Napitak od brusnica i đumbira za bolji rad štitne žlijezde

Ovaj ukusni napitak sadrži niz sastojaka koji potiču rad štitne žlijezde, a ujedno je i prava bomba vitamina, minerala i antioksidansa dobrodošla na svačijem meniju. Recept je podijelila certificirana holistička nutritivna terapeutkinja Syeda Kiran Zahra Hussain.

Brusnice su odličan izvor joda, esencijalanog za zdravlje štitnjače.


Napitak od brusnica, đumbira i cejlonskog cimeta

RECEPT

Sastojci:

  • 7 šalica izvorske ili filtrirane vode
  • 1 šalica 100-postotnog soka od brusnice
  • ¼ žličice suhog đumbira
  • ½ žličice cejlonskog cimeta
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • ¾ šalice svježe iscijeđenog soka od naranče
  • ¼ šalice svježe iscijeđenog soka od limuna

Priprema:

Zagrijte vodu na vatri i prije nego što zavri dodajte sok brusnice, zatim dodajte začine i pustite da ključa na najnižoj temperaturi 20 minuta. Kada se ohladi na sobnu temperaturu dodajte sok naranče i limuna. Količina je predviđena za jedan dan.


Tajna ljekovitosti napitka za štitnjaču

Brusnice

Brusnice su odličan izvor joda, esencijalanog za zdravlje štitnjače. Ove bobice ga sadrže čak 400 mcg-a i predstavljaju jedan od najboljih prirodnih izvora joda. Adekvatan unos joda pomaže detoksikaciju tijela, regulira metabolizam, rast i razvoj.

Đumbir

Đumbir je izuzetno popularan ljekoviti začin, s potpuno opravdanim razlogom jer zaista djeluje. To uključuje i blagotvorno djelovanje na štitnjaču. Sadrži magnezij koji se pokazao kritičnim u kontroliranju bolesti štitne žlijezde. Usto djeluje i antiupalno, što pomaže u sprječavanju upalnih procesa vezanih uz hipotireoidizam.

Cimet

Cimet je višestruko koristan lijek za štitnjaču. Sadrži ekstrakt koji igra bitnu antiupalnu ulogu u induciranju ekspresija razine mRNA u područjima proinflamatornih citokina. Laički, medicinska primjena cimeta mogla bi imati veliku ulogu u terapiji usporenog rada štitnjače. Usto, cimet djeluje antiupalno i smanjuje inzulinsku rezistenciju koja je usko povezana s nastankom Gravesove bolesti.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić prirodni je podizač raspoloženja i sedativ, a potiče i metabolizam.

Narančin sok

Narančina sok bogat je izvor C vitamina, važnog za mnoge procese u tijelu. Sadrži idealan omjer fruktoze i glukoze, te minerale magnezij i kalij. Pozitivno djeluje na štitnjaču i povećava glukuronsku kiselinu koja veže i eliminira toksine iz tijela. Pomaže u ispravnoj funkciji hormona.

Limunov sok

Limuniv sok vrijednog je nutritivnog sastava i iznimne ljekovitosti za niz bolesti. Pomaže detoksikaciju i jača imunitet.

Hipotireoidizam se događa kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. Ova bolest pogađa oba spola, ali najčešće žene iznad pedesete godine. Štitnjača regulira metabolizam, a niske razine hormona usporavaju tijelo i ujedno i brojne procese, od metabolizma do tjelesne temperature. Kada se ne liječi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Imate li usporen rad štitnjače pijte ovaj napitak svakodnevno. Također jedite hranu bogatu B kompleksom i željezom te morsku hranu poput kelpa i nori alge. Povećajte unos hrane bogate A vitaminom poput batata, mrkve ili bundeve.

Generalno pravilo je da jedete zdravu i organsku hranu bogatu antioksidansima. Izbjegavajte hranu koja može ometati rad štitnjače: brokula, zelje, cvjetača, kelj, špinat, repa, soja, kikiriki, gorušica.

Pripremila: Ivana Dragica

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.