Pozitivno djelovanje probiotičkog kvasca S. boulardii na Hashimoto

Saccharomyces boulardii (S. boulardii) je korisni kvasac (poznat i kao probiotički kvasac) koji se često preporučuje osobama koje uzimaju antibiotike. Cilj mu je suprotstaviti se neravnoteži crijeva do koje može doći kada antibiotici ubijaju naše “dobre” bakterije. Smatra se kako je upravo ovaj probiotik najučinkovitiji u obnavljanju disbioze nakon uzimanja antibiotika jer je on kvasac, za razliku od većine probiotika koji su bakterijskog podrijetla i mogu ih ubiti antibiotici koji ciljaju bakterije. A većina antibiotika nije učinkovita protiv kvasca. Inače, disbioza označava poremećaj crijevne mikroflore koji najčešće utječe na probavni trakt, ali može također utjecati na kožu, oči, pluća, uši, nos, sinuse, nokte i vaginu.

Kvasac S. boulardii je također poznat kao odlična prevencija koja se može koristiti za sprječavanje putničkog proljeva. Zato bi S. boulardii preventivno trebalo koristiti prije i na samom putovanju tijekom kojega se mijenjaju naše prehrambene navike i jedemo hranu na koju nismo navikli.

Jačanje imuniteta

S. boulardii je također učinkovit alat za jačanje imuniteta. Ukoliko ste podložni čestim prehladama i raznim infekcijama, ovo bi moglo biti dobro rješenje za vas. Kada biste obavili ispitivanje crijeva velika je mogućnost otkrivanja niske razine sekretornog IgA. Riječ je o jednoj od najčešćih abnormalnosti kod oboljelih od Hashimota. Jedno je istraživanje provedeno između 2017. i 2019. godine putem GI-MAP testa pokazalo kako je od 300 osoba njih čak 49% osoba imalo nisku sekretornu IgA. Puno je načina za pojačavanje sekretornog IgA, a S. boulardii je jedan od alata koji mnoge osobe mogu sigurno i učinkovito koristiti.

Sekretorni IgA poznat je kao prva obrambena linija respiratornog i GI trakta. Može spriječiti prianjanje parazita, bakterija, virusa i drugih patogena na našu dišnu i crijevnu sluznicu.

Dokazano je da S. boulardii pojačava sekretorni IgA, a usto je jedan od najboljih dodataka za obnavljanje zdravlja crijeva, inače često glavnog uzroka Hashimota. Ovaj je kvasac posebno koristan za potporu tijelu u uklanjanju brojnih različitih infekcija. Za razliku od mnogih probiotika, obično se smatra sigurnim za SIBO (mali crijevni rast bakterija), koji može biti prisutan i kod do 50% oboljelih od hipotireoze.

Preporučuje se razmak uzimanja S. boulardii od bilo kojeg lijeka za štitnjaču za 30-60 minuta.


Što je S. boulardii?

Saccharomyces boulardii ili S. boulardii, često se naziva probiotikom, ali zapravo je korisni kvasac koji se obično uzima u obliku dodatka prehrani. Klinički se koristi više od 50 godina, izvorno za prevenciju i liječenje zaraznog proljeva. Tradicionalno se koristi kao komponenta biljnih pripravaka stotinama, ako ne i tisućama godina. I to čak i prije nego što su znanstvenici uspjeli identificirati i klasificirati bakterije ili kvasac.

S. boulardii je dobio ime po francuskom mikrobiologu koji ga je otkrio, Henriju Boulardu. Negdje 1920-ih godina prošlog stoljeća Boulard se nalazio u Indoneziji. Tamo se kao lijek protiv proljeva povezanog s kolerom koristio ljekoviti čaj. Boulard je otkrio kako čaj koji je sadržavao kožu mangostina i liči, svoje ljekovite blagodati ustvari duguje S. boulardii, koja se mogla razmnožavati na visokim temperaturama. Po povratku u Francusku, Boulard je patentirao svoje otkriće. Službena istraživanja i publikacije o soju započele su 1940-ih i 1950-ih godina prošlog stoljeća.

Čišćenje crijeva

Sada znamo da tijekom svog kretanja kroz probavni sustav S. boulardii pomaže očistiti crijeva i poboljšati ravnotežu mikroba. Pritom se množenjem ne nastanjuje i ne stvara prebivalište u crijevima. Umjesto toga, pomaže u čišćenju i uklanjanju oportunističkih i patogenih organizama iz crijeva, poput kvasca, bakterija i parazita. Drugim riječima, S. boulardii pomaže uspostaviti ljekovito okruženje u crijevima i kupi patogene zajedno sa sobom kada kroz crijeva napušta tijelo. To pomaže u sprječavanju novih i ponovljenih infekcija.

