Strahovi – neprijatelji zdravlja štitnjače

Problemi sa štitnjačom povezani su s razvojem, odnosno sazrijevanjem. Predstavljaju veliku potrebu za širenjem, nezasitan apetit za životom, potrebu za uspjehom. Doživljavamo ih kao da nas nešto guši ili steže oko vrata. Ipak, mogu biti i znak pohlepe i prekomjernih očekivanja koja imamo od samih sebe. A tu si i strahovi…

Poremaćaji u radu štitnjače ukazuju na podvojenost između straha od smrti i velike volje za uspjehom i djelovanjem.

Bolesti štitnjače mogu nam ukazivati na to da su prisutni strahovi i na to da se bojimo nešto pustiti. Baš kao što joj ime kaže, štitnjača trajno pokušava zaštititi, povećati spremnost na obranu i zaštitu, stoga ukazuje i na konflikte. U nekim slučajevima, ove bolesti simboliziraju razočaranje zbog neostvarene želje da o nekome ovisimo, najprije od roditelja, a kasnije i od partnera (za kojima trčimo). Simptomatologija ukazuje na potištenost, zadržavanje osjećaja i strah od smrti.

Što učiniti?

Treba osvijestiti potisnutu potrebu za rastom i širenjem. Da bismo to ostvarili, moramo se pokrenuti, pojačati tempo, biti budni i koristiti prilike koje nam se pružaju, usuditi se upustiti u borbu i ići do vrha.

Poremećaji u radu štitnjače ukazuju na podvojenost između straha od smrti i velike volje za uspjehom i djelovanjem. Dobro je priznati si paniku, ali, ponajprije, dopustiti si djelovanje.

Oslobodite se strahova i samonametnutih okova. Uživajte u životu na najbolji mogući način.

Oboljele bolest poziva da stanu u centar vlastitog života, sa svim njegovim mogućnostima. Oslobodite energiju zarobljenu u bolesti i unesite je u životnu borbu! Smanjena funkcija štitnjače ukazuje na bijeg iz vanjskog svijeta, skrivanje iza debelih zidova i nedostatak uzemljenja.

Kako bismo se bolje nosili sa životnim teškoćama, slavni njemački liječnik i psihoterapeut dr Rüdiger Dalke savjetuje nam da svaki dan koristimo vježbu osmijeha. Svaki put kada se osmijehnemo, naše tijelo luči endorfine, tzv. hormone sreće, i zbog toga tumačenje naše stvarnosti može postati pozitivno, bez obzira na to kakve su okolnosti.

Prati li vas strah da niste dovoljno dobri?

Probajte sljedeću vježbu:

Zatvorite oči i prizovite u sjećanje situaciju u kojoj ste bili jako sretni i to vam sjećanje izaziva osmijeh. Zamislite kako osmijeh dolazi iz vaše dubine i ulazi vam u oči i lice, koje postaje nježnije, blaže.

Pošaljite osmijeh u srce i zamislite kako se ono otvara za njega. Osjetite kako se područje oko srca širi i opušta. Dišite mirno i ravnomjerno i zamislite kako vaše srce širi nježnost. Završite vježbu i ponesite taj osjećaj u dan. I neka potraje…

Smanjena funkcija štitnjače ukazuje na bijeg iz vanjskog svijeta, skrivanje iza debelih zidova i nedostatak uzemljenja.

Ako se, pak, suočite s nekom zastrašujućom situacijom, zamislite kako se smiješite i pozdravljate strah. Tako vas strahovi neće opsjedati i zagospodariti, nego će proteći i nestati.

Oslobodite se strahova i samonametnutih okova. Uživajte u životu na najbolji mogući način. Izborite se za sebe i vrijeme koje ćete si moći posvetiti. Volite druge, ali prije svega – volite sebe!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads