Dr. Meri Bura: Poznajete li svoju bolest, Hashimoto?

Hashimoto tireoiditis toliko je rasprostranjena dijagnoza da već gotovo svi znaju za ovu bolest. U Americi je već popularno zovu Hashi.

Simptomi i signali

Imate li ove simptome, možda i vi bolujete od ove podmukle bolesti:

– teškoće pri koncentraciji
– demotiviranost
– umor
– fizička slabost
– gubitak kose
– promukli glas
– poteškoće s gutanjem
– debljanje
– naticanje ruku, stopala, lica
– smanjeni libido ili gubitak libida
– bolovi u mišićima i zglobovima

Hashimoto tireoiditis je upala štitne žljezde.  Ako se ova upala ne liječi, dolazi do propadanja štitne žljezde, pa uz gore navedene simptome javljaju se još:

– mršavljenje
– anksioznost
– panični napadaji
– znojenje

Obratite pažnju na sljedeće simptome koji ukazuju na početak bolesti:

– zatvor ili opstipacija
– proljevi
– nadutost
– vraćanje želučane kiseline

Dakle, simptomi upozorenja dolaze iz trbuha!

Sve kronične bolesti započinju u glavi, a prvim simptomima očituju se u probavnom traktu.

Stres nastaje u glavi, a prvi simptomi se javljaju u trbuhu. To znači da uvijek kada se nešto dešava s trbuhom/probavom trebamo shvatiti da smo na autocesti koja vodi u bolest. Ako su probavni simptomi već tu i želimo prekinuti razvitak bolesti, moramo pronaći uzrok.
A uzrok je uvijek u glavi.

Fast-food

Svi nosimo sa sobom svoj mentalni stres. Uz takav kaos u glavi tijelo žudi za isto tako kaotičnom hranom, koju nazivamo fast-food hrana. Svaka hrana napravljena na brzinu i pojedena na brzinu, makar i u vašem vlastitom domu, je fast – food hrana. Hamburger kupljen usput na cesti i prožvakan na miru i sa zadovoljstvom manje je štetan nego kad pripremite brzinski obrok kod kuće i pojedete ga u stresu.
Sama riječ govori što je najveći problem konzumiranja ove hrane: brzina jedenja. To je kao da auto koji može maksimalno voziti 160km/sat, mi vozimo 180 ili više km/sat. To mi radimo svojoj probavi. Stišćemo gas do daske.

Osnovna činjenica na koju zaboravljamo je da probava treba mir i vrijeme. Osim toga, probavni organi trebaju energiju, a pod pritiskom troše puno više energije nego bi trebali. Iz dana u dan iz sata u sat i malo po malo mi ostajemo bez energije.

Zašto žurimo?

Žurimo jer smo u nesvijesti, tj. nismo svjesni sadašnjeg trenutka.  Takvo nam postaje i jedenje. Jedemo, a mislimo kako moramo što brže pojesti kako bi prionuli na novi zadatak.  Jedna od ključnih stvari koja dovodi do bolesti i ključna stvar za ozdravljenje je brzina jedenja.
Da, prejednostavno. A opet toliko kompleksno i nemoguće, pa tražimo komplicirana rješenja.

Zašto smo tako ubrzani? Zašto ostajemo u nesvijesti? Jer živimo lažne živote i ne želimo to gledati. Zatvaramo oči tako što stalno žurimo. Da je sve u redu, mi ne bismo žuriti. Ostali bi rado u tom trenutku kad jedemo, u tom trenutku kad radimo, u tim svim trenucima iz kojih sada bježimo.

Samo ću spomenuti da je prisutnost glavni lijek za izliječenje, a posebno kod uznapredovalih bolesti. Ako želite popričati o “prisutnosti” javite se za razgovor na

Živimo laži, jer ne znamo što je istina. Istina je da smo rođeni kako bismo bili sretni takvi kakvi jesmo. Istina je u nama. Ali mi ignoriramo istinu, živimo u laži i onda bježimo od nje. To stvara mentalni stres na koji se nadograđuje prehrambeni stres. I tu je ključ razbolijevanja, ali i ključ ozdravljenja.

Hashimoto – upalna bolest

Hasimoto je upalna bolest, Hashimoto nije uzročno hormonski poremećaj, nego upalni i imunološki poremećaj.
No, 90% Hashimoto pacijenata razvija hipotireozu, pa to na kraju postaje hormonski poremećaj. Osim toga, Hashimoto nas može učiniti i manje lijepima, npr. nakon oticanja vrata kod pojave guše.

