Simptomi bolesti štitnjače – prepoznajte ih na vrijeme!

Štitnjača je mala žlijezda koja se nalazi na prednjem dijelu grla. Sastoji se od dvije polutke koje se protežu s obje strane dušnika. Štitnjača proizvodi dva primarna hormona, trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Kada je razina ovih hormona previsoka ili preniska, javljaju se nuspojave i simptomi poremećaja.

Simptomi poremećaja u radu štitnjače ponekad mogu biti potpuno neprimjetni. Važno je redovito mjeriti i testirati razinu hormona štitnjače. U nastavku vam donosimo najčešće suptilne simptome poremećaja u radu štitnjače.

Ova žlijezda u obliku leptira sudjeluje u nizu tjelesnih funkcija, regulira disanje, rad mišića i središnjeg i perifernog živčanog sustava. Regulira razinu tjelesne temperature, kolesterola, otkucaje srca i menstrualni ciklus.

SIMPTOMI

Umor

Umor je vrlo često posljedica hipotireoze – niske razine hormona štitnjače u krvi. Umor koji traje više od nekoliko tjedana dijagnosticira se kao kronični umor i karakterizira ga manjak energije i iscrpljenost, bez obzira na adekvatnu količinu sna i usvajanje zdravih prehrambenih navika.

Adrenalni umor kao posljedica dugotrajnog stresa

Isprekidan san – od kroničnog umora do narušenog zdravlja 

Naglo debljanje

Naglo, iznenadno i neobjašnjivo debljanje vrlo su često simptomi bolesti i poremećaja u radu štitnjače, točnije hipotireoze (smanjena razina hormona štitnjače). S druge strane, povišena razina hormona štitnjače poznata pod nazivom hipertireoza, može uzrokovati naglo mršavljenje.

Dr. Lejla Kažinić Kreho: Štitnjača – prirodna terapija hranom

Nepravilan srčani ritam

Hormoni štitnjače utječu na veliki broj vitalnih organa. Kada je razina hormona štitnjače preniska, to može uzrokovati usporeni srčani ritam. S druge strane, povišena razina hormona štitnjače uzrokuje ubrzani srčani ritam. Ako sumnjate na probleme u radu hormona štitnjače, nemojte čekati jer problemi neće nestati sami od sebe. Simptomi su ključni u brzom dijagnosticiranju poremećaja.

Naticanje vrata

Suprotno drugim simptomima bolesti štitnjače, natečenost vrata je jedan od očiglednijih simptoma bolesti štitnjače. Ako primijetite kvržice na vratu, svakako se obratite liječniku jer su one najčešće posljedica nepravilnog rada štitnjače.

Depresija

Depresija je vrlo često posljedica poremećaja u radu štitnjače. Hipotireoza utječe na razinu hormona sreće u mozgu. Istraživanja su pokazala da hipotireoza izravno utječe na aktivnost drugih tjelesnih organskih sustava, što doprinosi općenitom lošem raspoloženju.

Depresija i kako je prepoznati?

Uzvratite udarac depresiji

Depresija kao bijeg od autentičnih osjećaja

Depresija – bolest od koje obolijevaju i najsretniji! 

Anksioznost

Anksioznost je također jedan od simptoma. Vrlo često posljedica je hipertireoze, odnosno previsoke razine hormona štitnjače. Hipertireoza uzrokuje pojačanu aktivnost ostalih dijelova tijela i stvara osjećaj tjeskobe, odnosno nemir.

Smanjena koncentracija

Kada štitnjača ne funkcionira kako treba, tada se vrlo često naruše kognitivne sposobnosti. Hipertireoza uzrokuje nemir i narušava koncentraciju, a hipotireoza uzrokuje smanjenje interesa za aktivnosti i narušava pamćenje i fokus.

Kako s bolesnom štitnjačom poboljšati pamćenje

Smanjena želja za seksom

Poremećaji u radu štitnjače izravno utječu na želju za seksom. Smanjeni libido je vrlo često posljedica hipotireoze jer ona smanjuje razinu energije i uzrokuje debljanje. Hipotireoza uzrokuje smanjenje interesa za bilo kakve aktivnosti, uključujući i seksualne.

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Suha koža

Hipotireoza usporava metabolizam, a ovi simptomi vrlo brzo mogu se primijetiti na teksturi i izgledu kože. Usporen metabolizam smanjuje znojenje, čime koža gubi vlagu, postaje suha i guli se. Suhi i oštećeni nokti su također jedan od simptoma hipotireoze.

Narušen rad probavnog sustava

Osobe koje boluju od hipotireoze se vrlo često žale na zatvor. Smanjenje hormona štitnjače usporava rad probavnog sustava i može uzrokovati nadutost, zatvor i smanjenu apsorpciju hranjivih tvari. S druge strane, hipertireoza može uzrokovati učestalu potrebu za obavljanjem velike nužde i dijareju.

Konstipacija – bolest današnjice

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads