Hipotireoza i loše pamćenje

Zaboravljate gdje ste ostavili ključeve, ne sjećate se imena nekih osoba, borite se s koncentracijom – sve to može biti dio frustrirajuće moždane magle (brain fog)  ili problema s pamćenjem povezanih s hipotireozom. Hormoni štitnjače reguliraju metabolizam u svakom organu i dijelu tijela, uključujući i mozak. Kada su hormoni štitnjače niski, to može utjecati na vaše pamćenje i sposobnost koncentracije.

Za mnoge osobe “magla u mozgu”  je prolazan simptom. Ukoliko se hipotireoza dijagnosticira i liječi rano, metabolički se procesi normaliziraju i možda nećete imati problema s pamćenjem ili drugim simptomima koje hipotireoza može uzrokovati. No, ako ne uzimate lijekove i nastavite imati vrlo nisku razinu hormona štitnjače, mogli biste završiti s teškom ili dugotrajnom hipotireozom, što može uzrokovati mnoge promjene u tijelu. Osim povećanja tjelesne težine, oteklina i vaskularnih promjena, simptomi hipotireoze mogu uključivati i ​​kognitivne probleme. No, to su ekstremni slučajevi.

Kao što znate, vrlo je jednostavno testirati hormone štitnjače, a testovi su dovoljno pouzdani kako bi liječnik mogao utvrditi uzimate li odgovarajuću terapiju, odnosno odgovarajuću miligramažu lijekova. Stoga razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim simptomima hipotireoze, testirajte se i liječite. Pridržavate li se svoje terapije i ukoliko je ona odgovarajuća, problemi s pamćenjem ne bi trebali biti izraženi.

Tjelesna aktivnost povezana je s boljim radom mozga, a utvrđeno je i da tjelovježba stimulira sposobnost mozga da bolje funkcionira.


Savjeti za poboljšanje pamćenja

Hipotireoza koja se pravilno liječi ne bi trebala uzrokovati dugotrajnu maglu u mozgu ili probleme s pamćenjem. Ali svatko s vremena na vrijeme može imati problema s pamćenjem ili koncentracijom. Ovako si možet pomoći:

Uzimajte redovito svoje lijekove

Najbolje što možete učiniti za svoje pamćenje je vratiti hormone štitnjače na zdravu razinu. To znači redovito i ispravno uzimanje lijekova i odlazak liječniku na preglede kako biste bili sigurni da vam je terapija optimalna. Općepoznato je kako se lijekovi za štitnjaču uzimaju ujutro na prazan želudac, najmanje 30 min (a optimalno 2 sata) prije prve jutarnje kave i doručka. I naravno, važno je ne prestati uzimati terapiju na svoju ruku i bez prethodnog razgovora s liječnikom.

Izađite iz kuće i krenite…

Ostati aktivan ima važan učinak na mozak, stoga nastavite s hobijima i društvenim aktivnostima, uz redovitu tjelovježbu. Tjelesna aktivnost povezana je s boljim radom mozga, a utvrđeno je i da tjelovježba stimulira sposobnost mozga da bolje funkcionira. Studija objavljena u srpnju 2019. u Journal of the International Neuropsychological Society pokazala je da su sudionici odmah nakon umjerene tjelovježbe pokazali značajno poboljšanje pamćenja.

Terapija – upute i praktični savjeti

Dobro se naspavajte

Kvalitetan san pomaže mozgu da dobro funkcionira. Ako imate problema sa snom i teško zaspite, isprobajte ove savjete:

  • neka spavaća soba bude zatamnjena i hladna
  • izbjegavajte alkohol, kofein i teške obroke prije spavanja
  • prakticirajte neki opuštajući ritual prije spavanja, poput kupanja u toploj kupki, meditacije ili čitanja knjige koju volite
  • držite se uobičajenog rasporeda: idite na spavanje i budite se u isto vrijeme svaki dan, čak i vikendom

Igrajte igrice za pamćenje

Sve što vam omogućuje rad uma, uključujući računalne igrice osmišljene da fokusiraju mozak, dobra je ideja.

Usredotočite se na jednu po jednu stvar

Usmjerite pozornost na samo jednu stvar, uklonite smetnje poput TV-a i pokušajte ne dopustiti da vam misli odlutaju na druge stvari. Kada se ovako usredotočite, vjerojatnije je da ćete se moći koncentrirati i zapamtiti što radite.

Držite se rasporeda

Kada radite nešto svaki dan u isto vrijeme i istim redoslijedom, lakše ćete to zapamtiti.

Koristite alate koji će vam pomoći da zapamtite

Ako ste zbog loše koncentracije i nemogućnosti fokusiranja i rastresenosti zaboravili na sastanke ili neke važne obaveze, koristite alate poput popisa obaveza, post-it podsjetnika, podsjetnika na telefonu ili velikog zidnog kalendara koji će vam pomoći da ostanete na pravom putu.

Odredite mjesto za svoje stvari

Držite ključeve, novčanik, torbicu, naočale, dnevni kalendar i telefon na istom mjestu kako bi smanjili vjerojatnost da ćete ih izgubiti.

Ponovite imena i druge važne informacije. Kada upoznajete neku novu osobu ili vam liječnik daje važne informacije o vašem zdravlju, ponavljanje te informacije toj osobi ili u mislima nekoliko puta može vam pomoći da zapamtite.

Problemi sa štitnjačom obično traju cijeli život i to znači da ćete morati nastaviti uzimati lijekove i posjećivati ​​svog liječnika kako biste osigurali zadovoljavajuću kvalitetu života. Pridržavanje uputa liječnika i disciplinirano uzimanjem terapije kako bi razina hormona bila optimalna utjecat će na to da problemi i loše pamćenje povezano s hipotireozom ne potraje.

Ne možete se sjetiti? Kada je zaboravnost normalna, a kada je vrijeme za uzbunu?

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.