Hashimoto, gastritis i manjak B12 vitamina

Jesmo li se ikada ozbiljno zapitali zašto većina nas oboljelih od bolesti štitnjače ima problem sa želucem? Jedan od odgovora je da gluten uzrokuje propusnost crijeva i probleme s apsorpcijom nutrijenata, ali ovaj tekst daje još jednu malo poznatu poveznicu. Ovaj put – Hashimoto s gastritisom i manjkom B12 vitamina.

~

Simptomi gastritisa razvijaju se polako, godinama, a liječnici ne dijagnosticiraju zajedničku poveznicu hipotiroidizma, gastritisa i anemije – visoka ATPO antitijela!

~

Poveznica Hashmoto hipotiroidizma, (autoimunog) gastritisa i nedostatka B12

Jeste li ikada zapitali svoje liječnike zašto imate želučano-trbušne probleme, uz Hashimotom uzrokovanu hipotiroidnost? Naime, više od 50% posto pacijenata s gastritisom i želučanim problemima ujedno su i Hashimoto pacijenti. Jeste li se i sami zapitali zašto su vam ujedno i nalazi B12 vitamina vrlo niski, po pravilu u donjoj četvrtini referentnih vrijednosti? I zašto vas admini u grupi To nisam ja – to je moja Štitnjača! redovito pitaju jeste li napravili nalaz B12 vitamina?
~

Sličnosti tiroide i želuca

Odgovor na ovo pitanja krije se u porijeklu tkiva štitne žlijezde tijekom embrionalnog razvoja. Tiroida je prva žlijezda koja se u tijelu formira nakon začeća. Prve stanice tiroide stvaraju se od primitivnog crijeva čiji gornji dijelovi u kasnijem razvoju postaju ždrijelo (jednjak) i tiroida, a od srednjih dijelova nastaje želudac. Posljedica toga je sličnost štitne žlijezde i želuca, njihove stanice imaju slične karakteristike. Naime, oba ova organa imaju sposobnost vezivanja joda.
~
A u tijelu imaju i slične zadatke:
~
1. transportiraju jod u stanice i iz njih, što kod štitne žlijezde omogućuje produkciju hormona štitnjače, a kod želučanih stanica omogućuje brzo razmnožavanje i obnavljanje stanica sluznice želuca.
~
2. stanice oba organa imaju PEROXIDNE ENZIME, koji se kod štitne žlijezde zovu tiroidna peroksidaza TPO, a kod želuca želučana/gastrična peroksidaza GPO. Sad poveznica ova dva organa postaje malo jasnija, zar ne? Ujedno, oba organa imaju i stanice s antioksidativnim lučenjem.
~

Kod autoimune bolesti, preaktivan imuni sistem kod oba organa može izazvati uništavanje stanica tih organa, uz vidljive ožiljke kao posljedice oštećenje.
~

Tirogastrični sindrom – Hashimoto, autoimuni gastritis, anemija i perniciozna anemija

Kad se istovremeno dijagnosticiraju Hashimoto sindrom, gastritis i anemija, a što je vrlo čest slučaj kod pacijenata s problemima štitne žlijezde, je li itko od oboljelih članova naše FB grupe dobio dijagnozu višežlijezdanog autoimunog sindroma (na engleskom PAS-polyglandular autoimmune syndrome)? Mislim da u ovako velikoj FB grupi još nismo imali priliku vidjeti tu dijagnozu. Naši liječnici kao da još nisu imali seminare na ovu temu i ovaj termin se ne pojavljuje na nalazima.
~
Poanta je da ako imamo tu dijagnozu, jedan te isti uzrok dovodi do oboljenja štitne žlijezde. Dakle, Hashimoto sindrom uzrokuje i hipotiroidnost štitne žlijezde, gastritis, anemiju i na kraju, zbog nedostatka B12 vitamina, zaista imamo i dosta članova s pernicioznom anemijom! A kad znamo uzrok ovim svim simptomima, onda je lakše i  izliječiti ga.
~
Aktivnim pristupom smanjivanju antitijela ATPO i ATg smanjujemo i njihovog utjecaj na stanice štitne žlijezde i stanice želuca. Umanjujemo simptome gastritisa, povećavamo apsorpciju željeza i B12 vitamina te sprječavamo anemiju. Uobičajeni tretman naših liječnika za probleme gastritisa i ezofagalnog refluksa (ER) je propisivanje inhibitora protonske pumpe (IPP lijekova, obično raznih „prazola“)! Time se, ustvari, stvara dodatno loš efekat na želudac. Naime, slabljenje gastrične kiseline dovodi do daljeg pada apsorpcije željeza i B12 vitamina. Za to postoje dokazi u vidu brojnih znanstvenih studija.
~
Ozbiljna posljedica je također i smanjena mogućnost apsorpcije levotiroksina/Euthyroxa. O tome također postoje znanstvene studije. Posljedica je i opterećivanje jetre koja bi kod pacijenata s problemima štitne žlijezde trebala biti maksimalno rasterećena kako bi što više popijenog T4 hormona pretvarala u aktivni hormon T3.
~

