Hipotireoza i menstruacija – zašto dolazi do poremećaja?

Hipotireoza je stanje u kojem štitnjača proizvodi premalo hormona štitnjače. Štitnjača je metabolička snaga tijela jer pokreće procese poput krvnog tlaka, otkucaja srca, temperature i razvoja tkiva. Kada tijelo ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, to može promijeniti i usporiti metaboličke procese. Uz osjećaj depresije, umora, suhe kože, debljanja i netolerancije na hladnoću, žene oboljele od hipotireoze mogu se suočiti i s nepravilnim menstruacijama. A menstruacija, odnosno redoviti mjesečni ciklus važan je za zdravlje i reproduktivni status svake žene.

Endokrine žlijezde proizvode hormone koji utječu na svaki organski sustav u tijelu. Kada jedna endokrina žlijezda ne radi ispravno, cijeli sustav se izbacuje iz ravnoteže. Reproduktivni sustav funkcionira prvenstveno komunikacijom između hipotalamusa, hipofize i jajnika. Međutim, hormoni štitnjače također igraju ulogu u vašem reproduktivnom sustavu pomažući regulirati metabolizam.

Bilo da mjesečnice traju četiri dana ili sedam dana, svaki bi se put trebale pojaviti u isto vrijeme.


TSH i prolaktin

Premalo hormona štitnjače uzrokuje hipofiza osloboditi više hormona štitnjače (TSH) i prolaktina. Obično se naziva mliječni hormon (i to s pravom jer potiče proizvodnju majčinog mlijeka). Prolaktin također igra ulogu u omogućavanju redovite ovulacije. Kada se razina prolaktina poveća, to može ometati rad jajnike koji proizvode estrogen i progesteron. A to, pak, može omesti ovulaciju i uzrokovati izostanak menstruacije.

Estrogen i progesteron

Estrogen je primarni ženski spolni hormon, odgovoran (između ostalog) za kontrolu rasta sluznice maternice u prvoj polovici menstrualnog ciklusa za vrijeme ovulacije. Ovulacija je period tijekom kojeg jajnici oslobađaju jajašce za oplodnju. Kada se jajašce oslobodi, ostavlja iza sebe “omotač” koji se naziva folikul i koji proizvodi progesteron. Ovaj hormon neophodan je za stabilizaciju sluznice maternice tako da jajašce može implantirati ako se oplodi. Također, uravnotežuje razinu estrogena, jer previše estrogena ili nedovoljno progesterona može dovesti do teškog krvarenja.

Dakle, iako obično pretpostavljamo kako nastupaju mjesečna razdoblja tijekom kojih ovuliramo, uvijek se mogu dogoditi razdoblja bez ovulacije. A ta razdoblja imaju tendenciju postati sve teža.


Karakteristike redovitog menstrualnog ciklusa

Izraz “običan” doista nije primjenjiv, jer svaka žena ima drugačiju verziju onoga što je za nju “normalno”. Međutim, većina žena ima sljedeće karakteristike povezane s menstruacijom:

  • razdoblje koje traje između 4-7 dana, s ciklusom razdoblja između 26-32 dana
  • krv je obično jarko crvena i često postaje smeđa pred kraj mjesečnice. Uobičajeno, krv može biti gusta ili strukture “jetrica” jer se također u menstrualnoj krvi gubi i tkivo maternice. No, veliki i teški ugrušci ne bi trebali pratiti krvarenje.
  • lagana nelagoda u trbuhu koja može uključivati blage do umjerene grčeve.

Redovito razdoblje trebalo bi biti dosljedno. Bilo da menstruacija traje četiri dana ili sedam dana, svaki bi se put trebala pojaviti u isto vrijeme. Pretpostavimo da razdoblje nije dosljedno ili nema ove navedene karakteristike. U tom slučaju, trebalo bi se posavjetovati s liječnikom kako biste vidjeli je li došlo do pogoršanje unutar endokrinim sustavom.


Što je s nepravilnim menstruacijama?

Promjene u duljini, protoku i boji mjesečnice ukazuju na to da imate neki oblik poremećaja koji ometa normalan menstrualni ciklus. Umjereni do teški simptomi predmenstrualnog sindroma (PMS) također mogu biti znak da su hormoni izvan ravnoteže.

Kao što smo rekli, hipotireoza može uzrokovati nepravilne mjesečnice. Ostali uzroci nepravilnih menstruacija mogu biti:

  • Sindrom policističnih jajnika
  • Hipertireoza (preaktivna štitnjača)
  • Hormonska kontracepcija kao što su tablete i intrauterini uređaji (IUD)
  • Previše vježbanja
  • Stres
  • Perimenopauza
  • Polipi ili fibroidi maternice

Iako uzrok možda nije jako izražen, nepravilna i neredovita menstruacija dokaz je da vam tijelo pokušava poslati jasnu poruku kako nešto ometa njegov sustav. Posavjetujte se s liječnikom kako biste otkrili što uzrokuje nepravilnost u vašem menstrualnom ciklusu.


Kako liječiti nepravilna razdoblja uzrokovana hipotireozom?

Pretpostavimo da je hipotireoza glavni krivac za neredovite menstruacije. U tom slučaju, liječnik će vas uputiti na laboratorijske pretrage krvi kako bi se prekontrolirala funkcija štitnjače. Vjerojatno će to biti (a i trebali bi biti) rezultati hormona koji stimulira štitnjaču (TSH), slobodnog T3 (fT3), slobodnog T4 (fT4) i TPO antitijela. Ovi laboratorijski nalazi pomažu liječniku dobiti potpunu sliku o tome kako štitnjača radi u cjelini.

Tipično, visoki TSH i nizak fT4 upućuju su za dijagnozu hipotireoze. TPO protutijela mogu ili ne moraju biti prisutna. Ako jesu, to ukazuje da autoimuno stanje zvano Hashimoto uzrokuje hipotireozu.

Optimizacija razine hormona štitnjače terapijom za nadomjestak hormona štitnjače prvi je korak prema vraćanju mjesečnice u normalu. Proces prilagodbe na terapiju i pronalaženje optimalne doze može potrajati neko vrijeme. Zato je važno osluškivati tijelo i signalizirati svaku promjenu stanja liječniku, koji će ovisno o tome i nalazima krvi podešavati dozu sve dok se ne utvrdi ona optimalna. Isto zako, modifikacija načina života, kao što su promjena prehrane i redovita tjelovježba također mogu značajno poboljšati simptome hipotireoze i cjelokupno zdravlje.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.