Hashimoto sindrom i kako ga liječiti

Hashimoto sindrom najčešći je uzrok hormonskog izgaranje i niza ostalih simptoma koji se isprva, prije dijagnosticiranja ovog poremećaja, mogu pripisati drugim problemima. Može se pojaviti  kod muškaraca, ali kod žena se dijagnosticira i do 20 puta češće. Hashimoto sindrom kod žena najčešći je razlog za usporen rad štitnjače. Imunološki sustav napada štitnjaču i u početku uzrokuje pretjerano lučenje hormona štitnjače, a zatim nedovoljnu proizvodnju hormona jer je, u međuvremenu, štitnjača dosegla fazu pregaranja.

Simptomi koji ukazuju na Hashimoto mogu uvelike varirati, ovisno o jačini hormonalnog disbalansa. Iako su često nejasni, najčešći simptomi su:

  •  kronični umor
  •  debljanje
  •  bolovi u zglobovima
  •  neraspoloženje i depresija
  •  oteklina na prednjem dijelu grla
  •  pojačano opadanje kose
  •  slaba i stanjena kosa
  •  poremećaj menstrualnog ciklusa i obilna menstruacija
  •  neredovita stolica, opstipacija
  •  konstantan osjećaj hladnoće

Ova bolest, poznata kao autoimuni tireoiditis, zapravo je autoimuna bolest koja uključuje disfunkciju štitnjače. U slučaju Hashimoto sindroma, imunološki sustav napada vlastito tkivo žlijezde, što tijekom vremena rezultira usporenim radom štitnjače.

Neki od simptoma smanjenog rada štitnjače su: suha koža, niska razina energije, osjećaj hladnoće, umor, nedostatak koncentracije…

Hashimoto bolest može uvelike utjecati na kvalitetu vašeg života i na vaše sveukupno zdravlje. Čest je zdravstveni problem kod starijih žena, naročito u periodu perimenopauze i menopauze. Međutim, ovo stanje ima tendenciju postupnog razvijanja tijekom vremena, pa nisu rijetku slučajevi da se bolest pojavi u mlađim godinama, a dijagnosticira kasnije u životu.

Dijagnoza i liječenje

Kako bi dijagnosticirali bolest potrebno je napraviti test krvi koji provjerava antitijela protiv štitnjače: protutijela peroksidaze i anti-tireoglobulin antitijela štitnjače. Najčešće liječenje uključuje terapiju lijekovima, stoga je važno da razgovarate o svom stanju s liječnikom, endokrinologom i pridržavate se njegovih uputa i savjeta.

Ukoliko bolujete od Hashimotovog sindroma, preporučljivo je iz prehrane eliminirati gluten.

Naime, pokazalo se da se stanje eliminacijom glutena, poboljšava. Polovica ljudi s netolerancijom na gluten ima i mliječnu netoleranciju. Osim toga, za pravilan rad štitnjače, treba uvesti i određene promjene u prehrani i unositi više mikronutrijenata i vitamina.

Prirodno liječenje bolesti uključuje bakar jer je štitnjača osjetljiva na ovaj element, vitamin A i željezo (svi su važni za pravilan rad štitnjače) vitamin D (nedostatak ovog vitamina učestala je kod osoba s autoimunim thyroditisom), jod (važan za normalan rad i metaboličke funkcije štitnjače) te selen i cink.

Nadalje, stres je značajan uzrok preopterećenosti štitnjače, što sugerira da su potrebne određene prilagodbe u načinu života, kako bi se na vrijeme uspostavila ponovna ravnoteža štitnjače.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.