Upute za bolje nalaze i poboljšanje zdravlja štitnjače

Ne znam jeste li zadnjih dana u našoj FB grupi To nisam ja – to je moja Štitnjača! primjetili velik broj postova u kojima se govori o tome kako je dobar nalaz i kako je došlo do poboljšanja zdravlja kod nekih članova grupe.

~
Uz čestitke, članove čiji su se nalazi znatno poboljšali zasipamo i pitanjima: Što ste radili da su se tako uspješno podignuli free hormoni i smanjila antitijela?
~
Analiziramo li te postove i odgovore članova grupe, možemo izvući nekoliko zajedničkih stvari u svim ovim izvještajima. I to neovisno o tome je li im terapija bila T4- Euthyrox/Letrox, kombinacija hormona T4 + T3 ili tzv. prirodni hormoni NDT. Pa čak i slučajevi u kojima su članovi grupe bili bez terapije, a željeli su “oživjeti” štitnu žlijezdu, poboljšati njen rad i podići hormone. Stoga ponavljamo upute, kako biste tijekom ljeta učinili dobru stvar i pomogli svojoj štitnjači u njenoj primarnoj funkciji.
~


Optimalni free hormoni

Pod terapijom ćete se dobro osjećati i imati dobru energiju i probavu, moći ćete zaspati i spavati tijekom noći, biti puni optimizma i pozitive te imati jak imunitet samo ako imate optimalne free hormone, a ne “dobar” ili “odličan” TSH. Također, bitna su i smanjena antitijela (AT).
~
Više o tome zašto je TSH nebitan pročitajte u članku:
Dr. Henry H. Lindner: Beskoristan TSH.
~
Dakle, izađite potpuno iz TSH paradigme i posvetite se optimizaciji free hormona…
~

Reguliranje terapije i referentne vrijednosti

Free hormone optimizirate tek kada vam je fT4 iznad u gornjoj polovici referntne vrijednosti (to regulitare dozom jutarnje terapije T4, neovisno o tome što vam terapija). Kada vam je fT3 u gornjoj trećini referentne vrijednosti (a na to utječe i doza T3 odnosno NDT, ako ih možda koristite te dobra pretvorba u organizmu).
~
Više o tom pročitajte u članku:
~
~
~

Važnost selena

Nitko bez dovoljno selena u organizmu nije uspio podići fT3 jer je ovaj elemenat primarni uvjet pretvorbe T4 koji pijemo (bilo kao Euthyrox, bilo kao dio “prirodnih” hormona) u fT3 koji nam, ustvari, osigurava energiju, toplinu, optimizam i još puno toga…) . Kod Hashimoto hipotiroidnosti, selen je glavni agens za obaranje antitijela, uz promjenu prehrane… Čak i kod Graves hipertiroidnosti selen se sve više u znanstvenim studijama preporučuje za smirivanje upala tkiva oko očiju i obaranje antitijela. Ali, samo pod uvjetom da ne povećava fT3.
~

Vitamini i minerali

Skoro nitko nije uspio optimizirati free hormone, a da prvo nije popunio deficite D3, B12, feritina, folne kiseline, B kompleksa, magnezija i cinka (uz sve ostale kofaktore koji se uzimaju s ovim viaminima i mineralima).
~
Kako ćete napraviti nalaz, kako, kada i koliko vitamina i minerala ćete piti kako biste popunili deficite, pročitajte u člancima:
~

~
~
~

Pretvorba, jetra i čišćenje jetre

Nema dobrih free hormona bez jake jetre i bubrega jer se u njima odvija glavna pretvorba T4 (koji i nema neku snagu za metabolizam, ali ga u krvi normalno ima oko 50 puta više nego T3) u T3. Njega u krvi ima puno manje, ali je on najvažniji hormon za metabolizam. Između ostalog, jer je i 4 do 6 puta jači od hormona T4. Dobar, ali samo manji dio pretvorbe, odvija se i u mozgu, srčanom mišiću, mišićnim tkivima te ostalim organima, crijevima i koži.
~
Kako ćete očistiti jetru (kunica, kantarion, jutarnji frape, crni kim, citrofit itd…) i pomoći joj da efikasnije obavi posao pretvorbe (što manje ostalih lijekova, IPP, beta blokatora, antidepresiva i ostale kemije koja potpuno blokira jetru), pročitajte u članku:
~
~
~
~
~
~
Bez tjelesne aktivnosti promjene nabolje idu dosta sporije. Stoga neka vam svakodnevna brza šetnja od 30 do 45 minuta bude minimalni standard. Pola sata nezahtjevnih vježbica yoge ili razgibavanja svako jutro također čuda čini.
~


Promjena prehrane

Za snižavanje antitijela, svi su pristupili promjeni prehrane. Najčešće je riječ o prelasku na bezglutensku ili Paleo/ICH prehranu ili AIP + jutarnji frape. Svi su eliminirali endokrine disruptore (voda iz vodovoda puna klora npr.) U većoj ili manjoj mjeri, skoro svi su koristili kefir. On smanjuje upale svih tkiva u organizmu, jača probavu i čisti jetru, osigurava dosta vitamina i mikrominerala, a obogaćuje probiom crijeva koji reciklira hormone štitne žlijezde i vrši pretvorbu cca  20% T4 u T3.

O pozitivnom utjecaju kefira na jačanje imunog sistema pročitajte u članku:
~
~
~
~
~
Više o značaju smanjivanju antitijela pročitajte u članku:
~
~
~
~
A upute kako pripremiti jutarnji frape pročitajte u članku:
~
~
Ovo su upute u šest koraka kako da poboljšate svoje zdravlje ako ste pod supstitucijskom terapijom za štitnu žlijezdu i/ili imate visoka antitijela. Nije jednostavno i traži puno čitanja i učenja te malo novca i samodiscipline, ali nije niti atomska fizika… Uz malo truda i napora postići ćete odlične rezultate. Sretno!
~

Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.