Operacija štitnjače i manjak D vitamina

Hipokalcemija, niska razina kalcija u krvi, jedna je od najčešćih komplikacija koja se može javiti nakon operativnog zahvata odstranjenja štitne žlijezde.

Ovisno o raznim čimbenicima, hipokalcemija kod pacijenata varira i može uzrokovati nekoliko posljedica. Počevši, na primjer, od bezopasnih biokemijskih nenormalnosti do opasnih poremećaja koji mogu ozbiljno ugroziti život.

Pravovremeni dodatak vitamina D pacijentima s njegovim nedostatkom predstavlja jednostavan i jeftin korak u poboljšanju ishoda operacija odstranjenja štitne žlijezde.

 

Niska razina vitamina D

Poznato je kako niska razina vitamina D povećava rizik od hipokalcemije. Stoga je u jednim od američkih istraživanja ispitan status navedenog vitamina kod 110 pacijenata prije operativnog odstranjenja cijele ili dijela štitnjače. Svim pacijentima to je predstavljalo prvi zahvat na štitnjači. A razlog operacija bile su maligne i benigne bolesti.

Rezultati su pokazali da je 40 % ispitanika imalo nedostatak vitamina D. To odgovara udjelu rasprostranjenosti nedostatka ovog vitamina i među općom populacijom. Najugroženijima su se pokazali ispitanici treće životne dobi, Afroamerikanci, Latinoamerikanci te osobe s hipertireozom.

Autori istraživanja zaključili su kako pravovremeni dodatak vitamina D pacijentima s njegovim nedostatkom predstavlja jednostavan i jeftin korak u poboljšanju ishoda operacija odstranjenja štitne žlijezde.

Izvor: 2014 AAO-HNSF Annual Meeting

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.