Život u harmoniji sa štitnjačom

Pravilna prehrana temelj je svakog zdravog, kvalitetnog i ispunjenog života. Ponekad naše tijelo treba pomoć kako bi ostalo zdravo – putem raznolike prehrane, ciljane suplementacije i redovite tjelesne aktivnosti. I upravo promjenom životnog stila pomoć najviše i najbrže osjećaju oni koji je i najviše trebaju: ljudi koji se bore s autoimunim bolestima, hormonalnim disbalansom, kroničnim bolestima i upalnim procesima.

Almagea® Thyroideal+  popunjava nutritivne “praznine” kako bi osigurao optimalnu količinu mikronutrijenata za održavanje i jačanje zdravlja.


Autoimune bolesti štitnjače

Autoimune bolesti štitnjače su Hashimotov tireoiditis i Gravesova bolest. Patogeneza bolesti leži u djelovanju auto-antitijela na tkivo štitnjače. To rezultira uništavanjem tkiva, pretjeranim oslobađanjem hormona štitnjače odnosno tireotoksikozom (Gravesova bolest) ili prolaznim povećanjem koncentracije hormona u krvi, a zatim i hipotireozom (Hashimoto). Gravesova bolest može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali je najčešća ona između tridesete i pedesete godine života. Hashimotova bolest obično se javlja u srednjoj životnoj dobi, ali je njena pojavnost sve češća među mlađim ženama (čak u pubertetu).

Koji su najčešći simptomi hipertireoze?

 • teže podnošenje vrućine i izrazito znojenje u području lica/glave
 • gubitak na tjelesnoj masi unatoč povećanom energetskom unosu hrane
 • palpitacije (osjećaj jakog i ubrzanog lupanja srca), ubrzani puls u mirovanju
 • drhtanje ruku
 • iritabilnost i anksioznost
 • frekventnija stolica
 • insomnia (nesanica).

Navedene promjene mogu biti popraćene povećanjem štitnjače, odnosno pojavom guše koja može biti više ili manje izražena. Otprilike 30 % pacijenata s Gravesovom bolesti ima i oftalmopatiju. To je posljedica upalnih imunoloških procesa koji se događaju u tkivima oko očiju. Gravesova oftalmopatija prezentira se kao „izbuljene“ oči, otežano sklapanje kapaka, osjetljivost na svjetlo, osjećaj pritiska u očima, poteškoće s vidom itd.

Kod Hashimoto tireoiditisa, nakon prolazne faze hipertireoze, mogu se početi javljati simptomi hipotireoze:


Hashimoto tireoiditis autoimuna je bolest štitnjače opisana 1912. godine od japanskog znanstvenika Hakara Hashimota. No, tek 1950-ih doznalo se za autoimunu prirodu ove bolesti (imunološki sustav organizma napada štitnu žlijezdu koja s vremenom više ne može proizvoditi dovoljnu količinu hormona koja je tijelu potrebna te se metabolički procesi usporavaju). Jeste li znali da se patologija bolesti dijagnosticira otprilike deset puta češće u žena nego u muškaraca? A da se učestalost povećava s godinama (vrhunac je između 45 i 65)? Ova upalna bolest najčešće dovodi do stanja hipotireoze (manjka hormona štitnjače) praćenog povećanjem štitnjače, a najčešće određivana terapija je sintetski hormon – levotiroksin.

Vitamin D – temelj suplementacije kod autoimunih bolesti

Život na područjima udaljenijim od ekvatora i posljedično manja mogućnost apsorpcije vitamina D iz sunca, pokazali su se kao čimbenici rizika obolijevanja od autoimunih bolesti. Naglašena je uloga vitamina D u patofiziologiji autoimunih bolesti, uključujući inzulin ovisni dijabetes melitus tipa 1, autoimune bolesti štitnjače, multiplu sklerozu, psorijazu, upalne bolesti crijeva, sistemski eritemski lupus i reumatoidni artritis.

Vitamin D sudjeluje u nekoliko procesa obrane organizma od patogena, uključujući održavanje barijerne funkcije u crijevima, regulirajući uske spojeve gena i apoptozu (staničnu smrt) epitelnih stanica crijeva. Sezonsko pogoršanje upalnih bolesti crijeva tijekom zime povezano je s nedostatkom izloženosti suncu, odnosno vitaminu D.


Mikronutrijenti nas čuvaju i pomažu pobijediti stres

Nedostatak hranjivih tvari mnogo je češći nego što mislite. Uz obilje toksina i stresa u našim životima ovih dana, naše tijelo zahtijeva veće količine zaštitnih mikronutrijenata nego prije 10, 50, a da ne govorimo 100 godina. Zbog kvalitete tla i vode, industrijskih, poljoprivrednih praksi i načina na koji se životinje uzgajaju za hranu, mnogi od nas dobivaju manje ovih hranjivih tvari nego ikad prije. Almagea® Thyroideal+  popunjava nutritivne “praznine” kako bi osigurao optimalnu količinu ovih mikronutrijenata za održavanje i jačanje zdravlja.

Deficit mikronutrijenata povezuje se s mitohondrijskom disfunkcijom, pojavom autoimune reakcije, preranog i ubrzanog starenja, smanjenja raspoložive antioksidacijske zaštite. Naše tijelo preferira hranjive tvari u određenim oblicima u odnosu na druge. Primjerice, postoji velika razlika između djelotvornosti cijanokobalamina i metilkobalamina (oblici vitamina B12) ili L-selenometionina i natrijevog selenata. U slučaju vitamina B12, naše tijelo uvelike preferira metilkobalamin, kao i oblike minerala koji su kelirani odnosno vezani na aminokiseline. U slučaju selena, najbolji oblik za apsorpciju je L-selenometionin.

Koraci koje vam preporučujemo napraviti kako bi vratili svoje tijelo (i štitnjaču) u ravnotežu:

 • odaberite zdrave, prirodne i sezonske namirnice
 • koristite nutrijente i suplemente prema vašim potrebama
 • pružite podršku pravilnom imunitetu
 • pazite na zdravlje jetre (esencijalna za detoksikaciju organizma, izbacivanje teških metala i toksina)
 • pijte puno vode
 • opustite se i smanjite učinak stresa
 • spavajte dovoljno i kvalitetno
 • krećite se minimalno 30 minuta dnevno i pritom boravite na suncu i svježem zraku


Život u harmoniji sa štitnjačom

Thyroideal+ je inovativna formulacija s 13 pomno odabranih, ključnih nutrijenata (antioksidansa, minerala i vitamina) važnih za hormonalnu ravnotežu, rad metabolizma i održavanje optimalne razine energije. Proizvod dolazi u Licaps®️ Vcaps®️ Plus kapsulama porijeklom iz biljnog izvora (celuloze). U potpunosti je pogodan za vegane i vegetarijance, trudnice i dojilje te osobe koje već uzimaju hormonalnu terapiju.

Što sadrži Thyroideal+?

 • vitamine: E, D te vitamine B skupine: B1, B3, B6, B9 i B12
 • minerale: selen, cink, jod i bakar
 • nutrijent fosfatidil-kolin
 • aminokiselinu L-tirozin

Selen doprinosi normalnoj funkciji štitnjače. Sinergijsko djelovanje joda, bakra i vitamina B1, B3, B6 i B12 doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije. A folna kiselina doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti. Cink, selen, bakar i vitamin E doprinose zaštiti stanica od oksidacijskog stresa

Priča o štitnjači i potrazi za ravnotežom

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.