Pokazalo se kako S. boulardii pomaže u podizanju sekretornog IgA, imunoglobulina (antitijela) koji igra presudnu ulogu u imunološkoj funkciji sluznica tijela i pomaže u osiguravanju zaštitne barijere. Sekretorni IgA ili SIgA poznat je kao prva obrambena linija respiratornog i GI trakta. Može spriječiti prianjanje virusa, bakterija, parazita i drugih patogena s naše dišne ​​i crijevne sluznice. Brojne studije pokazale su poboljšane ishode kod različitih infekcija, kao i kod karcinoma crijeva.

Oko 50% osoba s Hashimotom ima tendenciju niskog sekretornog IgA (SIgA). To bi djelomično moglo biti posljedica genetskih čimbenika, infekcija koje možda imate ili životnog stila (poput stresa i nedostatka sna).


Na što djeluje S. boulardii?

Većina istraživanja na S. boulardii tijekom godina proučavala je stanja koja uzrokuju proljev. To uključuje proljev izazvan patogenima (bakterija, virusa, gljivica), putnički proljev, proljev povezan s HIV-om, proljev povezan s antibioticima, infekcije Clostridium difficile i druge.

Razlog zbog kojeg S. boulardii tako dobro djeluje kod proljeva jest što potiče oslobađanje imunoglobulina (protutijela) i glasnika (poput citokina) te pomaže sazrijevanju imunoloških stanica. Budući da se S. boulardii veže na patogene bakterije, može neutralizirati toksine i smanjiti patogene koji prianjaju na stijenke u probavnom sustavu. U osnovi, smiruje preaktivan imunološki odgovor u probavnom sustavu.

U jednom istraživanju koji su proveli Heike i Bischoff, a koji su proučavali dostupne studije o učinkovitosti upotrebe S. boulardii za liječenje zaraznog proljeva, autori su primijetili kako S. boulardii ne samo da veže patogene bakterije, već i smanjuje pretjerano reagirajuće upalne imunološki odgovor ometanjem signalne kaskade, koju inducira infekcija. To je smanjilo potencijal prianjanja patogena na crijeva, štiteći sloj crijevnog epitela i smanjujući gubitak tekućine izazvan proljevom.

Znanstvena literatura pokazuje kako je S. boulardii siguran i koristan za akutni proljev, čak i za djecu. Također se može koristiti istovremeno s antibioticima za sprječavanje gastrointestinalnih simptoma. Preporučuje se stoga korištenje S. boulardii zajedno s antibioticima kako bi se spriječila disbioza, neravnoteža u crijevnim bakterijama, a do koje često dolazi nakon upotrebe antibiotika.

Ostala djelovanja S. boulardii kvasca

Nadalje, S. boulardii koristi crijevima smanjujući upalu u probavnom sustavu i pomaže pri poremećaju propusnih crijeva.

Zbog imunoloških i crijevnih prednosti S. boulardii, jedno je novije istraživanje pokazalo kako ovaj dodatak prehrani pomaže i kod niza drugih stanja, uključujući:

Zanimljivo je kako se sva ova stanja često prisutna kao glavni uzrok Hashimota ili kao istovremena dijagnoza ili simptom kod oboljelih od Hashimota.


Kako S. boulardii djeluje kod Hashimota?

Iako trenutačno nema niti jednog istraživanja koje bi posebno promatralo S. boulardii i Hashimotovo ili zdravlje štitnjače, jasno je kako S. boulardii može pomoći u rješavanju nekih temeljnih čimbenika autoimunog tiroiditisa.

Zdravlje crijeva

Poboljšanje zdravlja crijeva i rješavanje infekcija ključne su komponente za stavljanje Hashimota u remisiju. A S. boulardii tu može poprilično pomoći.