Kako je Hashimoto uzrok 90% hipotireoze, moramo istovremeno razmišljati o liječenju upale, autoimunog poremećaja i hormonskog poremećaja. 3 bolesti u jednoj –  krasan paket.
Liječenje smanjene funkcije štitnjače ili hipotireoze ne ide bez liječenja adrenalne žlijezde. Dakle, stres započinje u glavi, a očituje se najranije u trbuhu. Zato – obratite pažnju.

Znanstveno je potvrđeno da je najstresnije razdoblje života ono od 35 do 50 godine.

Stres

Jedan od prvih znakova stresa na koji ste već zasigurno zaboravili (a sada već imate Hashi) na koji ste trebali obratiti pažnju bio je npr:

– nedostatak zraka u trbuhu kad si shvatila za koga si se udala
– zatvor ili opstipacija kad si imala previše zadataka, a planirala si još toliko
– proljev od straha pred šefovima
– bol u donjem dijelu leđa od straha od kredita (veliki dio bolnih leđa nastaje zbog upaljenih crijeva)
– teški želučani bolovi nakon što si provela neko vrijema s ljudima koji te čine ranjivom i u situacijama koje te ponižavaju
– nadutost od depresije koju ignoriraš
– ….dalje znate sami

Da ste obratili pažnju na ove simptome, onda bi:
rješili komunikaciju sa suprugom – izborili se za sebe;  smanjili broj zadataka; naučili posao bolje od šefa i stakli samopouzdanje; prestali dizati kredite; maknuli se od “loših” ljudi; izliječili depresiju.
U tom slučaju izliječili bi svoj život, izliječili bi sebe. Jer, to bi bio put istine. Radili bi ono u čemu se osjećate snažno i samopouzdano.
Ne bi se dovodili u teške situacije, nego bi birali najlakše.

No, stvarnost je drugačija. Mislimo da će se nešto promijeniti, da će biti bolje. Tako ostajemo u lošim odnosima sa supružnicima, stvaramo sebi sve više obaveza (to podrazumijeva uvijek i sve manje zabave!), radimo posao za koji nismo talentirani ili educirani, pohlepno i bezglavo dižemo kredite jer moramo imati sve, družimo se s ljudima koji nas ne vole i kojima nije stalo do nas, ostajemo depresivni bez da tražimo pomoć….
I onda jednog dana postanemo strašno umorni. Umorni od svojih kompromisa. A tijelo počne pokazivati umor, posljedicu nakupljenog stresa. Nakupljeni stres sada je već oštetio adrenalne žljezde i štitnjaču. Bolest.

Kortizol

Adrenalne žljezde koje luče kortizol reagiraju na svaki naš mentalni stres, stresnu misao. No, kortizol je droga bez koje ne možemo. Kortizol nas budi ujutro i podsjeća nas da smo živi. On se luči u visokim koncentracijama ujutro kako bi nas probudio, drži nas budnima tijekom dana i navačer se stišava kako bi mogli na spavanje.

No, stalno izlučivanje kortizola u stresu dovodi do kronično visokih koncentracija. Nakon toga dolazi do automatskog izlučivanja kortizola i kad stresa nema. Jer stres ostaje u glavi. Navika. Kako kortizol kontrolira produkciju hormona štitnjače, mijenja se i funkcija štitne žljezde.

Kortizol nadzire i štitnjaču i probavu.

Nadam se da i vi nadzirete svoju probavu, jer od tamo dobijate sve informacije.

Nakon nekog vremena slijedi obrnut odgovor – ujutro je kortizol nizak, pa se ne možemo probuditi, a navečer visok pa ne možemo zaspati. Budimo se kao prebijene mačke, jedva odradimo cijeli dan, a onda cijelu noć bdijemo. Tu se sada uključuje i adrenalin koji nastoji dignuti tlak kako bi uspjeli kako tako preživjeti dan, ali može izazvati lupanje srca i visoki tlak, što vodi u anksioznost.

Na kraju kortizol pada na niske vrijednosti tijekom cijelog dana i to stanje se zove sindrom adrenalnog umora.
On se očituje niskim tlakom, palpitacijama (lupanje srca), iscrpljenošću, čestim uriniranjem, žeđi, žudnjom za slanom hranom.

Nema problema sa štitnjačom bez problema s adrenalnom žlijezdom.

Protokol liječenja

No, situacija često nije jednostavna i potrebno je odrediti protokol liječenja. Iscrpljena adrenalna žljezda je uvijek periferna žrtva. Na početku treba postaviti pitanje kojim putem je došlo do toga. Fokus treba staviti na gušteraču, jetru, crijeva ili adrenalnu žljezdu. Iscrpljivanje svih ovih organa vodi u bolest.
Gušteraču uništavamo slatkom hranom, jetru prekomjernom hranom i lijekovima, crijeva prehrambenim stresom i adrenalnu žljezdu mentalnim stresom. Barem znamo put opravka, trebamo eliminirati stres.

