Štitnjača i spirulina

Spirulina je plavo-zelena alga i, iako je hrana, više je poznata kao dodatak prehrani. Obično se preporučuju za sve vrste poboljšanja zdravlja, a prodaje se u obliku praha i kapsula. Zbog svog nutritivnog sastava, spirulina može biti i te kako korisna za određena stanja štitnjače. No, niti nijedna klinička ispitivanja nisu potvrdila njezinu korisnost u samom liječenju poremećaja štitnjače.

Budući da naše tijelo ne može samo proizvesti jod, potrebno ga je dobiti iz prehrambenih izvora. Spirulina je za to idealna, jer sadrži vrlo visoke koncentracije joda.

Spirulina za hipotireozu

Hipotireoza, nedovoljna proizvodnja hormona štitnjače uzrokovana je različitim čimbenicima, među kojima je i nedostatak joda. Prehrane s preniskim razinama, odnosno siromašna jodom može uzrokovati poremećaje u radu štitne žlijezde. Iako je uvođenje jodirane soli smanjilo vjerojatnost nedostatka joda, mnoge trudnice u Sjedinjenim Američkim Državama i osobe koje svjesno izbjegavaju jodiranu sol i dalje su u deficitu. Budući da naše tijelo ne može samo proizvesti jod, potrebno ga je dobiti iz prehrambenih izvora. A spirulina je za to idealna, jer sadrži vrlo visoke koncentracije joda u sebi. Liječnici, prvenstveno oni skloni prirodnim preparatima preporučuju spirulinu kao veliku pomoć konvencionalnom liječenju hipotireoze.

Kada ne uzimati spirulinu?

Neke su osobe alergične na jod koji se nalazi u spirulini, pa biste svakako trebali porazgovarati sa svojim liječnikom prije nego što sami započnete s uzimanjem spirulina. To je osobito važno ako imate hipertireozu odnosno povećanu proizvodnju hormona štitnjače. Previše joda, naime, može biti štetno za one s hipertireozom i preaktivnom štitnjačom te onima s Hashimotovom bolešću odnosno poremećajem štitnjače povezanog s imunološkim sustavom.

Osobe koje će imati najviše koristi od spiruline su one koji imaju hipotireozu ili subkliničku hipotireozu. No, čak i one trebaju biti oprezni, pogotovo ukoliko i inače konzumiraju puno hrane bogate jodom.

Studija objavljena 2012. godine u “American Journal of Clinical Nutrition” otkrila je da, dok jod obično pomaže stimulirati štitnjaču, previše joda – više od 800 mikrograma dnevno – može uzrokovati da štitnjača postane manje aktivna.

Spirulina – preporuke

Uvijek kupujte spiruline pouzdanih proizvođača, jer može biti kontaminirana otrovnim tvarima. Također, ovisno o vodi u kojoj se uzgaja, spirulina može sadržavati visoku razinu teških metala. Stoga je izuzetno važno uzimati spirulinu poznatih i priznatih proizvođača koji mogu garantirati da je uzgojena u kontroliranim uvjetima. Standardna doza spirulina za održavanje zdravlja iznosi 500 miligrama dnevno. Spirulina može stupiti u interakciju i s određenim lijekovima, tako je osobe s metaboličkim uvjetima fenilketonurije ne smiju uzimati.

Spirulina – odličan izvor energije za štitnjaču

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.