Dr. Rachel Naomi Remen: Prihvatite svoje vrline i mane i pobijedite bolesti

Tijekom bogate liječničke prakse dr. Rachel Naomi Remen je upoznala svu krutost i strogu profesionalnost medicinskog sustava. Taj sustav uvelike sputava liječnike tako da se oni moraju distancirati od pacijenata.

“Liječnikov um, obrazovanje i iskustvo mogu pomoći kod dijagnoze i tretiranja bolesti, ali samo liječnikovo srce ima moć iscjeljenja. Samo naša humanost može liječiti ljude”, kaže dr. Remen.

Kako bi pomogla budućim studentima medicine, osmislila je program Iscjeliteljeva vještina (Healer’s Art), koji se uspješno provodi u više od polovine medicinskih škola u SAD-u, ali i u mnogima u inozemstvu. Donosimo vam osnovnih pet obrazaca iz programa dr. Rener, koji će pomoći da spriječite ili pobijedite bolest.

1. Dozvolite bijesu da probudi vašu životnu energiju

Baš kao i brojni ljudi koji su se tek suočili s teškom dijagnozom, i dr. Remen je prolazila razdoblja ljutnje i bijesa pitajući se zašto se Crohnova bolest baš njoj događa. Kao adolescentica zbog toga je osjećala ljutnju i bijes prema svim zdravim ljudima.

No s vremenom ta se ljutnja polako pretvarala u jednako snažnu volju za životom. Ljutnja je samo druga strana istog novčića. Kineska riječ shen qi znači postati ljut, odnosno proizvoditi energiju ili životnu silu. Stoga, ne negirajte svoju ljutnju ili bijes, jer s vremenom će se oni promijeniti u pozitivnu životnu silu.

2. Prihvatite svoje nedostatke

Kako često želimo udovoljiti prijateljima, obitelji i školi, tako odbacujemo one dijelove sebe koji se ne uklapaju u pozitivnu sliku koju o sebi gradimo. To je siguran put do bolesti. Odbacujući dijelove sebe, primjerice osjećaje poput ljutnje, narušavamo vlastitu cjelovitost.

No upravo ti “dijelovi koje smo skrivali cijelog života, jer smo ih se stidjeli” izvor su našeg iscjeljenja“, smatra dr. Remen. Dobra je vijest ta da u svakom trenutku možemo opet postati cjeloviti. Stoga, prihvatite i svoj strah i svoju hrabrost, i svoju sebičnost i velikodušnost, i ranjivost i snagu. Ozdravljenje je moguće tek kad prigrlimo najmračnije dubine svog bića baš kao što smo prihvatili i njegove najsjajnije visine.

Odbacujući dijelove sebe, primjerice osjećaje poput ljutnje, narušavamo vlastitu cjelovitost.

3. Budite prisutni za druge bolesnike

Dr. Remen prisjetila se priče jedne liječnice koja se brinula o svojoj umirućoj majci. Ta je liječnica u početku za svoju majku činila puno toga – vozila ju je liječniku, pripremala obroke, čistila kuću, prala odjeću… U trenutku kada je majka prestala jesti, samo bi je slušala ili bi joj satima čitala. Kada je pala u komu, više ju nije mogla hraniti pa ju je samo čistila i prala.

Ti su načini brige za majku postajali sve jednostavniji pa se liječnica osjećala sve nemoćnijom. Zaplakala je pitajući se postoji li više išta što može učiniti za svoju majku. No dr. Remen kaže kako uvijek postoji još nešto što za teško bolesnu osobu možemo učiniti: lijepa riječ, sjedenje u tišini pokraj te osobe, držanje za ruku, naša prisutnost…

4. Dijagnoza je samo mišljenje, a ne pretkazanje

Svemu što postoji na svijetu lijepimo određene etikete: lijep, ružan, uspješan, neuspješan, ugodan, neugodan… A to nas uvelike ograničava da osjetimo puninu života. Dr. Remen smatra da bismo i etikete i stručnjake zapravo svi mi trebali shvaćati manje ozbiljno. Primjerice, liječnik vam može postaviti dijagnozu raka, ali što će to za vas značiti, tek trebate vidjeti.

Život je proces, život je tajna i ništa ne biste trebali smatrati gotovim i konačnim, kaže dr. Remen. Budite otvoreni za sve mogućnosti. Možda će vam bolest donijeti veliku i važnu životnu lekciju, možda ćete osvijestiti vlastitu životnu snagu i veličinu ili steći nova neraskidiva prijateljstva.

5. Iskoristite ljekovitu snagu slušanja

U buci u kojoj živimo danas, usmjereni samo na sebe, zaboravili smo slušati jedni druge. Mnoge teško oboljele osobe ističu koliko im je važno da nakon dijagnoze imaju neku osobu koja će ih znati saslušati – u tišini i bez uplitanja.

“Tišina ispunjena ljubavlju puno je snažnija kad je riječ o iscjeljenju i povezivanju od najdobronamjernijih riječi”, zaključuje dr. Remen.

 

Uzmite zdravlje u svoje ruke

Biti zahvalan: put ka uspjehu i sretnom životu

30 korisnih savjeta o stvarima koje trebate prestati raditi sebi

Emocionalno toksična ponašanja

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.