Online vježbanje – iskustva i dojmovi

Ostani doma najpopularniji je hashtag posljednjih mjeseci. COVID 19 postao je dio naše svakodnevice i,  kako bismo sačuvali svoje zdravlje i zdravlje drugih, primorani smo otkazati sve naše dosadašnje obaveze, navike, hobije i ostati kod kuće. Sve to činimo u svrhu zdravlja. No, možemo li živjeti bez tjelesne aktivnosti? Može li naše tijelo podnijeti toliku količinu mirovanja i nekretanja?

Prvih smo se dana izležavali, pogledali filmove i serije koje nismo stizali prije, očistili ormare, ofarbali zidove, slušali muziku, posjećivali virualne izložbe, čitali e-knjige. No, kako su dani odmicali tako je naše tijelo počelo tražiti i neku drugu vrstu aktivnosti. Naviknuti na šetnje ili na odlaske u teratane, na pilates ili aerobic, naše se tijelo počelo buniti, vapiti za tjelovježbom.

Sunset centar

Online treninzi

Sva sreća da živimo u dobu kada nam tehnlogija omogućava čudesa, pa i to da nas trenerica ili trener osobno posjete u dnevnom boravku. Virtualno naravno. Vježbanje preko zooma ili skypea postalo je tako omiljeni dio dana. Sat vremena opuštanja, istezanja, skakutanja i dalje pod budnim okom trenera.

Prednost ovakvog načina vježbanja je ta da naučiš slušati. Mislim da smo to svi zaboravili živeći kako živimo. Slušamo površno, a čujemo još i manje. U ovoj situaciji trener nije fizički pored tebe i ne može te ispravljati, ali način na koji vodi vježbu, na koji objašnjava što se u tijelu događa, na što obratiti pažnju pomaže nam da osvijestimo sebe i svaki pokret. Vježbajući učimo jako puno o sebi, učimo disati, učimo se opuštati. Sve nam je to ovih dana jako potrebno.

Sunset centar

Rekviziti za vježbanje

Nakon što smo probudili sebe, osvijestili što sve možemo i kako se naše tijelo ponaša, krenuli smo vježbati s rekvizitima. Ali kako ćemo vježbati s utezima kada ih nemamo? Kako ćemo koristiti elastičnu traku, moram li ju kupiti? A tek lopte i sva ostala pomagala? Ako sad sve naručim i kupim, hoću li koristiti sve to kada se dvorane opet otvore? Sve to zaboravite, jer sve što vam treba imate u vašem domu upravo sada.

Bočice s vodom, najlonke koje ne nosite, stolica, metla, krpe, dječja lopta, kauč, krevet, vrata i sl. samo su neka od pomagala koja smo koristili u online treninzima. Veselo iščekivanje svakog novog treninga pretvorilo se tako u zabavnu igru. Ova karantena postala je zabavna jer smo uz vježbanje zaboravili na vijesti, podatke i statistike i razmišljali isključivo o sebi. Što je na kraju i jedino važno. U cijelom ovom kaosu svakodnevnih informacije, jako je važno ostati normalan i pozitivan, a najbolji način je taj da tijelo oslobodimo pritiska kroz disanje i adekvatnu vježbu.

Biti trener online

A što o svemu tome kažu treneri?

“Biti trener, terapeut online je izazov, ali istovremeno i prekrasno iskustvo. Grupni online trening je punjenje i za mene osobno. Onda i ja vježbam, pazim na demonstraciju, pravovremene važne upute, a i kreativnost je na zavidnoj razini što mi osobno ne nedostaje jer nas je Body tehnika naučila razmišljati, izlaziti iz naučenih okvira i u svemu što nas okružuje pronaći dobar stimulans za cijeli naš organizam. U individualnom  pristupu uglavnom smo u rehabilitaciji i tu su izazovi, ali i rezultati još veći. Bez dodira, ali s mnoštvo konkretnih uputa, osvještavanja, beskrajno maštovitih vizualizacija i kroz komunikaciju s klijentima uspjevamo otkloniti razne tegobe, smanjiti bolove, poboljšati neurološke smetnje, ali i dalje razvijati kondicijske sposobnosti kod naprednijih online vježbača. Da nam štok od vrata, zid, knjige, stolovi, stoloce i slično mogu biti toliko kvalitetni rekviziti u rehabilitaciji ali i rekreaciji, vjerojatno ni ja ni moji kolege, nikad nismo ni pomislili,” govori nam Morena Poglajen Carić iz Sunset centra.

Sunset centar

A što sad…

Neke mjere polako popuštaju, no dvorane su još uvijek zatvorene. To znači da nastavljamo trenirati kod kuće. Dobro je i to što su pred nama ljepši dani pa si uz treninge možemo priuštiti i malo dužu šetnju na svježem zraku. Ja nisam nikada razmišlja da bi moj dnevni boravak mogao postati dvorana za vježbanje, niti sam od onih koji vole vježbati kod kuće. Naučila sam slušati, pratiti svoje tijelo i oslanjati se isključivo na sebe. Iako mi se ovakav način vježbanja počeo sviđati, jedva čekam povratak na staro i vježbanje uz pratnju. Mislim da ćemo nakon ovog iskustva svi u dvorani biti drugačijji. Iako možda sad i nismo svjesni koliko.

Dijelimo s vama još neke vježbice i pridružite nam se u online vježbanju.

 

 

 

Vježbamo kod kuće

Aktivno kaučarenje

Vježbanje kod kuće – trening cijelog tijela vlastitom težinom

 

 

Andrea Pavlović

glavna urednica

WordPress Ads