Estrogen, progesteron i dominacija estrogena

Estrogen, progesteron, FSH (folikulstimulirajući hormon) i LH (luteinizirajući hormon) najznačajnija su četiri spolna hormona u tijelu žene. Ženski spolni hormoni igraju važnu ulogu u cijelom životu jer oblikuju ne samo tijelo nego i utječu na ponašanje žene u svim životnim dobima. Posvetimo se stoga estrogenu, progesteronu i dominaciji estrogena…
*

Estrogen i progesteron

Estrogen zapravo nije jedan hormon već trio hormona koji rade zajedno. Te tri komponente su estrone-e1,estradiol-e2 i estriol-e3. Postoji još najmanje 24 identificirana tipa estrogena i još će ih i više biti otkriveno. Kako ničega previše nije dobro, tako ni estrogena. Zato se Majka Priroda pobrinula da ravnotežu estrogena održava progesteron.

Progesteron 
nastaje iz pregnonelona, koji pak nastaje iz kolesterola. Stvara se u jajnicima neposredno pred ovulaciju i povećava nakon što ovulacija prođe. Također, jedan dio nastaje u nadbubrežnim žlijezdama. Kod žena najviši nivo progesterona je između 19. i 22. dana ciklusa, točnije od petog do osmog dana poslije ovulacije.
*
Progesteron je suprotnost estrogenu. Dok estrogen stimulira nastanak cista u grudima, progesteron štiti od njih. Estrogen potiče zadržavanje vode u organizmu, dok je progesteron prirodni diuretik. Estrogen se dovodi u vezu s cistama u grudima i na jajnicima (endometrioza), dok progesteron štiti od raka.
*
Studije pokazuju da žene koje nisu u menopauzi, a imaju manjak progesterona, imaju pet puta veći rizik od raka dojke. Estrogen povećava masti u tijelu, dok progesteron pomaže da se pretvore u energiju. Estrogen povećava rizik od ugrušaka u krvi, dok progesteron normalizira krvne ugruške.
*

Kako djeluju?

Estrogen i progesteron djeluju sinkronizirano. Najveći i najčešći problem je višak estrogena i relativno uredan progesteron. No, češća kombinacija je visok estrogen uz nizak progesteron. I sve to jako često unutar referentnih vrijednosti labaratorijskih intervala, pa ostaje neprepoznato i neliječeno. Visok estrogen uz nizak progesteron se naziva dominacija estrogena (eng. estrogen dominance).
Ovo jako često osjete žene u srednjim 30tima, jer od 35. do 50. godine života progesteron opadne za 75 posto, dok estrogen samo 35 posto.
*


Što je tako loše u dominaciji estrogena?

To je korijen u kojem leži mnogo bolesti. Stanje povezana sa dominacijom estrogena su PMS, rak dojke, endometrioza, neplodnost, PCOS, autoimune bolesti, nizak šećer, menstrualni bolovi…
*
U dva životna razdoblja progesteron je nizak. U pubertetu i predmenopauzi (nekoliko godina neposredno prije menopauze). Između puberteta i predmenopauze može doći do poremećaja u odnosu progesteron i estrogena tj. već spomenute dominacije estrogena. To može nastati također i radi unosa estrogena kroz uzimanje kontracepcijskih pilula.
*

