Kako je Hashimoto prestao upravljati mojim životom

Hashimotov tireoiditis obično karakterizira povećanje tjelesne težine, umor, lomljiva kosa, poteškoće s koncentracijom, umor, osjećaj hladnoće, suha koža i svrbež i moj najistaknutiji simptom – depresija. Barem je to klinički popis simptoma. Živjeti s njima bez dijagnoze bilo je sasvim drugo iskustvo.

Dijagnoza je često najteži dio suočavanja s kroničnim stanjem. I sama sam to najbolje osjetila na svojoj koži.


Godine pogrešne dijagnoze

U ranim 20im godinama dijagnosticiran mi je Hashimotov tireoiditis. Prije toga, liječnici nisu mogli pronaći uzrok mog problema niti prepoznati simptome. Poput mnogih drugih ljudi s ovom bolešću, godinama mi je bila pogrešno dijagnosticirana depresija prije nego što je otkriven pravi problem. Prebacili su me s antidepresiva na stabilizatore raspoloženja, jedan lijek na drugi…nuspojave…a ja sam se i dalje osjećala isto – i fizički i psihički! Trebalo mi je dobra tri sata i dobar plač samo kako bih se izvukla iz kreveta i krenula na posao.

Jednog dana dok sam hodala osjetila sam kako teturam i kako me zanosi na stranu. Uzrok su mogle biti nuspojave zbog psihofarmaka koje sam uzimala, ali nisam bila sigurna u to. Osjećala sam da nešto nije u redu, pa sam dogovorila pregled kod liječnika.

Depresija i bolesti štitnjače

Dijagnoza koja mijenja život

Tijekom pregleda dobila sam uputnicu za laboratorijske pretrage krvi i hormona štitnjače. Već sam ranije, u tinejdžerskim godinama testirala štitnjaču i tada je sve bilo u granicama normale. Nisam mogla shvatiti zašto bi sada bilo drugačije, pa sam se, kad sam napustila ordinaciju, osjećala još beznadnije nego prije.

Nedugo nakon termina, nazvali su me i rekli kako mi je razina hormona koji stimulira štitnjaču (TSH) visoka. Ustanovilo se da imam Hashimotov tireoiditis; autoimuno stanje u kojem je moj imunološki sustav počeo registrirati moju štitnjaču kao strano tijelo i napao je. Na sličan način tijelo reagira na prehladu ili gripu. Pojasnili su mi da visok TSH znači da štitnjača ne proizvodi hormone koji su mom tijelu potrebni za funkcioniranje. Ti hormoni – nazvani trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) potiskuju razinu TSH u tijelu. Kada su razine T3 i T4 niske, razina TSH u krvi ima tendenciju porasta. Nakon godina napada, moja štitnjača se upalila i prestala proizvoditi hormone T3 i T4 koje su mojem tijelu bile potrebne za regulaciju metabolizma.

Hormoni T3, T4 i fT3, fT4


Jedna mala pilula

Liječnik mi je propisao levotiroksin; sintetički hormon štitnjače. Levotiroksin je standardni lijek za štitnjaču. Nekoliko dana nakon uzimanja prve doze, oblaci su se počeli dizati. U mom životu ponovno se pojavila nada, a sve zahvaljujući jednoj sićušnoj, naizgled beznačajnoj tableti hormona dnevno.

Bila sam presretna zbog toga kako sam se dobro počela osjećati, ali i ljuta zbog toga što je moj prvi test funkcije štitnjače bio normalan. Zašto se psihijatri koji su prepisivali različite antidepresive nisu sjetili ponovnog testiranja moje štitnjače? Više od svega osjećala sam se bijesno, posramljeno i ojađeno zbog svih izgubljenih godina!

Tijekom sljedeće godine nastavila sam se oporavljati. Shvatila sam da mi ne trebaju lijekove koje su mi prepisali psihijatri. Još bolje, mogla sam se probuditi ujutro i normalno nastaviti svoj dan. Simptomi su nestali, za sada.

Terapija vam je optimalna, što još trebate učiniti?

Simptomi se ponavljaju, promjena terapije

Otprilike šest mjeseci kasnije, moji su se simptomi ponovno pojavili. Nakon mnogo osobnih istraživanja, zamolio sam svog liječnika da promijeni terapiju i propiše mi prirodni dodatak štitnjači, kao što je isušena štitnjača. Isušena (osušena) štitnjača nastaje od svinjske štitnjače. Mnogi oboljeli kažu da njima više odgovara od terapije sintetskim hormonima. Zagovornici ovakvog liječenja štitnjače tvrde da djeluje tako dobro jer nudi sva četiri hormona štitnjače, a ne samo T4 (poput levotiroksina) ili T3 (poput liotironina).

Razgovor s mojim liječnikom i zahtjev za terapiju prirodnim hormonima štitnjače, bila je jedna od najboljih stvari koje sam učinila za liječenje svog Hashimotovog tireoiditisa. Naša su tijela različita i obraćanje pažnje na ciklus simptoma jedan je od najboljih načina da odredite jesu li lijek ili promjena doze ispravni za vas. Uglavnom, iz mog iskustva, prirodna suplementacija štitnjače zahtijeva nekoliko prilagodbi doze.

Sintetički ili NDT (Natural Desiccated Thyroid) prirodni hormoni?

Moja zdravstvena prepreka – točna dijagnoza

Dijagnoza je često najteži dio suočavanja s kroničnim stanjem. I sama sam to najbolje osjetila na svojoj koži. Međutim, kada se ispravno dijagnosticira, mogućnosti liječenja ove autoimune bolesti toliko su dobre da izvorni simptomi ne bi trebali ometati život. Samo se informirajte, upijajte nova znanja i sudjelujte u vlastitom liječenju. Obratite pozornost na to kako vaše tijelo funkcionira tijekom cijele godine, redovito posjećujte liječnika i razgovarajte s njim o prilagodbi doze kada je to potrebno. Ostalo će se samo posložiti.

Autorica: Jacqueline Schlasner, pisac

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads