Vađenje krvi: TSH je nestabilan, a fT4 najbolji pokazatelj stanja

Jeste li znali da ako vadite krv za nalaz hormona TSH u istom laboratoriju u razmaku od samo nekoliko sati, a da u međuvremenu niste uzimali nikakve lijekove ili terapiju, nalaz TSH se može znatno razlikovati. To pogotovo vrijedi ako krv vadite u dva različita laboratorija s različitim metodama provjere. Evo nekoliko razloga za to, iako će vas i mnogi liječnici u čudu gledati ako im to spomenete!

FT4 je najbolji, najstabilniji i najpouzdaniji marker stanja metabolizma štitne žlijezde.

TSH – nestabilan pokazatelj

TSH je hormon koji oscilira tijekom dana i noći sinusoidalnim ritmom i njegovim lučenjem upravlja hipotalamus preko hormona TRH koji ima vrijeme poluživota od 4 minute. Iako TSH ima poluživot od 1 sata (a i to je jako kratko), jasno je da mora biti pod snažnim utjecajem brzo nestajućeg i promjenjivog nivoa TRH.

FT4 je hormon koji skoro da ne oscilira tijekom dana. Luči se ravnomjerno, a njegov poluživot je 6 do 7 dana. Nećemo niti spominjati kako je onda katastrofalno loše za rezultat kontrole hormona fT4 popiti dnevnu dozu T4 i otići vaditi krv i kontrolirati fT4! Ova ogromna razlika u poluživotu i karakteru proizvodnje hormona može relativno često uzrokovati nestabilnost na vertikalnoj osovini hipotalamus-hipofiza-štitna žlijezda i različite vrijednosti hormona TSH unutar jednog sata razmaka u istom laboratoriju. Zbog toga je TSH vrlo nestabilan i varljiv marker bilo čega kod metabolizma štitne žlijezde.

FT4 je najbolji, najstabilniji i najpouzdaniji marker stanja metabolizma štitne žlijezde. Moramo raditi nalaz i fT3 jer je to hormon koji nam ustvari osigurava energiju, toplinu i psihičko-fizičku stabilnost. Njegovo vrijeme poluživota je jedan dan.

Različiti laboratoriji, različiti reagensi

Laboratoriji se razlikuju po vrstama primjenjenih metoda za mjerenje (npr. CLIA, ECLIA, EIA, ELISA…). Ali, čak i isti setovi reagensa u različitim laboratorijima mogu dati različite rezultate zbog baždarenja uređaja. Jednako tako, na istom uređaju novi setovi reagensa se moraju baždariti po pitanju referentnih vrijednosti na probnoj zdravoj grupi bez bolesti štitne žlijezde. Obično se za to koriste rođaci zaposlenika laboratorija. U svijetu je ovo dosta važno i redovito se primjenjuje. No, naši laboratoriji zbog izbjegavanja dodatnih troškova često ne rade ova baždarenja.

Izvor: To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Kako podići i optimizirati fT3 i smanjiti antitijela?

Terapija vam je optimalna, što još trebate učiniti?

24-satne oscilacije TSH, fT3 i fT4 kod osoba sa zdravom štitnjačom

Mario Marić
Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.