Hashimoto – sve o prehrani, namirnicama i dodacima prehrani

Hashimoto tireoiditis koji se naziva i Hashimotova bolest, jedan je od najčešćih poremećaja štitnjače. Čak i kada se liječi propisanom terapijom, njegovi simptomi mogu značajno utjecati na kvalitetu života. Istraživanja pokazuju da modifikacije prehrane i načina života mogu drastično poboljšati simptome, uz standardne lijekove. Svaka osoba s Hashimotom različito reagira na liječenje. Zbog toga je individualizirani pristup ovom stanju toliko važan.

Ovaj članak objašnjava prehranu i modifikacije načina života koji će najvjerojatnije koristiti svima s Hashimotovom bolešću.


Hashimotov tireoiditis – o bolesti

Hashimotov tireoiditis je autoimuna bolest koja postupno uništava tkivo štitnjače putem limfocita, bijelih krvnih stanica koje su dio našeg imunološkog sustava. Štitnjača je endokrina žlijezda u obliku leptira koja se nalazi na dnu vrata. Izlučuje hormone koji utječu na gotovo svaki organski sustav, uključujući srce, pluća, te probavni i središnji živčani sustav. Također kontrolira metabolizam i rast. Glavni hormoni koje luči štitnjača su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Oštećenje ove žlijezde dovodi do nedovoljne proizvodnje hormona štitnjače.


Kako prehrana i način života utječu na Hashimoto

Prehrana i način života igraju vitalnu ulogu u liječenju Hashimota, jer većina osoba smatra da njihovi simptomi traju čak i uz lijekove. Osim toga, mnog osobe kod kojih su prisutni (prepoznati ili još uvijek neprepoznati) simptomi ne uzimaju terapiju, osim ako imaju promijenjene razine hormona štitnjače.

Štoviše, istraživanja sugeriraju kako upala može biti pokretački čimbenik iza širokog spektra simptoma Hashimota. Upala je često povezana s prehranom. Promjene u prehrani i načinu života također su ključne za smanjenje rizika od drugih bolesti, budući da osobe s Hashimotom imaju veći rizik od razvoja autoimunih stanja, visokog kolesterola, pretilosti i dijabetesa.

Istraživanja pokazuju da izbacivanje iznprehrane određene hrane, uzimanje dodataka prehrani i promjena načina života mogu značajno poboljšati simptome i kvalitetu života. Osim toga, ove promjene mogu pomoći u smanjenju upale. Mogu usporiti ili spriječiti oštećenje štitnjače uzrokovano povišenim antitijelima štitnjače te upravljati tjelesnom težinom, razinom šećera u krvi i kolesterolom.


Savjeti o prehrani utemeljeni na dokazima

Donosimo nekoliko savjeta o prehrani utemeljenih na dokazima koji će vam pomoći u liječenju ove bolesti.

Dijeta bez glutena i žitarica

Mnoga istraživanja pokazuju kako osobe s Hashimotom imaju veću vjerojatnost za celijakiju u odnosu na ostale. Kao takvi, stručnjaci preporučuju da se svi kojima je dijagnosticirana Hashimoto bolest pregledaju na celijakiju. Štoviše, neki dokazi upućuju na to da prehrana bez glutena i žitarica može koristiti osobama s Hashimotom.

U 6-mjesečnoj studiji na 34 žene s Hashimotovom bolešću, prehrana bez glutena smanjila je razinu antitijela štitnjače uz poboljšanje funkcije štitnjače i razine vitamina D, u usporedbi s kontrolnom skupinom. Mnoge druge studije utvrdile su kako osobe s Hashimotom ili općenito autoimunim bolestima imaju znatne koristi od prehrane bez glutena čak i ako nemaju celijakiju.

Kada slijedite dijetu bez glutena, morate izbjegavati sve proizvode od pšenice, ječma i raži. Na primjer, većina tjestenine, kruha i soja umaka sadrži gluten – iako postoje alternative bez glutena.

Dijeta bez žitarica restriktivnija je od prehrane bez glutena, jer zabranjuje sve žitarice. Iako ova promjena prehrane također može ponuditi prednosti, istraživanja koja to podržavaju ograničena su.

Dijeta s autoimunim protokolom (AIP)

Dijeta Autoimune Protocol (AIP) namijenjena je osobama s autoimunim bolestima. Uklanja potencijalno štetnu hranu poput žitarica, mliječnih proizvoda, kave, mahunarki, jaja, alkohola, orašastih plodova, sjemenki, rafiniranih šećera, ulja i aditiva u hrani.

U 10-tjednoj studiji na 16 žena s Hashimotom, AIP dijeta dovela je do značajnog poboljšanja kvalitete života i značajno smanjene razine upalnog markera C-reaktivnog proteina (CRP). No, iako su ovi rezultati obećavajući, potrebne su opširnije studije. Imajte na umu da je AIP dijeta fazna eliminirajuća dijeta i da bi je trebao propisati i nadzirati iskusan zdravstveni djelatnik.

Razmislite o izbjegavanju mliječnih proizvoda

Netolerancija na laktozu vrlo je česta među osobama s Hashimotom. U studiji na 83 žene s Hashimotom, kod njih 75,9% dijagnosticirana je netolerancija na laktozu. Sumnjate li na intoleranciju na laktozu, isključivanje mliječnih proizvoda može pomoći probavim problemima, kao i funkciji štitnjače i apsorpciji lijekova. Imajte na umu da ova strategija možda neće koristiti baš svima, jer neke osobe s Hashimotom savršeno dobro podnose mliječne proizvode.

Usredotočite se na protuupalne namirnice

Upala može biti pokretačka snaga Hashimotove bolesti. Kao takva, protuupalna prehrana bogata voćem i povrćem može značajno poboljšati simptome. Studija na 218 žena s Hashimotovom bolešću otkrila je da su markeri oksidativnog stresa – stanja koje uzrokuje kroničnu upalu – niži kod onih koje su češće jele voće i povrće. Povrće, voće, začini i masna riba samo su neki od primjera hrane sa snažnim protuupalnim svojstvima.

Dijeta bogata hranjivim tvarima, cjelovita hrana

Slijedite li dijetu s malo dodanog šećera i visoko prerađenom hranom, ali bogatom cjelovitom hranom bogatom hranjivim tvarima možete poboljšati svoje zdravlje, upravljati svojom težinom i smanjiti simptome povezane s Hashimotom. Kad god je moguće, pripremajte svoje obroke kod kuće koristeći hranjive namirnice poput povrća, voća, proteina, zdravih masti i ugljikohidrata bogatih vlaknima. Ove namirnice nude snažne antioksidativne i protuupalne prednosti.

Ostali savjeti o prehrani

Neka istraživanja utvrđuju kako određene dijete s niskim udjelom ugljikohidrata mogu pomoći u smanjenju tjelesne težine i antitijela štitnjače kod osoba s Hashimotom. Takve posebne dijete osiguravaju 12-15% dnevnih kalorija iz ugljikohidrata i ograničavaju goitrogenu hranu. Goitrogeni su tvari koje se nalaze u povrću i proizvodima od soje koje mogu ometati proizvodnju hormona štitnjače. Ipak, povrće križarica vrlo je hranjivo, a kuhanjem se smanjuje njihova goitrogena aktivnost. Stoga je malo vjerojatno da ometaju rad štitnjače osim ako se ne jedu u iznimno velikim količinama.

Neki dokazi sugeriraju kako soja također šteti funkciji štitnjače, tako da mnoge osobe s Hashimotom odlučuju izbjegavati proizvode od soje. Ipak, potrebno je više istraživanja. Dakle, odustajanje od glutena, izbjegavanje mliječne proizvode i dijeta bogatu hranjivim i protuupalni tvarima, samo su neki od savjeta koji mogu poboljšati simptome Hashimotove bolesti.


Korisni suplementi za Hashimoto

Nekoliko dodataka može pomoći u smanjenju upale i antitijela štitnjače kod osoba s Hashimotom. Osim toga, vrlo je vjerojatnije da će osobe s ovim stanjem imati manjak u određenim hranjivim tvarima, tako da je njihovo uzimanje kroz dodatke prehrani – nužno.

Korisni suplementi uključuju:

Selen

Studije pokazuju da uzimanje 200 mcg selena dnevno može pomoći u smanjenju protutijela na antitireoidnu peroksidazu (TPO) i poboljšati dobrobit kod osoba s Hashimotovom bolešću.

Cink

Cink je neophodan za rad štitnjače. Istraživanja sugeriraju da kada se koristi sam ili uz selen, uzimanje 30 mg ovog minerala dnevno može poboljšati funkciju štitnjače kod osoba s hipotireozom.

