3 mita o Hashimotu i glutenu

Imate li dijagnosticiran Hashimoto poremećaj u radu štitne žlijezde i želite li vratiti kontrolu nad svojim životom i zdravljem, vrijeme je da iz prehrane izbacite gluten. Kao što znamo, Hashimotov tireoiditis je autoimuno stanje koje utječe na štitnu žlijezdu. Kada imunološki sustav napada štitnjaču duže vrijeme, štitnjača ne može proizvesti odgovarajuće razine hormona za održavanje učinkovitog rada tijela. Kao rezultat toga, počinjemo osjećati iscrpljujuće simptome koji utječu na naše cjelokupno zdravlje i kvalitetu života.

Najčešći simptomi

 • umor
 • suha koža
 • zatvor (opstipacija)
 • dobitak na težini
 • stanjivanje i opadanje kose
 • anksioznost i depresija
 • PMS
 • glavobolje
 • bolovi u zglobovima
 • plinovi i nadutost

Kako bi si bar malo olakšali život, mnogi od nas istražit će mogućnosti promjene u prehrani i načinu života kako bi ublažili simptome. I dok se većina liječnika slaže da eliminacija glutena poboljšava simptome Hashimota, još uvijek postoje neki mitovi koji kruže internetom koji dovode do zbunjenosti, frustracije i izlažu riziku oboljele od ove bolesti. Pokušat ćemo razbiti tri glavna mita o glutenu i pojasniti kako izbacivanje glutena iz prehrane može poboljšati simptome poremećaja štitnjače poznatog pod nazivom Hashimoto sindrom.

Ponovno uvođenje glutena u BILO KOJOJ fazi ozdravljenja izaziva imunološki odgovor, pokrećući upalne procese koja mogu izazvati pogoršanje simptoma.


Mit 1: Osjetljivost na gluten uzrokuje probavne probleme

Jedan od najčešćih prigovora koje čujemo od nekoga kome se savjetuje da prestane jesti gluten je: “Ali ja nisam osjetljiv/a na gluten jer se dobro osjećam kad ga jedem!” Ono što zapravo pritom misle je da nemaju probavnih problema kao što su plinovi, nadutost ili proljev kada konzumiraju hranu koja sadrži gluten. Dok istovremeno do dvije trećine osoba s celijakijom ima probavne simptome, NIJE istina da su probavni problemi najčešći znak osjetljivosti na gluten.

Neki od najčešćih simptoma osjetljivosti na gluten kod osoba oboljelih od Hashimota:

 • tjeskoba i depresija
 • moždana magla
 • glavobolje
 • bol u zglobovima
 • drugi simptomi koji nisu povezani s crijevima ili probavnim sustavom.

Otprilike jedna trećina pacijenata s celijakijom i osoba s necelijakijskom osjetljivošću na gluten nikada neće imati problema s crijevima nakon konzumiranja glutena. Samo zato što možete konzumirati gluten bez probavnih smetnji, ne znači da vaš imunološki sustav, vaš mozak, zglobovi i druga tjelesna tkiva ne osjećaju njegov negativan učinak.


Mit 2: Malo glutena neće mi škoditi

Jeste li ikada čuli nekoga da kaže da mu je prehrana “uglavnom bez glutena”? Mnogi svjeruju da im malo glutena neće škoditi i da će, ako ga konzumiraju umjereno, izbjeći štetne učinke koje on uzrokuje. Ovaj mit je štetan jer je istina da samo jedno izlaganje glutenu pokreće imunološki odgovor i upalni proces za koji je potrebno šest mjeseci da ga se riješi. Nadalje, gluten izaziva propusna crijeva kod svih (bez obzira na osjetljivost). Čak i “malo glutena” uzrokuje pretjeranu propusnost crijeva i čini nas ranjivima na Hashimoto napade.

Dakle, čak i ako osoba osjetljiva na gluten konzumira gluten samo nekoliko puta godišnje, završit će s kroničnom upalom, propusnim crijevima i nereguliranim imunološkim sustavom. Kada imunološki sustav uopće ne dobije priliku smiriti se, vjerojatno je napredovanje Hashimotove bolesti. A to će rezultirati iscrpljujućim simptomima i daljnjim uništavanjem štitnjače.


Mit 3: Gluten se može ponovno uvesti nakon ozdravljenja crijeva

Mnogi pacijenti s Hashimotom smatraju da se gluten može sigurno ponovno uvesti nakon što “izliječe i zapečate” svoja crijeva. Ovaj mit je posebno štetan jer drži oboljele zaglavljenima na ringišpilu bolesti i izlječenja. Sav njihov naporan rad na izliječenju crijeva i Hashimotu u remisiji je sabotiran, vraćajući ih na početak. Nikakvo liječenje crijeva ne štiti od gnjeva imunološkog sustava. Istraživanja pokazuju da je gluten jedan od rijetkih proteina na koje imunološki sustav stvara memorijske B stanice. U čemu je tu stvar? To znači da imunološki sustav nikada ne zaboravlja da je gluten njegov neprijatelj! Bez obzira na to koliko dobro liječite crijeva ili koliko dugo niste konzumirali gluten, vaš imunološki sustav će to zapamtiti i reagirati na njega.

I moramo li to ponavljati? Gluten uzrokuje propusna crijeva kod svih! Dakle, nemoguće je održavati “zacijeljena i zapečaćena” crijeva ako ponovno uvedete gluten. Ponovno uvođenje glutena u BILO KOJOJ fazi ozdravljenja izaziva imunološki odgovor, pokrećući upalne procese koja mogu izazvati pogoršanje simptoma. Zapamtite ovu mantru – jednom osjetljiv na gluten, uvijek osjetljiv na gluten!

Iako možete poništiti simptome Hashimota, šaljući svoju bolest u remisiju, Hashimoto je još uvijek kronična bolest koja se može pokrenuti pod određenim okolnostima. Trajno uklanjanje glutena iz prehrane povećava izglede da ostanete u remisiji.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.