Hipokrat je zaslužan za stav kako “sve bolesti počinju u crijevima”, a iznimka nije ni Hashimoto. Prema dr. Fasanu, Hashimoto i sva autoimuna stanja imaju tri uzroka:

– genetsku predispoziciju / Nevidljivi uzroci bolesti štitnjače

– okidač u okolišu (poput toksičnosti teških metala ili infekcije) / Endokrini distruptori

– propusna crijeva (crijevna propusnost) / Sindrom propusnosti crijeva – uzročnik autoimunih bolesti

Propusna crijeva nastaju kada spojevi između epitelnih stanica (stanice koje postavljaju tanko crijevo) postanu labavi ili propusni. Tada se veći proteini mogu probiti u tijelo, uzrokujući imunološku reakciju. Dokazano je da S. boulardii obnavlja i jača te spojeve, pa čak i smanjuje propusna crijeva.

Jedno istraživanje koje je ispitivalo utjecaj S. boulardii na stanice uzete iz debelog crijeva osoba s upalnom bolesti crijeva (IBD), otkrilo je da S. boulardii štiti epitelne stanice (površinsko tkivo) i poboljšava prianjanje jedne stanice na drugu. To je dovelo do ukupne obnove i jačanja funkcije crijevne barijere.

Imate li probavne simptome ili simptome Hashimota općenito, preporučuje se dublje istraživanje stanja crijeva kako bi se izliječila propusna crijeva, ali i spriječile sve potencijalne infekcije crijeva.

Infekcije

Budući da S. boulardii pojačava SIgA, može pomoći u obrani od kroničnih infekcija, uključujući Blastocystis hominis, H. pylori, Candida, SIBO, Giardia i drugih infekcija uobičajeno prisutnih kod oboljelih od Hashimota.

Blastocystis hominis

Blastocystis hominis najčešći je parazit kod osoba s Hashimotom. Može se povezati s neugodnim simptomima IBS-a. Nedavno istraživanje na 20 osoba oboljelih od Hashimota otkrilo je kako iskorjenjivanje Blastocystis hominis može smanjiti TSH i TPO antitijela i proizvesti remisiju Hashimota. U jednoj studiji Blastocystis hominis na djeci, S. boulardii je imao krajnji ishod sličan antiparazitskom lijeku metronidazol. U jednom je mjesecu poništio simptome kod 94,4% ispitanika.

H. pylori

H. pylori je još jedna bakterijska infekcija želuca koja može pokrenuti Hashimotov tireoiditis. H. pylori može dovesti do smanjene razine želučane kiseline, nedostatka hranjivih sastojaka, upale i propusnosti crijeva. Pokazalo se kako S. boulardii, iako nije samostalno liječenje, poboljšava učinkovitost liječenja H. pylori, smanjuje simptome liječenja (poput proljeva i mučnine) i sprječava disbiozu.

Candida

Treća infekcija crijeva koja nekima može biti okidač za Hashimoto je prekomjerni rast Candide. S. boulardii također može biti podrška u liječenju Candide. Imajte na umu da je S. boulardii probiotički kvasac, stoga ima smisla njegova mogućnost i pomoć kod uklanjanja patogenih sojeva kvasca poput Candide i održavati ih uravnoteženima s ostalim organizmima u debelom crijevu. Istraživanja to potvrđuju. A pokazuju i to da S. boulardii smanjuje prianjanje Candide u crijevima, kao i smanjuje stvaranje biofilma. Biofilmovi se odnose na zaštitnu barijeru nad patogenima, štiteći ih od štete. Sprječavanje stvaranja biofilma patogena ili korištenje tretmana koji pomažu u razgradnji biofilmova važan je pristup funkcionalne medicine za zdravlje crijeva.

Candida – uzroci, simptomi i ayurvedsko liječenje

Jabučni ocat lijek je za Candidu

Anti-Candida dijeta

Na koji način nesvjesno hranimo Candidu?

SIBO

SIBO (rast malih crijevnih bakterija) je stanje crijeva također prisutno kod mnogih osoba s Hashimotom. Kod SIBO-a, bakterije i kvasac iz debelog crijeva migriraju prema gore u tanko crijevo, koje obično sadrži vrlo malo bakterija u odnosu na debelo crijevo. Ova prenapučenost bakterija uzrokuje fermentaciju hrane i dovodi do plinova, nadutosti, zatvora ili proljeva, između ostalih simptoma. Često uzrok IBS-a (sindrom iritabilnog crijeva) zapravo može biti SIBO.

U ovom slučaju, upotreba probiotika može pogoršati situaciju povećanjem broja bakterija koje žive na pogrešnom mjestu. S. boulardii je iznimka od toga i općenito se dobro podnosi i pomaže kod SIBO-a. Do toga najvjerovatnije dolazi zbog toga što se S. boulardii ne zadržava u crijevima, već umjesto toga prolazi kroz crijeva, noseći sa sobom patogene.

