Upalna bolest štitnjače (De Quervainov tireoiditis)

Subakutni granulomatozni tireoiditis (De Quervainov tireoiditis) upalna je bolest štitnjače nepoznatog uzroka. Najčešće se javlja krajem ljeta i u jesen. Prethodi joj virusna infekcija gornjeg dišnog sustava. Štitnjača je bolna na dodir. Bol se premješta s jedne na drugu strane žlijezde, pojačava se gutanjem i okretanjem glave, a može se širiti u čeljust ili uši. Bolest prate blage temperature, umor i klonulost. Ova upalna bolest razara tkivo štitnjače iz kojeg se oslobađaju hormoni, pa su u krvi povišene vrijednosti hormona fT3 i fT4 (tireotoksikoza).

Bolesnik se obično oporavi od tireotoksikoze. Međutim, neliječeno stanje dovodi do većeg oštećenja štitnjače i razvoja hipotireoze, što dovodi do potrebe za hormonskom nadoknadom odnosno terapijom. Prognoza bolesti ovisi o ranom otkrivanju i liječenju. Liječi se većim dozama acetilsalicilne kiseline, a u težim slučajevima glukokortikoidima. Ponekad se koriste beta blokatori i sedativi. Tireostatici nisu korisni, jer mogu uzrokovati trajnu hipotireozu.

Važno je rano otkriti razliku između subakutnog granulomatoznog tireoiditisa i autoimune hipertireoze i toksične nodozne strume, jer je terapija različita. Dijagnoza se postavlja pregledom, razgovorom, laboratorijskim, ultrazvučnim, citološkim i scintigrafskim nalazima.

Marin Deškin, dr. med. spec. internist
subspecijalist endokrinologije s dijabetologijom

Obično nakon blage virusne infekcije gornjih dišnih putova nastupi umor, blago povišena tjelesna temperatura, otok i bolnost štitnjače.


Najčešće bez trajnih posljedica

Subakutna upala štitnjače vjerojatno je uzrokovana virusom. Uz lokalne simptome bolesnik ima i opće simptome: povišenu tjelesnu temperaturu, bol u mišićima, visoku sedimentaciju eritrocita i prolaznu hipertireozu. Subakutni tireoiditis je tipični upalni odgovor na niz virusnih infekcija (Coxsackie, adenovirusi, gripu, infekcijske mononukleoze, miokarditisa, ospica i mačjeg ugriza). Citološki nalaz punkcije štitnjače pokazat će epiteloidne stanice i divovske stanice stranog tijela. Obično nakon blage virusne infekcije gornjih dišnih putova nastupi umor, blago povišena tjelesna temperatura, otok i bolnost štitnjače.

Ovisno o stupnju oštećenja tireocita pojavljuje se i prolazna, pa čak i trajna hipotireoza. Jako ubrzana sedimentacija eritrocita te izostanak prikaza štitnjače na scintigrafiji uz citološki nalaz granulomatoznog tireoiditisa pomaže postavljanju dijagnoze. Liječi se sredstvima za smirivanje upale: većim dozama acetilsalicilne kiseline ili ibuprofenom te betablokatorom, a kod tvrdokorne upale i kortikosteroidima. Upala obično prolazi bez posljedica za nekoliko tjedana, no ponekad traje i nekoliko mjeseci. U 5-10% slučajeva može nastati trajna hipotireoza koja zahtijeva doživotno nadomjesno liječenje levotiroksinom. (Specijalna bolnica Sv. Katarina)

Upalni procesi – korak do Hashimota

Skupina upalnih bolesti štitnjače

To nisam ja – to je moja Štitnjača!

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.