Hipotireoza i mjesečni ciklusi

Hashimoto i drugi oblici hipotireoze mogu ozbiljno poremetiti mjesečne cikluse. Nije dovoljno što smo umorni i depresivni uslijed hipotireoze, sad se moramo nositi i s ludim mjesečnicama. Konkretno, dva su problema s mjesečnim ciklusom povezana s hipotireozom – neredovite mjesečnice i obilne mjesečnice.

NEREDOVITE MJESEČNICE I HIPOTIREOZA

Do neredovitih mjesečnica može doći u slučaju kada tijelo ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, što je uglavnom ključno stanje hipotireoze. Stvaranje hormona i zadebljanje sluznice maternice kao priprema za bebu prilično su intenzivni zadaci koje tijelo mora poduzeti, a koji zahtijevaju dosta energije. Kada su hormoni štitnjače niski, tijelo mora odlučiti na što će potrošiti svoju dragocjenu energiju. I tako dolazi do neredovitih ciklusa ili izostanka menstruacije.

OBILNE MJESEČNICE I HIPOTIREOZA

Obilne mjesečnice još su jedna česta posljedica Hashimota i hipotireoze. Ovaj nesretni simptom rezultat je tri različita problema koji se javljaju kod žena s niskim hormonima štitnjače…

Nizak progesteron

Kada ne proizvodimo dovoljno hormona štitnjače, proizvodimo manje progesterona, hormona koji smanjuje količinu krvi koju gubimo tijekom menstruacije. Tako su nam mjesečnice jače i mogu potrajati duže. Nažalost, nizak progesteron također je povezan s izraženijim simptomima PMS-a. A to je baš ono što nam sada, uz sve ostale simptome hipotireoze, ne treba…

Slaba proizvodnja SHBG

Žene s niskom razinom hormonima štitnjače imaju tendenciju slabije proizvodnje SHBG, proteina koji se veže na estrogen, ostavljajući nas izložene višku estrogena. Što imamo više estrogena tijekom ciklusa, to je sluznica maternice deblja. A u kombinaciji s niskim progesteronom, to uzrokuje obilno krvarenje tijekom menstruacije.

Slaba koagulacija

Kao da to samo po sebi nije dovoljno, bez odgovarajuće razine hormona štitnjače, žene također stvaraju manje faktora zgrušavanja potrebnih za sprječavanje obilnih mjesečnica. Zbog toga žene doživljavaju prave poplave (gubitak puno krvi u kratkom vremenskom razdoblju), povećanje krvnih ugrušaka i obilne ili produljene mjesečnice.

To je ta trostruka kombinacija koja uzrokuje obilne mjesečnice kod žena s hipotireozom. Srećom, postoji mnogo toga što možemo učiniti.

Prvi korak u regulaciji menstruacije je održavanje zadovoljavajuće razine hormona štinjače.


ŠTO UČINITI KOD JAKIH MJESEČNICA

URAVNOTEŽITE ŠTITNJAČU

Prvi korak u regulaciji menstruacije je održavanje zadovoljavajuće razine hormona štinjače. Isto tako, imate li čak i granično niske hormone štitnjače, oni mogu izazvati pustoš u hormonskom sustavu u tijelu. Započnite s terapijom za štitnjaču i promijenite prehrambene navike i bit ćete na dobrom početku za zadovoljavajući suživot sa svojom štitnjačom.

PROVJERITE SVOJ AUTOIMUNI STATUS

Činjenica je da relativno malo žena zna status antitijela kod hipotireoze. Budući da je većina slučajeva hipotireoze autoimuna, neophodno je znati koja antitijela proizvodite kako bi se pripremio sveobuhvatan plan liječenja. A da biste saznali kako stojite s antitijelima potrebno je samo kratko vađenje krvi.

REGULIRAJTE DOMINACIJU ESTROGENA

Visoki estrogen i nizak progesteron najvažniji su čimbenici obilnih mjesečnica. Da biste uravnotežili štitnjaču odnosno ova dva hormona, podrška tijelu u regulaciji estrogena također je ključna.

Dominacija estrogena – zvono za uzbunu!

IZBJEGAVAJTE DEFICITE U PREHRANI

Nedostaci mnogih hranjivih tvari mogu uzrokovati ili pogoršati hipotireozu i obilne mjesečnice. Razgovarajte sa svojim liječnikom i provjerite unosite li dovoljno selena, joda, željeza, cinka, vitamina A, vitamina B12, vitamina E, vitamina D, folata i tirozina.

KONZULTIRAJTE SE SA STRUČNJAKOM

Vi niste liječnik (ili možda jeste!) i ne biste se trebali tako ponašati. Upravljanje hormonskom neravnotežom je složeno, a rad sa stručnjakom može vam pomoći da svoje ciljeve postignete brže, lakše i sigurnije. Zato potražite potrebnu pomoć.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.