Kurkumin

Studije na životinjama i ljudima pokazale su da ovaj moćni protuupalni i antioksidativni spoj može zaštititi štitnjaču. Osim toga, može pomoći u liječenju autoimunih bolesti općenito.

Vitamin D

Pokazalo se da osobe s Hashimoto bolešću imaju značajno niže razine ovog vitamina od opće populacije. Štoviše, studije povezuju niske razine vitamina D s ozbiljnošću Hashimotove bolesti.

Vitamini B kompleksa

Osobe s Hashimotom također imaju niske razine vitamina B12. Uzimanje visokokvalitetnog vitamina B kompleksa povećava razinu B12 i drugih važnih vitamina B.

Magnezij

Niske razine ovog minerala povezane su s povećanim rizikom od Hashimoto bolesti i većim antitijelima na štitnjaču. Osim toga, ispravljanje nedostataka magnezija može poboljšati simptome kod osoba s ovom bolešću štitnjače.

Željezo

Osobe s Hashimotovom bolešću imaju veću vjerojatnost da će razviti anemiju. Dodaci željeza mogu biti potrebni za ispravljanje ovog nedostatka.

Drugi dodaci kao što su riblje ulje, alfa-lipoična kiselina i N-acetil cistein također mogu pomoći osobama s Hashimotom.

Imajte na umu da suplementacija visokim dozama joda u odsutnosti nedostatka joda može dovesti do štetnih učinaka kod osoba s Hashimotom. Ne biste trebali uzimati visoke doze dodataka jodu osim ako vas na to ne uputi liječnik.


Hrana

Imate li Hashimotovu bolest, prehrana bogata hranjivim tvarima može pomoći u smanjenju ozbiljnosti simptoma i poboljšanju cjelokupnog zdravlja. Usredotočite se na sljedeću hranu:

Voće: bobičasto voće, kruške, jabuke, breskve, agrumi, ananas, banane itd.

Povrće bez škroba: tikvice, artičoke, rajčice, šparoge, mrkva, paprika, brokula, rikula, gljive itd.

Škrobno povrće: batat, krumpir, grašak, bundeva itd.

Zdrave masti: avokado, ulje avokada, kokosovo ulje, maslinovo ulje, nezaslađene kokosove pahuljice, punomasni jogurt, kokosov jogurt itd.

Životinjski proteini: losos, jaja, bakalar, puretina, škampi, piletina itd.

Žitarice bez glutena: smeđa riža, valjana zob, kvinoja, tjestenina od smeđe riže itd.

Sjemenke, orašasti plodovi i orašasti plodovi: indijski oraščići, bademi, makadamija, sjemenke suncokreta, sjemenke bundeve, prirodni maslac od kikirikija, maslac od badema itd.

Grah i leća: slanutak, crni grah, leća itd.

Zamjene za mliječne i nemliječne proizvode (obogaćene kalcijem i/ili vitaminom D): kokosovo mlijeko, kokosov jogurt, bademovo mlijeko, mlijeko od indijskih oraščića, punomasni nezaslađeni jogurt, kozji sir itd.

Začini i začinsko bilje: kurkuma, bosiljak, ružmarin, paprika, šafran, crni papar, salsa, tahini, med, limunov sok, jabučni ocat itd.

Pića: voda, nezaslađeni čaj, gazirana voda itd.

Imajte na umu da neke osobe s Hashimotom izbjegavaju neke od gore navedenih namirnica, poput žitarica i mliječnih proizvoda. Važno je eksperimentirati s prehranom kako biste saznali koja hrana vam najviše  odgovara.

Hrana koju treba izbjegavati

Uklanjanje ili ograničavanje sljedećih namirnica može pomoći u smanjenju Hashimotovih simptoma i poboljšati cjelokupno zdravlje:

Dodani šećeri i slatkiši: gazirana pića, energetska pića, kolači, sladoledi, peciva, kolačići, slatkiši, slatke žitarice, stolni šećer itd.

Brza hrana i pržena hrana: pomfrit, hrenovke, pržena piletina itd.

Rafinirane žitarice: bijela tjestenina, bijeli kruh, tortilje od bijelog brašna itd.

Visoko obrađena hrana i meso: smrznuta hrana, margarin, hrana za mikrovalnu pećnicu, slanina, kobasice itd.

Žitarice i namirnice koje sadrže gluten: pšenica, ječam, raž, krekeri, kruh itd.