Eliminacija stresa ne znači rastati se od muža, nego znati komunicirati s njim i znati tražiti što ti treba.
Eliminirati stres ne znači dati otkaz na poslu, nego savladati detalje i zahtjevne situacije.
Eliminirati stres znači maknuti se od ljudi koji vas ne vole.
Svi smo to iskusili.

Ova slika života jedne 30ogodišnjakinje ili 40togodišnjakinje s ambicijama (obiteljskim i/ili poslovnim) tipičan je primjer stresa i putovanja iz zdravlja i sreće u bolest i beživotnost.
Kasnije, u 50ima, žene se probude, žele se posvetiti sebi i žele vratiti zdravlje. Ponekad je to moguće, ponekad manje moguće.

Pitanje je štete.
Pitanje je koliko ste bili grubi i neotesani prema sebi.
Koliko grubi da dovedete svoje tijelo do jake upale, do iscrpljenih adrenalnih žljezda, do smanjene funkcije štitnjače, do autoimunog odgovora. Pitanje je znate li stati kad je dosta. Ili gazite mrtvaca.

Kronične bolesti

Dakle, kronična bolest započinje u glavi, a prvim simptomima očituje se u probavnom traktu. Ako se radi o Hashimotu, očituje se autoimunom upalom koju dijagnosticiramo nalazom povišenog titra antitijela i nalazima koji ukazuju na smanjenu funkciju štitnjače.
Ponekad neke žene (žene su najčešći pacijenti, ali i muškarci obolijevaju od Hashimota) imaju simptome, ali nemaju povišena antitijela. To je u slučajevima ranog stadija bolesti, slabosti i iscrpljenog imunološkog sustava ili disbalansa imunološkog sustava Th1 i Th2.

Osim mentalnog stresa i iscrpljivanja organizma preko njegovog radnog kapaciteta, drugi uzroci Hashimota se lako nadovezuju na slab organizam i potiču razvoj bolesti: nedostatak cinka, selena, željeza, infekcije s EB virusom, boreliom, mikoplasmom…. No, podloga svim navedenim problemima su upaljena crijeva.

Htjeli to čuti ili ne, za to smo sami odgovorni.

Sami smo se doveli do situacija u kojima jesmo, no napravili smo najbolje što smo znali. U prošlosti možda nismo imali dovoljno znanja da napravimo bolje. Zato sada učimo – za bolji, zdraviji život.

Eliminacija stresa

Hashimoto počinje kao upalna bolest – smanjite upalu.
Ako traje, oštećuje štitnjaču i uzrokuje hipotireozu (ponekad, puno rijeđe hipertireozu) – smanjite upalu i liječite štitnjaču.
Ako dugo traje, oštećuje imunitet – liječite upalu i podignite imunitet.
Ako jako dugo traje i titar antitijela je jako visok, znači da je tijelo dugo u stresu i da su adrenalne žljezde iscrpljene – liječite upalu, štitnjaču, jetru, gušteraču, crijeva.
U svim slučajevima eliminirajte stres – upotrijebite znanje – to je jedini način.

Upalu ćete najbolje smanjiti protokolom protuupalne dijete. Štitnjaču i adrenalnu žljezdu štitite čuvanjem energije, eliminacijom stresa i zdravom prehranom (to ne podrazumijeva samo zdravu hranu).
Gušteraču štitite tako da izbacite slatko.
Jetru štitite tako da pazite što unosite u sebe i kako.
Crijeva štitite ako polako jedete, ako dugo kuhate hranu, ako jedete zdravo i ako ne radite kompromise.

Liječite svoju bolest holistički. Grčka riječ holos ima 2 značenja, cjelovit i svet. Cjelovitost je dakle svetinja. Vaše tijelo i duša trebaju biti povezani, zdravi, živjeti u istini. Jedina istina je ono što želi vaša duša.

Živite po svojoj istini, maknite se od kompromisa, naučite komunicirati, tražite što vam treba, usporite, poklonite vrijeme i pažnju kako i s kim jedete.

Prije svega, morate odlučiti da želite biti zdravi.

Dr. Jozo Jelčić: Hipotireoza i trudnoća

Dr. Gordan Crvenković: Hipotireoza i reproduktivno zdravlje

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

 

Meri Bura, dr.med

Doktorica sam koja se bavi prirodnim načinima liječenja i koja je svoju štitnjaču izliječila na prirodan način, vratila svoje zdravlje i svoj život u svoje ruke. www.mulier.hr