Zaključak

~
Visoka ATPO antitijela izazivaju probleme s gastritisom i ER kod velikog broja Hashimoto pacijenata. Simptomi gastritisa razvijaju se polako, godinama, a liječnici ne dijagnosticiraju zajedničku poveznicu hipotiroidizma, gastritisa i anemije. A to su visoka ATPO antitijela! Treba znati kako su simptomi gastritisa ustvari rezultat ne prejake kiseline (ona je vrlo rijetko prejaka u želucu), već su rezultat niskog nivoa željeza, vitamina B12, vitamina B9 (folata) i ostalih nutrijenata.
~
I dok nedostatak željeza vodi prema anemiji i još češće niskom feritinu, nedostatak B12 vitamina može voditi prema pernicioznoj anemiji.
~
I anemija i perniciozna anemija imaju sljedeće simptome:
~
1. Umor, slabost, nedostatak energije i osjećaj umora, čak i ujutro, nakon noćnog odmora.
~
2. Parestezija (svrbež, bockanje, osjećaj peckanja, gubitak osjeta na koži (a bez nekog fizičkog uzroka).
~
3. Neuritis (upale periferalnog živca ili živaca, obično praćeno bolom ili gubitkom osjeta, karpalni sindrom, ispuštanje predmeta, gubitak osjećaja položaja prstiju i ruku u prostoru).
~


Što učiniti?

Dakle, ukoliko ste Hashimoto član naše velike zajednice oboljelih, kako biste se osjećali zdravije i imali više energije, evo što trebate činiti:
~
– odvojite uzimanje terapije T4 od pića i hrane kako biste poboljšali apsorpciju hormona. Najbolje je poštivati razmak 1-2 sata između uzimanja terapije i konzumiranja hrane ili pića.
~
– provjeravajte nivoe free hormona svaka dva mjeseca (eventualno 3 ako se baš jako dobro osjećate) kako biste optimizirali rad svih organa u tijelu kroz optimizaciju najvažnijeg FT3 hormona (Kako podići i optimizirati FT3).
~
– aktivno obarajte antitijela, naročito ATPO kako biste smanjili njihov utjecaj na štitnu žlijezdu, želučanu sluznicu te ostale organe (Antitijela kod bolesti štitnjače).
~
– redovito 6-mjesečno provjeravajte nivoe D3, B12, folne kiseline, CRP, feritina, željeza, itd. Po potrebi suplementirajte preporučenim suplementima – prema savjetima u datoteci grupe i mijenjajte prehranu kako biste dobili što više nutrijenata iz hrane (Suplementi – kako ih i zašto koristim).

~
– kefir, kefir, kefir… Pomoći će obaranju AT i jačanju FT3, obnovi sluznice, uspostavi mukoznog zaštitnog sloja u želucu i crijevima, odstranit će eventualnu Helicobacter pylori bakteriju, kao i Kandidu, podići probiom crijeva, dati vam dosta vitamina i minerala, djelovati antikancerozno i antiinflamatorno!

~

~
~
Mario Marić

Obožava čitanje, svakodnevno učenje, DIY i švrljanje po planinama u potrazi za stećcima i starim gradovima.

WordPress Ads