Thyrogen prije radioaktivnog joda

Thyrogen je relativno noviji proizvod farmaceutske industrije. Ustvari, ovaj sintetički TSH hormon koristiti se počeo tek početkom 2000. godina. Kod nas se relativno rijetko koristi, a razlog za to je visoka cijena i još uvijek nedostatak iskustva. Riječ je o sredstvu koje se primjenjuje kod pripreme za tretman radioaktivnim jodom, dijagnostičko testiranje (skeniranje cijelog tijela) ili test stimulacije tiroglobulina (ova dva zadnja testa mogu se obaviti istovremeno).
*


Primjena thyrogena

Pojasnimo najčešći slučaj – davanje thyrogena radi uklanjanja (ablacije) ostataka štitne žlijezde radioaktivnim jodom (RJ) nakon tireoidektomije. Vrlo rijetki su slučajevi upotrebe thyrogena prije totalne ablacije štitne žlijezde radioaktivnim jodom. Skoro isključivo se koristi nakon tireoidektomije, a za tretman uklanjanja ostataka tkiva štitne žlijezde radioaktivnim jodom.
*
Naime, ubrizgavanjem TSH hormona (obično u dva uzastopna dana) neposredno prije tretmana radioaktivnim jodom, omogućuje se brzo i intenzivno nakupljanje joda iz organizma u štitnu žlijezdu ili u ostatnom tkivu štitne žlijezde kako bi se ona stimulirala na proizvodnju hormona (što i je uloga TSH hormona). Na taj način veći dio uzetog radioaktivnog joda koncentrira se u štitnoj žlijezdi ili ostatnom tkivu. Ovom se metodom izbjegava dugotrajno i mučno iscrpljivanje pacijenata uskraćivanjem nadomjesne doze levo(eu)tiroksa, kao i poseban režim prehrane pred uzimanje doze radioaktivnog joda. A sve to ima isti cilj kao i ubrizgavanje thyrogena – podizanje TSH.
*
Dakle, thyrogen se najčešće koristi prije tretmana radioaktivnim jodom za uklanjanje ostataka štitne žlijezde nakon operacije  u slučaju dobro diferenciranih tiroidnih karcinoma.
*


Podizanje TSH

Postoje tri načina podizanja TSH. Jedan je uskraćivanje nadomjesne terapije levotiroksinom, drugi je ubrizgavanje thyrogena (TSH hormona), a treći je uskraćivanje terapije levotiroksinom i zamjena levotoksina hormonom T3. Inače, hormon T3 se također ukida prije tretmana radioaktivnim jodom, ali su simptomi hipotiroidizma izuzetno umanjeni upravo zbog djelovanja T3 hormona koji se ukida 7 do 10 dana prije tretmana radioaktivnim jodom. A zbog svog vrlo kratkog poluživota T3 nestaje iz tijela jako brzo što tada podiže TSH. U sva tri slučaja cilj je postići TSH viši od 30.
*
Sve tri metode imaju svojih prednosti i nedostataka. Treća metoda je skoro nepoznata liječnicima na našim prostorima. Naime, p
restankom uzimanja levotiroksina u razdoblju od 4-6 tjedana  polagano nastupaju (u većoj ili manjoj mjeri) svi poznati simptomi hipotirodnosti: mišićna slabost, letargija, depresija, anksioznost i panični napadi, suha koža, lomljivi kosa i nokti, zatvor i zastoji probave, nakupljanje tekućine u organizmu, problemi s usporavanjem srca, usporeni refleksi, povišen krvni tlak itd.
*

Pacijenti s velikim dozama levotiroksina trebaju čak i duže razdoblje apstinencije levotiroksina kako bi se zbog svog dugog poluživota od 7 dana T4 hormon „iščistio“ iz organizma te podigao TSH na zadovoljavajuću razinu.
*

Moguće posljedice

S druge strane, uzimanje thyrogena sprječava patnje pacijenata u slučaju hipotiroidnosti u onom razdoblju kada ne uzima svoju redovitu dozu levotiroksina. No, thyrogen u najgorem slučaju može:
*
– kod malog broja pacijenata koji rade totalnu ablaciju dovesti do hipertiroidizma s ozbiljnim posljedicama. Zbog toga je ponegdje ZABRANJENO koristiti thyrogen kod pacijenata kod kojih nije učinjena totalno operativno odstranjivanje štitnjače (tireoidektomija);
*
– uzrokovati rast i bujanje stanica karcinoma štitnjače ukoliko se raširio na druge dijelove tijela. Ovaj rast ponekad praćen je bolovima;
*
– dovesti do kardiovaskularnih problema kod pacijenata starijih od 65 godina i do moždanih udara kod žena kod kojih je već postojao veći rizik od njih.
*
U najvećem broju slučajeva upotreba thyrogena praćena je slabijim simptomima: šmrcanje i osjećaj kao kod prehlade ili glavobolja. Trudnice i dojilje ne smiju koristiti thyrogen, a ne preporučuje se ni osobama mladima od 18 godina.
*
*
*
Mario Marić
Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.