Dr. Josip Staničić: Čvor u štitnjači

Može li čvor u štitnjači biti opasan? U najvećem dijelu slučajeva ne! Problem je u tome da  jedan mali dio čvorova ipak može biti maligan.

Čvor u štitnjači definira se kao abnormalna nakupina stanica koje tvore kvržicu u štitnjači i kao takav se razlikuje od ciste koju karakterizira nakupljanje tekućine (obično koloidna). Normalno tkivo štitnjače tvori veliki broj mikroskopskih folikula, sferičnih struktura kod kojih stanice štitnjače (tireociti) omeđuju centralnu nakupinu koloida. Ovakva specifična struktura štitnjače znači da se na ultrazvuku štitnjača vrlo ehogeno prikazuje i da je ultrazvukom vrlo jednostavno uočiti bilo kakve promjene u njenoj strukturi.

 

Otkrivanje čvora u štitnjači

U prošlosti su se čvorovi u štitnjači otkrivali palpacijski. To je, naravno, podrazumijevalo da su se čvorovi otkrivali tek kad su bili značajno veliki. Naime, palpacijski je gotovo nemoguće otkriti čvor u štitnjači promjera manjeg od 1 cm. Čak i nešto veći čvorovi mogu promaknuti detekciji ukoliko su mekše konzistencije. Uvođenjem novih dijagnostičkih metoda, i to prvenstveno ultrazvuka, počelo se otkrivati more novih, prethodno skrivenih čvorova u štitnjači. Neke studije navode da gotovo svaka druga žena ima jedan ili više manjih ili većih čvorova u štitnjači. Kod muškaraca je ovaj udio ipak dosta niži. Razlog za to još uvijek nije otkriven.

Glavni problem čvora u štitnjači je u tome da neki (vrlo mali broj) od čvorova mogu biti maligni, tj. da tu specifičnu kvržicu tvore maligne stanice. Eventualna prisutnost malignih stanica otkriva se citološkom punkcijom koja se navodi ultrazvukom, vrlo preciznom metodom u razlikovanju benignih od malignih čvorova. Važno je napomenuti da preciznost citološke punkcije drastično opada s promjerom čvora. Stoga se u većini slučajeva ne preporuča punktirati čvorove manje od 1 cm. Pomoću ultrazvuka i citološke punkcije postali smo izrazito precizni u otkrivanju raka štitnjače, do te mjere da se u proveđenju ultrazvučne dijagnostike čvorova najvjerojatnije i pretjeruje.

Ukoliko sumnjate na čvorove u štitnjači, svakako se prvo javite specijalistu koji će procijeniti je li potrebno i koliko je hitno učiniti ultrazvuk štitnjače i eventualnu citološku punkciju.

Primjer iz prakse – čvor u štitnjači

Pitanje:

Poštovani, godinu dana sam na terapiji Eutyroxa, ali slušam neka pozitivna iskustva s Lugol jodoral forte. Imam i čvorove, tople i hladne. Zanima me Vaše mišljenje i savjet, dilema je velika uzeti ili ne?

~
Odgovor:

Poštovana, od uzimanja Lugolove otopine neće biti neke velike pomoći. Lugolova otopina sadrži jod u izrazito visokoj koncentraciji, do te mjere da samo jedna kap otopine ima oko 80 preporučenih dnevnih doza joda. Ukoliko tolika količina joda dospije u štitnjaču može dovesti do velikih problema.
Ono što je kod Vas najvažnje jest da se vrlo precizno izbaždari terapija levotiroksinom (Euthyrox). U tom se slučaju razina hormona štitnjače u Vašem krvotoku ista kao u ljudi s poptpuno zdravom štitnjačom. Što se čvorova tiče je također potrebna kontrola specijalista da se dokaže da su svi čvorovi benigni.

Josip Staničić, dr. med.

POVEZANI ČLANCI:

dr. Josip Staničić: Štitnjača u trudnoći

dr. Josip Staničić: Mitovi o štitnjači

dr. Irena Matić-Trputec: Čvorovi štitnjače

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

dr Josip Staničić
Dr Josip Staničić

Josip Staničić, dr. med. - specijalist nuklearne medicine s više godina stručnog iskustva u Referentnom centru za bolesti štitnjače Republike Hrvatske / www.poliklinika-ps.hr / www.istinaostitnjaci.com