Neki zdravstveni radnici sugeriraju da osobe s Hashimotom izbjegavaju i soju i mliječne proizvode. Međutim, iako ove preporuke mogu pomoći mnogim pojedincima, važno je eksperimentirati s prehranom kako biste pronašli najbolju metodu za sebe.

Rad s dijetetičarom specijaliziranim za autoimune bolesti može vam pomoći suziti izbor potencijalno problematične hrane i uspostaviti obrazac prehrane koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

Ostale modifikacije načina života 

Dosta sna, smanjenje stresa i jačanje samopouzdanja iznimno su važni za osobe s Hashimotom. Zapravo, istraživanja pokazuju kako bavljenje aktivnostima koje pomažu pri smanjenju stresa pomaže smanjiti depresiju i anksioznost, poboljšati ukupnu kvalitetu života i sniziti antitijela štitnjače. Također je važno omogućiti tijelu odmor kada se osjećate umorno.

Osim toga, trebali biste uzimati lijekove za štitnjaču na prazan želudac najmanje 30-60 minuta prije doručka ili najmanje 3-4 sata nakon večere za maksimalnu apsorpciju. Čak i kava i dodaci prehrani ometaju apsorpciju lijekova štitnjače, stoga je najbolje ne konzumirati ništa osim vode barem 30 minuta nakon uzimanja terapije.

Imajte na umu da kada prvi put počnete uzimati lijekove, može proći nekoliko tjedana ili čak i duže razdoblje dok se ne počnete osjećati bolje. Ako se simptomi ne popravljaju, razgovarajte sa svojim liječnikom o drugim opcijama.

Budući da simptomi Hashimota mogu značajno utjecati na kvalitetu života i mentalno zdravlje, svakako pronađite zdravstveni tim kojem vjerujete. To može potrajati neko vrijeme, ali je bitno za dobivanje kvalitetnog liječenja.


Dijagnoza i simptomi

Smatra se da se Hashimoto razvija iz imunološkog defekta u kombinaciji s čimbenicima okoliša, iako ti čimbenici nisu u potpunosti prepoznati. Dijagnoza ovisi o simptomima i laboratorijskim rezultatima.

Laboratorijski rezultati koji ukazuju na bolest uključuju povišeni hormon koji stimulira štitnjaču (TSH), niske razine slobodnog tiroksina (fT4) i povećana antitijela na peroksidazu štitnjače (anti-TPO). Neke osobe s Hashimotom imaju i povišena antitijela koja blokiraju TSH receptor (TBII) i antitireoglobulinska (anti-Tg) antitijela. Ova antitijela napadaju štitnjaču. Tijekom ranih faza, mogu se imati simptomi i laboratorijski rezultate koji ukazuju na hipertireozu, ali u nekim slučajevima čak i normalne laboratorijske vrijednosti. Kao takvu, ovu je  bolest često teško otkriti, a kod mnogih mogu proći i mjeseci prije postavljanja dijagnoze. Poznat je i podataka da čak jedna trećina osoba koja se liječe od hipotireoze ne prima adekvatnu ili odgovarajuću terapiju.

Hashimoto pogađa i žene i muškarce, ali žene imaju 5-10 puta veću vjerojatnost za dobivanje dijagnoze. Rizik se povećava s dobi, a većini žena dijagnosticira se u dobi između 30 i 50 godina. Ovo stanje se obično liječi sintetičkim ili prirodnim hormonima štitnjače. Sintetski uključuju levotiroksin (Synthroid) i liotironin (Cytomel), dok prirodni uključuju Armor Thyroid i Naturethroid.

Simptomi

Budući da Hashimoto utječe na gotovo svaki sustav u tijelu, povezana je s različitim simptomima. To uključuje:

 • debljanje
 • ekstremni umor
 • slaba koncentracija
 • prorijeđena, gruba kosa
 • suha koža
 • usporen ili nepravilan rad srca
 • smanjena mišićna snaga
 • otežano disanje
 • smanjena snaga prilikom vježbanja
 • netolerancija na hladnoću
 • povišen krvni tlak
 • lomljivi nokti
 • zatvor
 • bol u vratu ili osjetljivost štitnjače
 • depresije i anksioznosti
 • menstrualne nepravilnosti
 • nesanica
 • promijenjen glas (promjene na glasnicama)

Neliječena ili neispravno liječena Hashimoto može dovesti do ozbiljnih nuspojava, poput povećanog rizika od srčanih bolesti, kognitivnih poremećaja, pa čak i smrti.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.