6 okusa i kako utječu na naše zdravlje

Prema ayurvedi hrana se sastoji od šest okusa – slanog, slatkog, ljutog, kiselog, gorkog i trpkog. Svaki okus ima svoja posebna svojstva i različito djelovanje na naše zdravlje. Riječ “rasa”, koja na sanskrtu označava okus, ima puno značenja. Rasa je osjećaj zadovoljstva, ali i esencija neke stvari, njezina suština, bit. Oboje, osjećaj zadovoljstva i svojstva samog okusa, pridonose izlječenju. Okus potiče pranu, a ona potiče agni ili probavnu vatru. U slučaju da okus hrane nije odgovarajući, probavna vatra neće moći probaviti hranu. U ovom slučaju hranjivi sastojci neće dospjeti do naših organa, a neprobavljena hrana će u organizmu stvoriti amu ili toksine.

Zbog toga je ayurvedsko kuhanje prava vještina i znanost za sebe, kojom se spaja prava količina sastojaka i začina za pravi okus.

U našem smo zapadnjačkom društvu uništili koncept ravnoteže okusa umjetnom, necjelovitom hranom koja je jedan od glavnih uzroka bolesti. Razumijevanjem okusa i njihovog utjecaja na naše doše i metabolizam možemo izabrati hranu koja će imati najbolji utjecaj na naše tijelo, emocije i misli te dovesti cijeli naš organizam u ravnotežu. Možda ste primijetili da zapadnjačka prehrana sadrži previše slatkog, kiselog i slanog okusa. Nije ni čudo da je naše društvo okrenuto pohlepi, sebičnom uživanju i izrazito je nezadovoljno.

Naš osobni korak prema promjeni može biti taj da „okusimo istinu“, pogledamo unutra i potražimo ravnotežu kroz hranu. Mi smo ono što jedemo. Naša se tijela oblikuju od elemenata koje unosimo hranom, a oni utječu na naše doše. Ravnoteža doša je presudna za održavanje optimalnog zdravlja.

Saznajte kako šest okusa utječu na zdravlje i naučite ih pravilno kombinirati.

Pravilnom kombinacijom šest okusa ovisno o vašem tjelesnom tipu, možete postići i održati optimalno zdravlje i izbjeći potrebu za lijekovima.


Slatki okus

Slatki okus se sastoji od elemenata zemlje i vode. Slatki okus povećava kapha došu (koja se također sastoji od zemlje i vode), a smanjuje pitta i vata doše. Ovaj okus dominira u većini namirnica koje svakodnevno konzumiramo: nalazi se u žitaricama, voću, povrću, mliječnim proizvodima itd. Prisutan je u ugljikohidratima, mastima, šećerima i aminokiselinama.

Slatki okus je težak, hladan i uljast. Njeguje stanice, kožu, kosu i zglobove, obnavlja živce, potiče rast i život. Višak slatkog može začepiti kanale, a njegova hladna priroda suzbija probavnu vatru.

Pretjerivanje u „slatkom životu“ dovodi do kapha bolesti poput pretilosti, dijabetesa, slabe cirkulacije, loše probave i otežanog disanja.

Na emocionalnoj razini, slatko donosi zadovoljstvo u slučaju da se ne pretjeruje s njim. Inače uzrokuje mlitavost i lijenost, te potiče pohlepu i nezadovoljstvo.

Kiseli okus

Kiseli okus se sastoji od elemenata zemlje i vatre. Povećava pitta i kapha doše, a smanjuje vatu. Kiselo nalazimo u kiselom voću, kiselom povrću, alkoholu, fermentiranim proizvodima, mliječnim proizvodima s aktivnim kulturama i, u manjoj mjeri, u proteinima (aminokiseline) i uljima (masne kiseline).

Kiseli okus je težak, vruć i uljast. Povećava probavnu vatru, potiče apetit i probavu, stimulira izbacivanje toksina i smanjuje grčeve. Ako je previše prisutan u tijelu, uzrokuje gastritis, čireve, upale, česte stolice i ostale pitta poremećaje.