Dva česta scenarija

Anovulatorni ciklusi: u tom slučaju labaratorijsko mjerenje pokazuje da su estrogen i progesteron niski. Pri tom ne mora biti nikakvih naznaka da do ovulacije nije došlo i menstrualni ciklus se nije skratio. Međutim, manjak progesteron dovodi do PMSa, grčeva i napetosti u grudima. Anovulatorni ciklusi su najčešće uzrokovani izloženošću estrogenu na bilo koji način od pesticida u hrani, pretjeranog korištenja plastike i konzumiranja hrane i pića iz plastične ambalaže, pa do stresa i loše prehrane.
*
Češće od anovulatornih ciklusa dolazi do smanjenog lučenja progesterona u lutealnoj fazi (faza iza ovulacije). Tada se na nalazima pokazuje višak estrogena uz manjak progesterona. To je jako bitno za žene koje pokušavaju ostvariti trudnoću, obzirom na to da im ovaj omjer umanjuje šanse za začeće.
*
Naše tijelo savršeno funkcionira. Međutim, uslijed modernog načina života i  moderne ishrane, čovjek je izložen mnogim otrovima. U samo 100 godina prešli smo na industrijski prerađenu hranu. U prošlosti je stoka uzgajana na pašnjacima, a kokoši su trčkarale travnjacima. A sada? Pohlepa za profitom odvela je životinje u kaveze gdje ih se hrani antibioticima i raznim hormonima kako bi njihovo meso bilo veće i teže, a proizvodnja što brža. U cijelom tom procesu krajnji kupac konzumira hranu prepunu hormona koji se u tijelu ponašaju kao estrogen.
*


Najčešći uzroci dominacije estrogena

 • meso hranjeno hormonima sličnim estrogenu
 • pesticidi iz voća i povrća
 • izloženost xenoestrogeima
 • toksični sastav šampona, sapuna, pafrema, acetona, dezodoransa i lakova za kosu (ove kemikalije se u tijelu ponašaju kao estrogen.)
 • uzimanje estrogena (npr. kontracepcijske pilule)
 • prevelika proizvodnja estrogena radi tumora na jajnicima
 • stres jer uzrokuje zamor nadbubrežnih žlijezda i i manju proizvodnju progesterona
 • prekomjerna tjelesna težina
 • bolesti jetre
 • manjak magenzija i vitamina B6 jer su oba potrebna za neutralizaciju estrogena u jetri, a previše estrogena uzrokuje manjak cinka, magnezija i svih B vitamina
 • povećan unos šećera i industrijski prerađene hrane
 • prevelika konzumacija kofeina: istraživanja pokazuju da žene koje konzumiraju 500 miligrama kave na dan tj. oko 5 šalica imaju 70 posto više estrogena tijekom folikularne faze (prvih 14 dana menstrualnog cklusa) od žena koje ne konzumiraju više od 100 mg ili manje kave na dan. Ni čaj nije puno bolji jer također sadrži kofein.


Suplementi koji mogu pomoći kod dominacije estrogena

DIM -Diindolymethane, calcium D-Glucarate, antioksidansi : vitamin A, E i C koji su neophodni za detoksifikaciju i neutralizaciju slobodnih radikala, taurine, silymarin, riblje ulje (EPA, DHA), N-acetyl-cysteine (NAC), R-alpha lipoic acid, citrofit te GABA,p. Od biljnih pripravaka od velike pomoći može biti biljka vrkuta (čaj, tinktura) i Evine kapi a oboje se može koristiti tijekom cijelog ciklusa.

Većina nas zapavo pati od dominacije estrogena. Jednostavno je postalo nemoguće izbjeći toksine koji u tijelu uzrokuju višak estreogena. Je li to voda koju kupite u plastičnoj boci, plastično posuđe, hrana otrovana pesticidima i herbicidima, kozmetika i svakodnevna izloženosti kemikalijama u okolišu… Nažalost, neke stvari ne možemo promijeniti, ali možemo ono što koristimo: plastične boce, posuđe, smanjiti korištenje raznorazne nepotrebne kozmetike te se hraniti što zdravije. Pod tim se misli što manje industrijski prerađene hrane, glutena i žitarica.

Nažalost, iako sam nabrojala suplemente koji mogu pomoći kod problema s viškom estrogena, postoji još jedan način: unos progesterona, ali… Ako ste ikada testirali estrogen i progesteron, estrogen ste vadili 3. – 5. dan ciklusa, a progesteron 21. dan. Tako su vam rekli. Ako se niste raspitali, otišli ste 21. dan ciklusa u laboratorij, iako vam ciklus traje 25-35-45 dana. Taj nalaz progesterona nije mjerodavan, a niti onaj estrogena 3. – 5. dan ciklusa.

