvenih krvnih zrnaca za prihvaćanje kisika, čime osvježava i osnažuje organizam.

3. Poboljšava probavu

Eterično ulje mandarine čuva želudac u dobrome stanju, održavanjem pravilnog protoka probavnih sokova i ravnoteže između kiselosti i lužnatosti. Smiruje želudac, ublažava nadutost i vjetrove te sprečava mučninu i povraćanje.

4. Ublažava grčenje

Grčevi osim mišića mogu zahvatiti i dišni, probavni i živčani sustav te izazvati otežano disanje, ozbiljan kašalj ili proljev. Eterično ulje mandarine potiče opuštanje u spomenutim organima i pruža olakšanje od grčeva.

5. Smiruje i oraspoložuje

Kao i druga ulja citrusnih plodova, mandarina djeluje blagotvorno na središnji živčani sustav pa je neizostavno u vrijeme kad hara zimska depresija. Ublažava tjeskobu i s njom povezanu nesanicu, odagnava depresiju, podiže koncentraciju i stišava ljutnju.

Ostale dobrobiti ulja

– Eterično ulje mandarine jača imunosni sustav i poboljšava metaboličke funkcije kao što su razgrađivanje i apsorpcija hranjivih tvari.

– Potiče rast novih stanica kože te pospješuje zarastanje rana i liječenje osipa.

– Pomaže održavanju ravnoteže ulja i vlage u koži.

– Uklanja perut i koristi se kod celulita i strija.

Miješanje s drugim uljima

Ulje mandarine može se miješati s brojnim drugim uljima. Koristite ga u kombinaciji s eteričnim uljem bergamota, cimeta, kadulje, klinčića, tamjana, lavande, muškatnog oraščića i nerolija.

Praktični savjeti za primjenu

PROBAVA

Da biste potakli lučenje želučanih sokova, dodajte kap ulja u čašu vode za piće ili umasirajte 1 do 2 kapi po trbuhu. Za zatvor ili proljev, umasirajte 1 do 2 kapi po trbuhu u smjeru kazaljke na satu i to svakih 60 minuta. Protiv vjetrova, umasirajte 1 do 2 kapi eteričnog ulja mandarine na trbuh u smjeru kazaljke na satu. Želite li smanjiti prekomjernu težinu, dodajte 1 do 2 kapi u čašu vode ili u povrtne smoothieje.

STRIJE

Pomiješajte 1 do 2 kapi eteričnog ulja mandarine s 1 do 2 kapi eteričnog ulja lavande i sa žličicom temeljnog ulja. Umasirajte nekoliko kapi preko zahvaćenog područja.

CELULIT

Pomiješajte 1 do 2 kapi mandarine s nekoliko kapi baznog ulja te ih svaki dan umasirajte na zahvaćeno područje.

BAKTERIJSKE INFEKCIJE

Imate li bakterijsku ili gljivičnu infekciju na koži, nanesite 1 do 2 kapi na zahvaćeno područje i oko njega nekoliko puta dnevno.

CIRKULACIJA

Umasirajte 1 do 3 kapi ulja na udove, s pokretima u smjeru srca. Također, umasirajte ga na područje srca.

MANJAK ENERGIJE

Udahnite ulje iz boce ili s dlana. Dodajte nekoliko kapi u čašu vode i popijte.

VRTOGLAVICA

Stavite 1 do 2 kapi na dlan, protrljajte te rukom prekrijte nos i usta u trajanju od 30 sekundi do jedne minute.

NESANICA

Umasirajte dvije kapi eteričnog ulja mandarine na stopala ili stražnju stranu vrata. Iskušajte na isti način i smjesu mandarine i lavande.

RAZDRAŽLJIVOST I ANKSIOZNOST

Nakapajte dvije kapi na dlan, protrljajte dlanove i prekrijte rukom nos i usta na 30 do 60 sekundi. Umasirajte 1 do 2 kapi na tabane, vrat, trbuh ili preko srca.

DEPRESIJA I TUGA

Udišite ulje minutu-dvije neposredno iz boce nekoliko puta dnevno. Nakapajte na dlanove pa prekrijte njima usta i nos. Nanesite kap-dvije na ovratnik košulje ili raspršite po sobi iz raspršivača.

Napomena

Eterično ulje mandarine nije fototoksično i slobodno se može nanositi na kožu prije izlaganja suncu.

Za unutarnju primjenu koristite samo 100% prirodno, čisto ulje mandarine. Prije unutarnje primjene ulja savjetujte se sa stručnim aromaterapeutom.

 

Mandarine njeguju i pomlađuju kožu

Naranča i mandarina – zvijezde među ljekovitim voćem

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.