U studiji koja je procjenjivala uporabu S. boulardii zajedno s antibiotikom metronidazolom za liječenje gastrointestinalnih simptoma pacijenata sa SIBO, jednoj je skupini dodijeljen samo antibiotik. Druga skupina dobila je samo S. boulardii, dok je treća skupina dobila njihovu kombinaciju. Nakon 2 mjeseca liječenja, SIBO je iskorijenjen kod 55% skupine koja je primala metronidazol i S. boulardii, 33% skupine koja je primila samo S. S.larlardii i 25% skupine koja je primila samo metronidazola. Skupine S. boulardii s metronidazolom i S. boulardii imale su smanjeni proljev, bolove u trbuhu i plinove, nadutost i nadimanje. Simptomi u skupini s metronidazolom ostali su nepromijenjeni. Znanstvenici su zaključili kako je liječenje metronidazolom djelomično učinkovito u liječenju SIBO-a. No, S. boulardii u monoterapiji ili u kombinaciji poboljšava gastrointestinalne ishode vežući se za bakterije i pomažući im u čišćenju crijeva.

Plijesni

Otrovnost plijesni je još jedan potencijalni uzrok Hashimota. Ako ste bili izloženi pljesnivoj okolini, sasvim je moguće da se plijesan nastanila u vašem tijelu, uključujući crijeva i sinuse. Osim uklanjanja izvora plijesni, najvjerojatnije će vam trebati i dodatne intervencije za uklanjanje plijesni iz tijela. Prisutnost plijesni u sinusima i crijevima može dovesti do propusnosti crijeva i postati okidač za autoimune bolesti.

Infekcije mokraćnog sustava (UTI)

Infekcije mokraćnog sustava (UTI) prilično su česte i pogađaju 50 do 60 posto svih žena. Osamdeset posto UTI-a uzrokuje E. coli, premda i drugi sojevi mogu biti krivci. Mnogi pacijenti s Hashimotom prijavljivali su česte Infekcije mokraćnog mjehura. Moguće je kako je baš neravnoteža crijevne flore i propusnost crijeva (rupe na crijevnoj sluznici koje bakterijama mogu omogućiti putovanje kroz probavni sustav), uzrok UTI-a kod oboljelih od Hashimota.

Znanstvenici su u jednoj studiji na 24 djece pokušali procijeniti utjecaj oralnog unosa S. boulardii na broj kolonija E. coli u debelom crijevu. Kapsulu ili prah koji sadrži 5 milijardi jedinica za stvaranje kolonija (CFU) S. boulardii davali su im jednom dnevno, pet dana. Broj kolonija E. coli u uzorcima stolice smanjio se za više od 98 posto između početka i kraja liječenja. To je navelo znanstvenike na otkriće kako S. boulardii može biti učinkovit tretman za UTI.

Lajmska bolest

Lajmska bolest, bolest koju prenose krpelji, sa sobom nosi koinfekciju nazvanu Borrelia burgdorferi koja može biti okidač za Hashimoto. Budući da ove infekcije utječu na zdravlje crijeva i često se liječe velikim dozama antibiotika, dodavanje korisnih probiotika neophodno je za pomoć u obnavljanju crijevne flore, sprječavanju prekomjernog rasta Candide i uklanjanju infekcije iz crijevnog trakta.


Disfunkcija nadbubrežne žlijezde

Tri su važna tjelesna sustava koja treba riješiti kako bi se poboljšalo stanje kroničnih bolesti: jetra, nadbubrežna žlijezda i crijeva. Razvoj kroničnih bolesti obično slijedi prilično predvidljiv obrazac kod većine oboljelih. Prvo, osoba prolazi kroz intenzivno razdoblje stresa (gubitak voljene osobe, velika životna promjena, poput novog djeteta, selidbe ili postdiplomskog studija…) Nakon toga slijede neki nespecifični crijevni simptomi (refluks, zatvor, nadutost, sindrom iritabilnog crijeva, proljev), a zatim i razvoj nekih “mekanih” znakova slabijeg rada  jetre (akne, alergije koje se pogoršavaju itd).