*


Utvrđivanje dominacije estrogena

Kako bi se utvrdilo postoji li dominacija estrogena te odnos između progesterona i estrogena, potrebno je sedmi dan poslije ovulacije izvaditi oba hormona. To nije nužno 21. dan ciklusa, već konkretno baš sedmi dan poslije ovulacije,  bez obzira koji to bio dan VAŠEG menstrualnog ciklusa.

Ovulaciju se određuje na način da se mjeri temepratura, a pomoći vam mogu i LH trakice za ovulaciju. Temperatura se mjeri svako jutro pod jezikom, po mogućnosti toplomjerom sa živom. U prvom dijelu ciklusa temperature su niže, dok poslije ovulacije temperatura poraste. To može biti čak i mala razlika, samo 0.1, međutim ta temperatura ostaje tako viša drugi do ciklusa.

U ovome vam može pomoći stranica www.fertilityfriend.com. Jednostavna je registracija i samo svaki dan unesete izmjerenu temperaturu. Trakice za ovulaciju možete kupiti na ebayu po vrlo povoljnoj cijeni (svega 10ak kuna) ili na Njuškalu. Tražite trakice osjetljivosti 20-25 i krenite s testiranjem od otprilke 10. dana ciklusa. Trakicu umočite u urin između 11 – 18 h, s tim da prije toga nemojte bar 1 sat piti previše vode i ići na toalet.

LH trakice imaju 2 crte. Jedna je uvijek ista, druga postupno tamni i svijetli. Kada je ta druga crta jednako tamna ili tamnija od kontrolne crte koja je uvijek istog izgleda, tada vam ovulacija nastupa u idućih 12 – 36 sati. Ukoliko se koristite gore navedenom stranicom i trakicama, u mogućnosti ste točno odrediti dan ovulacije. I tada, sedmi dan poslije ovulacije možete dobiti pouzdan rezultat u laboratoriju.

Kao što vidite na slici, desna crta je uvijek nepromjenjiva. Lijeva crta mijenja intenzitet kako se približava ovulacija. Uočite kako je na šestoj LH trakici (brojeći od vrha) lijeva crta najtamnija, a na sedmoj je već svjetlija. To čini šestu trakicu pozitivnom i označava da će ovulacija nastupiti u roku 12 – 36 h. Kad će to točno biti odredite pomoću mjeranja jutarnje tjelesne temperature.

*

*

Optimalne vrijednosti

Optimalne vrijednosti sedmi dan poslije ovulacije su:
*
– estrogen  150 pg/mL tj-550 pmol/L
– progesteron 13-23 ng /mL tj. 41-73 nmol/L
*
Najčešća praksa za terapiju niskog progesterona su tablete Duphastone. To je sintetički progesteron i, ako je moguće, izbjegnite ga jer nije bio-identičan. Postoji puno bolja zamjena – Utrogestan tablete koje se mogu uzimati vaginalno ili oralno. Optimalna doza je 100 mg prije spavanja od dana ovulacije, pa idućih 10 dana.
*

Također, za pacijente oboljele od hipotireoze važno je znati kako višak estrogena blokira pretvorbu T4 u T3, nama najvažnijeg i metabolički aktivnog hormona. Zato nije loše ponoviti kako se to može dogoditi i zbog niskog feritina i niskog ili visokog kortizola.

Ostale spolne hormone  preporučeno je vaditi na sljedeći način:

– LH i FSH: 3. – 5. dan ciklusa
– testosteron i prolaktin: bilo koji dan

Autorica: Sandra Brizanac Nekić / Štitnjača, hrana, svakodnevnica i ja

Dominacija estrogena – zvono za uzbunu!

Kako upravljati vlastitim hormonima

Manje poznati uzroci poremaćaja hormona

http://stitnjaca.com/estrogen-i-progesteron/

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.