Kiselo je povezano sa zavišću, ljubomorom i nezadovoljstvom. „Kiselo lice“ metaforički označava želju koja se nije ispunila pa se pretvorila u frustraciju.


Slani okus

Slani okus se sastoji od elemenata vode i vatre. Povećava pittu i kaphu, a smanjuje vatu. Nalazi se koncentrirano u kamenoj i morskoj soli, a razblaženo u morskoj hrani i mineralnim solima u povrću i voću.

Slani okus je vruć, težak i uljast. Ako se s njim pretjera, uzrokuje upale, oticanje, zadržavanje tekućine, bore i rano starenje. U pravilnim količinama važan je za probavu, zdrav apetit, ravnotežu elektrolita i izbacivanje toksina.

Sol povećava naš žar i uživanje u životu i smanjuje strah i napetost. No, previše slanog u našem umu i emocijama vodi do hedonizma, pretjerane želje i ljutnje.

Ljuti okus

Ljuti okus se sastoji od elemenata vatre i zraka, te povećava pittu i vatu, a smanjuje kaphu. Ljuti okus je vruć, lagan i suh, a nalazi se uglavnom u začinima.

Ljuto djeluje poticajno na probavne enzime, povećava apetit i metabolizam, pomaže izbacivanju nepotrebnih tvari kroz kožu. Njime se tretiraju kapha bolesti (pretilost, slaba cirkulacija, dijabetes, kašalj, otežano disanje). Pretjerani unos ljutog dovodi do osjećaja boli, žeđi, pečenja, impotencije i vrtoglavice.

Mentalno i emocionalno stvara ekstrovertiranost i potrebu za stimulacijom, te povećava iritaciju i ljutnju.


Gorki okus

Gorki okus se sastoji od elemenata zraka i etera. Povećava vatu i smanjuje pittu i kaphu. Gorki okus je hladan, lagan i suh, te se nalazi u gorkom zelenom lisnatom povrću (maslačak, špinat), voću (grejp), ljekovitom bilju (pelin) i začinima (gorušica, đumbir, fenugreek).

Gorko čisti organizam, potiče mršavljenje, poboljšava izgled kože, stimulira probavu, poboljšava rad jetre, smanjuje ljutnji i mlitavost. Pretjerivanje s gorkim okusom može dovesti do vata poremećaja, uključujući iritaciju živaca, gubljenje težine, suhu i popucalu kožu, te neredovitu stolicu.

Emocionalno, dovodi do nezadovoljstva, potrebe za promjenom, osjećaja gorčine, frustracije, žaljenja i nesigurnosti.

Trpki okus

Trpki okus se sastoji od elemenata zraka i zemlje. Povećava vatu, a smanjuje pittu i kaphu. Trpko nalazimo u mahunarkama i žitaricama, povrću (brokula, šparoge), voću, začinima, kavi, čaju i sirovom medu.

Trpki okus je hladan, lagan i suh. U malim količinama pomaže zaustavljanju proljeva i krvarenja, posjeduje antiupalna svojstva, čisti krv i pomaže zacjeljivanju rana. U prevelikoj količini može uzrokovati začepljenje, žeđ, drhtavicu, slabost i poremećaj Vata doše. Emocionalno može izazvati introvertiranost, osjećaj odvojenosti, strah i napetost.


Šest okusa i doše

Ovisno o poremećajima doša, šest okusa koristite na sljedeći način:

Vata poremećaj – povećati slatko, kiselo, slano; smanjiti gorko, trpko, ljuto
Pitta poremećaj – povećati slatko, gorko, trpko; smanjiti slano, ljuto, kiselo
Kapha poremećaj – povećati ljuto, gorko, trpko; smanjiti kiselo, slano, slatko

Pravilnom kombinacijom šest okusa ovisno o vašem tjelesnom tipu, možete postići i održati optimalno zdravlje i izbjeći potrebu za lijekovima.

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads