Najčešća pitanja za pretrage štitnjače

Imam 27 godina i zbog simptoma umora, nervoze, razdražljivosti, osjećaja pritiska u grlu koji u stresnim situacijama tjera na refleks povraćanja, kao i zbog genetske predispozicije posumnjala sam na poremećaj rada štitnjače. Nalazi pretrage hormona su : TSH 2.79 (0.27-4.20), T3 1.60 (1.30-3.10), T4 92.05 (66.0-181.0). Molim Vas mišljenje s obzirom na simptome. Jesu li potrebne daljnje pretrage? Moram li napraviti UZV? Što je s ostalim hormonima?
~

Slododni hormoni štitnjače za pretrage su pouzdaniji pokazatelj

Irena Matić-Trputec dr.med.

Kada se radi o hormonima štitnjače, klasično se preporučuju pretrage ukupnog tiroksina (T4) i trijodtironina (T3). No, novije smjernice upućuju kako su slobodni hormoni štitnjače pouzdaniji pokazatelji. Riječ je o dijelu hormona štitnjače koji nisu vezani za specifične bjelančevine u krvi. Označujemo ih slovom f (eng. free = slobodno), kao fT4 i fT3.

~
Slobodni oblik tiroksina (fT4) smatra se najpouzdanijom mjerom hormonalne ravnoteže u osi hipotalamus-hipofiza-štitnjača-nadbubrežna žlijezda. Slobodni tiroksin (fT4) je fiziološki aktivna komponenta tiroksina i u slučaju sumnje na poremećenu funkciju štitnjače potrebno ga je kombinirati s TSH.  Najveći dio i ovog hormona veže se na transportne proteine. Glavna transportna bjelančevina je globulin koji veže tiroksin (TBG), vežući oko tri četvrtine hormona štitnjače.
~

Određena zdravstvena stanja mogu mijenjati razine ove vrste bjelančevina u krvi, što može voditi netočnom tumačenju razine ukupnih hormona štitnjače. Niže razine TBG bjelančevine mogu se očitovati kod osoba koje na primjer imaju bolesti bubrega ili uzimaju anaboličke steroide, dok estrogen povisuje vrijednosti TBG, u trudnoći ili kod uzimanja oralnih kontraceptiva.
~


Pouzdana slika rada štitnjače

Mjereći u nekoliko navrata slobodne hormone štitnjače, dobiva se pouzdana slika rada štitnjače. Nešto je važnije njihovo mjerenje kod žena, s obzirom da varijacije u koncentraciji estrogena mogu utjecati na nalaze hormona štitnjače. Osobama koje imaju zdravu osovinu hipotalamus-hipofiza-štitnjača-nadbubrežna žlijezda, preporučuje se stoga samo pretrage odnosno kontrola tireotropina (TSH) i slobodnog tiroksina (fT4).

~
Tumorske biljege kao laboratorijske parametre koristimo za dijagosticiranje i praćenje zloćudnih tumora štitnjače. Premda se javljaju vrlo rijetko i u pravilu se dobro liječe, zloćudni tumori se nešto češće javljaju kod mladih osoba. Tireoglobulin kao normalni sastavni dio svih stanica štitnjače koristi se kao tumorski marker u praćenju pacijenata kojima je izvađena štitnjača. CarcinoEmbriogeni Antigen (CEA) i kalcitonin se koriste u dijagnostici i praćenju medularnog karcinoma štitnjače. On ima nešto lošiju prognozu u odnosu na papilarni i folikularni karcinom štitnjače, ali je na sreću znatno rjeđi od njih.
~


Autoimune bolesti štitnjače i pretrage

Autoimune bolesti štitnjače se relativno često javljaju u odnosu na druge autoimune bolesti. Najčešći autoimuni poremećaj u štitnjači dovodi do slabijeg rada štitnjače i poznat je pod nazivom Hashimotova bolest ili kronični limfocitni tireoiditis. U ovom poremećaju između ostalog u krvi bolesnika nalazimo povišeno jedno ili oba protutijela (anti-TPO i/ili anti-Tg).

Anti-TPO je protutijelo usmjereno na blokiranje (uništenje) Tireoidne PerOksidaze (TPO), enzima neophodnog za proizvodnju (sintezu) hormona štitnjače.

Anti-Tg je protutijelo usmjereno na tireoglobulin (sastavni dio stanica štitnjače). Direktna posljedica ovakvih imunoloških reakcija je razaranje pogođene stanice štitnjače na čijem mjestu nastaje ožiljak,

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.