Utjecaj štitnjače na kolesterol

Liječnik vas je vjerojatno upozorio na kolesterol – masnu, voštanu tvar koja cirkulira u krvi. Previše pogrešne vrste kolesterola može začepiti arterije i dovesti u opasnost od srčanih bolesti. Visoka razina kolesterola može biti posljedica prehrane, osobito ako konzumirate hranu bogatu zasićenim mastima, poput crvenog mesa i maslaca. Ponekad je ipak za to kriva štitnjača. Previše ili premalo hormona štitnjače može povećati ili smanjiti razinu kolesterola.

Razina hormona štitnjače ne mora biti jako niska da bi povećala kolesterol.


Kako štitnjača utječe na kolesterol?

O štitnjači

Štitnjača je, kao što znamo, žlijezda u obliku leptira smještena s prednje strane vrata. Proizvodi hormone koji kontroliraju metabolizam, proces kojim tijelo pretvara hranu i kisik u energiju. Hormoni štitnjače također pomažu srcu, mozgu i drugim organima i omogućuju im normalan rad.

Hipofiza se nalazi u podnožju mozga i usmjerava aktivnosti štitnjače. Kada hipofiza osjeti nedostatak hormona štitnjače, oslobađa hormon koji stimulira štitnjaču (TSH). TSH usmjerava štitnjaču kako bi oslobađala više hormona.

O kolesterolu

Kolesterol se nalazi u svakoj od stanica tijela koje ga koristi za proizvodnju hormona i tvari koje pomažu u probavi hrane. Kolesterol također cirkulira kroz krv. Putuje krvotokom u dvije vrste paketa, nazvanih lipoproteini.

Lipoprotein visoke gustoće (HDL) kolesterol je dobar za srce. Pomaže u uklanjanju kolesterola iz tijela i štiti od srčanih bolesti.

Lipoprotein niske gustoće (LDL) kolesterol je loš za srce. Ako je razina LDL kolesterola previsoka, kolesterol može začepiti arterije i doprinijeti srčanim bolestima, srčanim udarima i moždanim udarima.

Neaktivna ili preaktivna štitnjača

Štitnjača može proizvoditi premalo ili previše hormona. Stanje u kojem je štitnjača neaktivna naziva se hipotireoza. Kada je štitnjača nedovoljno aktivna, cijelo tijelo osjeća se kao da usporava. Postajemo umorni, tromi, hladni i bolni.

Neaktivna štitnjača uzrokuje sljedeća stanja:

– Hashimotov tireoiditis (autoimuna bolest u kojoj tijelo napada i uništava štitnjaču)
– upalu štitnjače (tireoiditis)

Ostali čimbenici koji mogu dovesti do nedovoljne aktivnosti štitnjače uključuju:

– uklanjanje cijele ili dijela prekomjerno aktivne štitnjače

– određene lijekove, kao što su litij, interferon alfa i interleukin 2

– oštećenje hipofize zbog tumora, zračenja ili operacije

Hipertireoza je stanje koje uzrokuje preaktivna štitnjača. Kada je štitnjača preaktivna, tijelo kreće u veću brzinu. Otkucaji srca se ubrzavaju i osjećamo se nervozno i ​​drhtavo.

Hipertireozu uzrokuju:

– Gravesova bolest (poremećaj imunološkog sustava)
– toksična nodularna gušavost, koja uključuje kvržice ili čvorove na štitnjači
– upala štitnjače (tireoiditis)


Kako štitnjača uzrokuje probleme s kolesterolom?

Tijelu su potrebni hormoni štitnjače kako bi stvaralo kolesterol, ali i riješilo se kolesterola koji mu nije potreban. Kada je razina hormona štitnjače niska (hipotireoza), tijelo ne razgrađuje i ne uklanja LDL kolesterol tako učinkovito kao inače. LDL kolesterol se tada može nakupiti u krvi.

Razina hormona štitnjače ne mora biti jako niska da bi povećala kolesterol. Čak i osobe s blago niskom razinom štitnjače, koja se naziva subklinički hipotireoza, mogu imati viši od normalnog LDL kolesterola. Studija iz 2012. pokazala je kako visoke razine TSH same po sebi mogu izravno povisiti razinu kolesterola, čak i ako razina hormona štitnjače nije niska.

Hipertireoza ima suprotan učinak na kolesterol. Ona uzrokuje pad razine kolesterola na abnormalno niske razine.

Koji su simptomi?

Možda imate neaktivnu štitnjaču ako primijetite ove simptome:

– debljanje
– usporen rad srca
– povećana osjetljivost na hladnoću
– bolovi u mišićima i slabost
– suha koža
– zatvor
– poteškoće s pamćenjem ili fokusiranjem

Prekomjerno aktivna štitnjača ima gotovo potpuno suprotne simptome:

– gubitak težine
– ubrzan rad srca
– povećana osjetljivost na toplinu
– povećan apetit
– nervoza
– drhtavica
– češće pražnjenje crijeva
– problemi sa spavanjem

Imate li koji od ovih simptoma, a razina kolesterola je visoka ili niska, upozorite na to svog liječnika. Uzimanje nadomjesnih hormona štitnjače (levotiroksin) za liječenje neaktivne štitnjače također može pomoći u snižavanju razine kolesterola. Kada je razina hormona štitnjače samo neznatno niska, možda neće biti potreban nadomjestak hormona štitnjače. Umjesto toga, liječnik bi vam mogao dati statine ili druge lijekove za snižavanje kolesterola.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.