Na biološkoj razini stres iscrpljuje sekretorni IgA našeg tijela (poput želučane kiseline i raznih hranjivih sastojaka, posebno vitamina C i magnezija). To onda povećava našu osjetljivost na infekcije crijeva koje bi se obično smatrale “samoograničavajućim” i samo bi “prolazile” kroz naš sustav. Umjesto toga, na kraju koloniziraju i nastanjuju se u crijevima. U ovom trenutku crijeva, jedan od glavnih tjelesnih puteva eliminacije, postaju sigurnosna kopija, a tijelo se pretjerano oslanja na jetru kako bi eliminiralo otpad.

Umor nadbubrežne žlijezde prisutan je kod većine osoba s Hashimotom, jer poremećaji spavanja, stres, neravnoteža šećera u krvi i kronična upala doprinose tim uzrocima. Kronična upala često može biti uzrokovana upalom u gastrointestinalnom traktu zbog poremećaja iritiranih crijeva, patogena ili osjetljivosti na hranu.

Podrška zdravlju nadbubrežne žlijezde

Postoje različiti načini za podršku zdravlju nadbubrežne žlijezde. Neki od njih uključuju upotrebu tehnika smanjenja stresa, spavanje, disanje, ne konzumiranje hrane koja izaziva upale, dodavanje hormona i steroida (poput DHEA, pregnenolona, ​​progesterona i hidrokortizona), korištenje adaptogena, dodatak vitamina i minerala i još mnogo toga.

Liječnici su otkrili kako je nadbubrežni protokol često nužan kao prvi korak u podršci zdravlju crijeva, kako bi se obnovila razina sekretornog IgA (SIgA). U protivnom će se tijelo teže boriti s infekcijom i pacijenti se mogu ponovno zaraziti.

Uzimanje S. boulardii može dovesti do boljeg ishoda u prevladavanju crijevnih infekcija, bez potrebe za nadbubrežnim steroidima. A to rezultira i manjim stresom na nadbubrežne žlijezde.


Kako uzimati S. Boulardii?

S. boulardii vrlo se dobro podnosi kao oralni dodatak, a bilo kakve probavne nuspojave izuzetno su rijetke. Važno je napomenuti da nisu svi probiotici jednaki. Mnoge uobičajene marke koje možete pronaći u trgovini zdrave hrane ili ljekarni imaju niske koncentracije probiotičkih bakterija. Takve koncentracije nisu dovoljne za rebalans crijeva kod autoimunih bolesti. Ostale verzije treba držati u hladnjaku.

Snaga probiotika ponekad se izražava u aktivnom broju mikroba ili jedinica koje formiraju koloniju (CFU) unutar kapsula, a ponekad u miligramima (mg).

Preporučuje se razmak uzimanja S. boulardii od bilo kojeg lijeka za štitnjaču za 30-60 minuta, a od bilo kojeg ljekovitog bilja protiv kvasca, antiparazita ili antibakterija, od 30 minuta do sat vremena.

S. boulardii se također može uzimati zajedno s drugim probioticima (osim ako nemate SIBO). Laktobacili i probiotici mogu biti osobito korisni i mogu se tolerirati s Hashimotom, zajedno s fermentiranom hranom, ovisno o nečijem osobnom simptomu.

S. boulardii vrlo je siguran i može se koristiti kod novorođenčadi od dva mjeseca. Preporučena doza za djecu je 250 mg, 1-2 puta dnevno (provjerite doziranje u verziji koju koristite).


Mjere predostrožnosti kod uzimanja S. boulardii

Za razliku od drugih dodataka, ako se uz uporabu S. boulardii dogodi neka blaga probavna smetnja, to bi moglo značiti da ona zapravo radi svoj posao! Dio je toga zato što S. boulardii može izazvati reakciju “odumiranja”. Kako patogeni u probavnom sustavu umiru ili se raseljavaju, mogu oslobađati toksine dok se provlače kroz probavni sustav. Ti “toksini” mogu uzrokovati simptome, uključujući glavobolju, umor, gastrointestinalni poremećaj, upalu mišića ili simptome slične gripi, a općenito mogu trajati tri do sedam dana. Ako se to dogodi, možda ćete trebati malo odustati od doziranja, a zatim je postupno povećavati dok gradite svoju toleranciju.

S. bulardii ulazi u crijevno okruženje, a zatim odlazi, odnoseći sa sobom patogene. U nekim slučajevima Crohnove bolesti, S. boulardii može unakrsno reagirati s antitijelima protiv saharomice cerevisiae (druge vrste kvasca). Konačno, možda će biti potreban kod osoba alergičnih na kvasce. Ti su slučajevi rijetki, ali valja ih spomenuti.

Izvor: Thyroidpharmacist

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads