Imate li Hashimoto, možda je B1 ono što vam nedostaje!

Možda smo na naizgled izvrsnoj dijeti, uzimamo prave dodatke prehrani i radimo sve što je u našoj moći kako bi se osjećali bolje. No, svejedno osjećamo kao da ne napredujemo. Puno puta je samo jedna mala promjena potrebna za veliku razliku.

U slučaju Hashimoto poremećaja da bi se osjećali bolje potrebno je, kao što znamo, promijeniti prehranu i uključiti ključne dodatke prehrani. Ali i tada se može nastaviti borba s niskom razinom energije, umorom nadbubrežne žlijezde i niskim krvnim tlakom. Odlučite li se napraviti test na nedostatak hranjivih sastojaka, nerijetko ćete otkriti kako je organizam osiromašen tiaminom – vitaminom B1. Dobra vijest je kako već nNekoliko dana nakon što započnete sa suplementacijom vitaminom B1, razina energije će se početi vraćati i osjećat ćete se sjajno!


Može li vitamin B1 biti karika koja nedostaje?

Tiamin je jedan od vitamina B skupine, poznat kao B1. Njegova je glavna odgovornost pretvoriti ugljikohidrate u energiju. Tiamin također pomaže u probavi proteina i masti, jer je neophodan za pravilno oslobađanje klorovodične kiseline u našim želucima. Klorovodična kiselina inače je potrebna za pravilnu probavu proteina. S obzirom na to da većina osoba s Hashimotom ima nisku želučanu kiselinu ili uopće ne oslobađa želučanu kiselinu, važno je imati optimalnu razinu tiamina odnosno vitamina B1.

Preporučena dnevna doza vitamina B1  je 1,1 mg za žene starije od 19 godina. Međutim, ovaj iznos možda neće zadovoljiti potrebe osoba koje imaju autoimune bolesti štitnjače.

To je zato što se većina dijetalnih izvora B1 (obogaćene žitarice, goveđa jetra, svinjetina, suho mlijeko, jaja, mahunarke, grašak, orašasti plodovi i sjemenke) izostavlja u dijetama koje ne uključuju žitarice,a  koje se često preporučuju onima s autoimunim bolestima štitnjače . U osnovi, s izuzetkom jetre i svinjetine, većina namirnica koje sadrže B1 ograničena je na Paleo dijeti, a na autoimunoj Paleo dijeti baš sve!

Nadalje, mnoge osobe s Hashimotom često imaju probavne probleme koji otežavaju apsorpciju hranjivih sastojaka. Povrh toga, vitamini skupine B iscrpljuju se u stresnim situacijama koje često prethode razvoju autoimunih bolesti, kao i u periodima kada forsiramo sebe i svoje nadbubrežne žlijezde. Stoga je niska razina tiamina česta kod onih s Hashimotom. I može biti jedan od temeljnih uzroka simptoma bolesti štitnjače, uključujući umor!


Istraživanje o povezanosti B1 i umora štitnjače

Talijanski kliničari dr. Antonio Costantini i medicinska sestra Maria Immacolata Pala pretpostavili su kako je kronični umor koji prati upalne i autoimune bolesti možda posljedica blagog nedostatka B1. Već su otkrili kako on pomaže u ublažavanju umora kod osoba s ulceroznim kolitisom (autoimunim stanjem koje utječe na crijeva), i odlučili su pokušati koristiti B1 kod tri žene s Hashimotom koje su uzimale lijekove za štitnjaču, ali su i dalje osjećale umor.

Dvije žene dobile su oralnu dozu B1 (600 mg) na dan, dok je treća dobivala injekciju od 100 mg svaka četiri dana.

Sve su žene dobile upitnike u kojima su ocijenjivale svoj umor prije početka primjene B1, i opet, isti upitnik, 20 dana nakon tretmana. Tijekom druge ankete, sve tri izvijestile kako su doživjele olakšanje i kako su se osjećale znatno manje umorno.

Žena koja je dobila injekciju osjećala je da joj je umor nestao u roku od 6 sati, dok su žene koje su uzimale oralnu dozu tiamina osjećale olakšanje u roku od 3-5 dana.

Zanimljivo je kako niti jedna žena nije imala nedostatak B1 na standardnim laboratorijskim testovima koji se koriste za mjerenje statusa vitamina.


Koliko je čest nedostatak vitamina B1?

Nedostatak B1 hranjivih sastojaka obično se nalazi kod alkoholičara. Ostali dobro poznati uzroci nedostatka tiamina mogu uključivati ​​Crohnovu bolest, malapsorpciju (koja će vjerojatno biti problem za većinu ljudi s Hashimotom i autoimunim bolestima), anoreksiju i dijalizu bubrega.

Određeni lijekovi također mogu uzrokovati značajno trošenje B1. Njegov nedostatak smatra se rijetkim nedostatkom u razvijenom svijetu, ali to je zbog konzumacije žitarica i kruha. Ako ste na dijeti bez žitarica, vrlo vjerojatno će vam nedostajati vitamina B1. Uz to, B1 dodan prehrambenim proizvodima obično je oblik topiv u vodi koji je manje bioraspoloživ od ostalih oblika topivih u mastima (poput benfotiamina).

Nadalje, određeni prehrambeni proizvodi, poput crnog čaja, kave, sirove ribe i školjaka, sadrže tiaminaze, enzime koji uništavaju tiamin. Konzumiranje velike količine ove hrane zajedno s hranom koja sadrži tiamin može spriječiti sposobnost apsorpcije odgovarajuće razine B1.

Vrste nedostatka vitamina B1

Ozbiljan nedostatak B1 poznat je pod nazivom beriberi i povezan je s oteklinama, trncima, peckanjem u rukama i nogama, zbunjenošću, otežanim disanjem i nekontroliranim pokretima očiju.

Teški nedostatak tiamina može uzrokovati Wernicke-Korsakoffov sindrom, bolest mozga koja se može pojaviti kao zbunjenost, probleme s pamćenjem i oštećenje živaca.

No, većina osoba s Hashimotom nedostatak tiamina B1 nije tako ozbiljan.

Simptomi blažih oblika nedostatka uključuju:

– umor

– razdražljivost

– depresija

– nelagoda u trbuhu

– nizak krvni tlak

– problemi s nadbubrežnom žlijezdom

– problemi s probavom ugljikohidrata

Dugotrajan nedostatak vitamina B1 može dovesti do različitih simptoma, uključujući vrtoglavicu, otežano disanje i oštećenje srca.

Zvuči li bilo koji od ovih simptoma poznato? Ako je tako, možda ćete htjeti provjeriti razinu B1!


Ispitivanje nedostatka vitamina B1

Standardni način provjere razine B1 je krvnim pretragama. Možete ga zatražiti od svog liječnika. Nažalost, standardni laboratorijski testovi na nedostatak ovog vitamina neće pokazati ima li netko blagi nedostatak – oni promatraju samo ozbiljne nedostatke.

Ako se borite s umorom, niskom želučanom kiselinom, intolerancijom na ugljikohidrate, niskim krvnim tlakom i simptomima povezanim s nadbubrežnim žlijezdama, možda imate manjak B1 i možda ćete imati koristi od dodatnog unosa ovog vitamina.

Kako biste povećali razinu B1, možete pokušati povećati konzumaciju goveđe jetre, jaja, svinjetine, orašastih plodova i sjemenki.

Međutim, iako bismo sve hranjive sastojke trebali dobivati ​​iz hrane, to nije uvijek moguće. Ovo posebno vrijedi za osobe s Hashimotom koje imaju višestruku osjetljivost na hranu i probavne poteškoće.

Nadalje, B1 i drugi vitamini B skupine troše se kad imamo stres – pa čak i ako nam je prehrana puna hranjivih sastojaka, nije uvijek moguće dobiti sve što nam treba iz hrane. Posebno ako imamo i simptome nadbubrežnog umora. Stoga nam je ponekad potreban dodatni poticaj, a B1 je možda jedan od onih koji potiču hranjive sastojke koji nam zaista mogu koristiti.

Iz tih se razloga preporučuje uključivanje ovog visokokvalitetnog dodatka prehrane. Znanstvene studije pokazale su da dnevna doza od 600 mg tiamina, za samo tri do pet dana, može donijeti koristi kao što su više energije, bolja funkcija mozga, stabiliziran krvni tlak i poboljšana tolerancija na šećer u krvi.

Napomene

Neke će osobe možda morati povećati dozu tiamina sa 600 mg dnevno. Iako je 600 mg dobra dnevna početna doza, možda ćete morati povećati dozu ako je vaša težina iznad 60 kg. Znanstvenici su definirali dozu za svakog pacijenta od 600 mg / dan. Svaka dva dana održavale su se konzultacije s pacijentom radi procjene terapije. U slučajevima kada umor nije popustio, propisano je povećanje dodatnih 300 mg / dan, uz ovih 600 mg / dan.

Znanstvenici su pratili otkucaje srca svakog pacijenta nakon povećanja dodatka kako bi pomogli u određivanju točne doze. Otkrili su da bi, ako su primijenjene doze bile veće od stvarne potrebe pacijenta, pacijent doživio tahikardiju (povećani broj otkucaja srca, pri čemu bi srce kucalo više od 100 otkucaja u minuti). Zato bi smanjili dozu.

Evo vodiča za pronalaženje točne doze na temelju nalaza znanstvenika…

Za pacijentice:

Pacijenti težine <60 kg → Uzmite 10 mg B1 po kg vaše težine, dnevno
Pacijenti težine 60–65 kg → Uzmite 14 mg B1 po kg vaše težine, dnevno
Pacijenti težine 65–70 kg → Uzmite 17 mg B1 po kg vaše težine, dnevno
Pacijenti težine 70–75 kg → Uzmite 20 mg B1 po kg vaše težine, dnevno
Pacijenti težine 75–80 kg → Uzmite 23 mg B1 po kg vaše težine, dnevno

Za muške pacijente doze je potrebno povećati za jednu trećinu u usporedbi sa ženama:

Pacijenti težine <60 kg → Uzmite 14 mg B1 po kg vaše težine, dnevno
Pacijenti težine 60–65 kg → Uzmite 18 mg B1 po kg vaše težine, dnevno
Pacijenti težine 65–70 kg → Uzmite 23 mg B1 po kg vaše težine, dnevno
Pacijenti težine 70–75 kg → Uzmite 30 mg B1 po kg vaše težine, dnevno
Pacijenti težine 75–80 kg → Uzmite 35 mg B1 po kg vaše težine, dnevno

Najbolje je fa zajedno s liječnikom odredite odgovarajuću dozu za vaše potrebe.

Mjere predostrožnosti

B1 je u preporučenim dozama jedan od posebnih dodataka koji je izuzetno siguran za većinu osoba , ali NE i za one s uznapredovalim karcinomom. To je zato što karcinomi mogu ukrasti tjelesne rezerve B1 i koristiti ih za samoproliferaciju, jer je tiamin neophodan za replikaciju stanica. Uzimanje B1 kako bi se samo ispravio nedostatak ovog vitamina  može pomoći rastu tumora (tiamin ide u tumor umjesto nas), dok mega doze B1  inhibiraju rast tumora.

Često će osobe s Hashimotom početi uzimati hormone štitnjače, ali i dalje će se osjećati umorno. Umor je čest simptom nedovoljno aktivne štitnjače, ali također je simptom mnogih drugih povezanih stanja, uključujući umor nadbubrežne žlijezde, osjetljivost na hranu i razne nedostatke hranjivih sastojaka.

Dok ljuštimo slojeve autoimunosti, neki od nas moći će preokrenuti svoje stanje samo izbacivanjem glutena ili čistom prehranom (poput Paleo prehrane ili Autoimune Paleo prehrane). Drugi će se i dalje boriti. Tu, naravno, dolazi do izražaja bio-individualnost, funkcionalna medicina i prehrana.

Ako ste optimizirali lijekove za štitnjaču, uklonili osjetljivost na hranu i poboljšali zdravlje crijeva, ali se i dalje borite s umorom, isprobajte B1 i provjerite može li vam pomoći kao što je pomogao toliko ljudima s Hashimotom. Tko zna, mogao bi biti nedostajući dio slagalice koji ste tražili!

Folat – vitamin B9 i njegova važnost

Anita Šupe: Vitamin B12, nutrijent ključan za dobro zdravlje

Autorica: Dr. Izabella Wentz, Thyroidpharmacist

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.