Dr. Luka Novosel: Liječenje čvorova štitnjače radiofrekventnom ablacijom

Čvorovi u štitnjači predstavljaju relativno čest nalaz u općoj populaciji, a kod osoba starijih od 50 godina, najčešće žena, mogu se očekivati kod skoro svake druge osobe. Posljednjih je godina zabilježen porast učestalosti ove dijagnoze, što se dovodi u vezu i sa sve dostupnijim ultrazvučnim pregledom ovog organa.

Iako je većina tih čvorova dobroćudna i vrlo često ne zahtijeva nikakvu terapiju, jedan dio ovih promjena u štitnjači može, zbog svoje veličine, uzrokovati kliničke tegobe pacijentima. To može biti otežano gutanje ili disanje, promuklost, osjećaj pritiska ili boli te kozmetički defekt sa značajnom oteklinom na vratu. U takvim slučajevima, kao i kod čvorova koji pokazuju tendenciju rasta, a veličine su cca 2cm ili veći, preporuča se neka vrsta terapije.

Kao učinkovita alternativa kirurškom zahvatu od 2006. godine primjenjuje se minimalno invazivna terapija čvorova štitnjače radiofrekventnom ablacijom.

Liječenje čvora na štitnjači radiofrekventnom ablacijom

Klasična, a donedavno i jedina, opcija liječenja bila je kirurška operacija s odstranjenjen dijela ili cijele štitnjače. Zbog mogućih negativnih strana te vrste liječenja, kao što su rizik hipoparatireoidizma, mogućnost ozljede živca odgovornog za stvaranje glasa, potrebe za dugoročnom terapijom nadoknade hormona štitnjače kao i vidljivi ožiljak na vratu, mnogi se pacijenti odlučuju za odgodu ili odustajanje od operacije. A ostali, zbog drugih zdravstvenih stanja, nisu ni kandidati za kirurški način liječenja.

Kao učinkovita alternativa kirurškom zahvatu uvedena je prvi puta 2006. godine minimalno invazivna terapija čvorova štitnjače radiofrekventnom ablacijom. Radi se o metodi koja koristi tanku iglu povezanu s aparatom-generatorom energije, koji na vrhu igle stvara toplinu. Time se oko vrha igle uzrokuje nastanak koagulacije tkiva.

Cijeli zahvat izvodi se pod kontrolom ultrazvuka, najčešće kroz manji ubod igle u sredini vrata. Opisana tehnologija RF ablacije prvo se počela koristiti u terapiji malignih tumora jetre i bubrega još prije 30 godina. No, zbog povoljnih učinaka počela se primjenjivati i za benigne čvorove štitnjače, dok je terapija malignih čvorova štitnjače tek u eksperimentalnoj fazi.

Učinci metode

Učinak se kod ove metode postiže tako da se igla precizno pozicionira u različite dijelove čvora štitnjače. Nakon toga ih se nekoliko sekundi tretira temparaturama do 90 stupnjeva, sve dok se pod kontrolom UZV-a ne vidi nastajanje koagulacijskih promjena u tkivu čvora. Nastale promjene tkiva dovode do kasnijeg postupnog smanjenja tkiva. Ukupna veličina čvora reducira se (smanjuje) oko 40-50% nakon mjesec dana, a  i do 80% volumena nakon 6 mjeseci. To posljedično dovodi do smanjenja i nestanka simptoma pritiska na okolne organe i/ili nestanak vidljivog estetskog izbočenja na vratu. Istovremeno zbog minimalno invazivne tehnike, ovaj zahvat ne ostavlja ožiljke na vratu niti zahtjeva šavove.

Zahvat se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji uz blagu sedaciju. Prosječnog je trajanja oko 30 do 60 minuta, nakon čega pacijenti ostaju na promatranju 3 do 4 sata te isti dan mogu ići kući“, u razgovoru o ovoj metodi nam kaže dr. Luka Novosel, intervencijski radiolog. Dr. Novosel se educirao i uveo tehnike perkutane ablacije malignih tumora u Hrvatsku, kao i sada zahvat terapije štitnjače RF ablacijom.

Metoda se nakon inicijalnog pokretanja u Italiji i Japanu brzo proširila po cijelom svijetu. Stekla je popularnost zbog svoje minimalno invazivne prirode i dobrih rezultata uz mali rizik za komplikacije. No, donedavno se izvodila isključivo u nama susjednim zapadnim zemljama, a u Hrvatskoj nije bila dostupna. Obzirom na veliko iskustvo s perkutanom ablacijom malignih bolesti jetre, bubrega i pluća, odlučili smo omogućiti ovu vrstu terapije i pacijentima u Hrvatskoj. Tako smo u dogovoru sa Specijalnom Bolnicom Agram u Zagrebu ove godine pokrenuli program.“, kaže dr. Luka Novosel.

Priprema za zahvat

Važno je prije samog zahvata odraditi adekvatan UZV pregled. Također, prije odluke za ablaciju potrebno je potvrditi da se sigurno radi o benignom čvoru. To se potvrđuje s dvije punkcije štitnjače. Osim tzv. hladnih benignih čvorova, radiofrekventnom ablacijom mogu se tretirati i čvorovi koji izlučuju veliku količinu hormona, tzv. vrući čvorovi. Kod vrućih čvorova veličina može biti i manja od navedenih 2 cm. Značajna zabilježena prednost ovog zahvata je i što, prema provedenim istraživanjima, nakon zahvata radiofrekventnom ablacijom pacijenti skoro nikada ne trebaju nadoknadu hormona štitnjače.

Autor: Luka Novosel, dr.med. spec.radiologije, subspecijalist intervencijske radiologije

KBC Sestre Milosrdnice / Specijalna bolnica AGRAM

Dr. Irena Matić-Trputec: Čvorovi štitnjače

Citološka punkcija čvorova štitnjače

Dr. Josip Staničić: Čvor u štitnjači

Photo: Igor Kralj / Pixel
Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.