Epstein-Barrov virus (EBV) – virus koji napada štitnjaču

Sigurno ste do sada, čak i prije nego što ste imali prve simptome poremećaja u radu štitne žlijezde, na ovaj ili onaj način imali tegobe. Osjećali ste veliki pad energije, srce je, ničim izazvano, počinjalo užurbano kucati, kosa vam je opadala prilikom tuširanja, osjećali ste groznicu, doživljavali navale vrućine, osjećali bolove u mišićima, teško se koncentrirali ili vam je pamćenje bilo smušeno… Moguće je da su se simptomi javili iz vedra neba. Sve se prije toga odvijalo posve normalno, sve do trenutka kad se, bez upozorenja, vaš život promijenio. Iznenada, više niste ono što ste nekada bili. Virus…

*
Kad bolest doživljavate kao posljednju točku ili kao nešto što vas vuče u bezdan, postoje okidači koji pomažu shvatiti  proces koji nas je doveo do te točke. To su događaji, emocionalna iskustva, faktori iz okoliša te druge okolnosti koje ovom virusu koji napada štitnjaču mogu pružiti dovoljno goriva da se aktivira i počne širiti. Drugim rječima, da izazove zdravstvenu krizu.
~

Kako funkcioniraju okidači?

U trenutku kad se osoba zarazi virusom koji napada štitnjaču, cilj tog virusa je da kroz krvotok napreduje do limfnih čvorova i nadalje do organa, kao što je jetra, pa do štitnjače i na kraju do živčanog sustava. Tijekom tog procesa, uvijek postoje točke u kojima miruje i u kojima se ponovno pokreće. To objašnjava zašto ste u procesu imali razdoblja kada vam se bolest pogoršala. U različitim trenucima na tom putu, virus će se skrivati u tijelu, radeći na svojoj brojnosti i čekajući pravi trenutak za sljedeći korak.
~
Što određuje te “prave trenutke” ? Okidači. Sjećate li se trenutka kad se prvi put niste osjećali “svoji” ili trenutka kad su se simptomi podnošljiva intenziteta pogoršali? Je li se ta promjena dogodila u trenutku kad ste se suočavali s velikim financijskim poteškoćama ili poslije bolnog razvoda, drugih trauma ili porođaja?
~
To su samo neki od uobičajenih okidača koji mogu iz sna prenuti virus koji napada štitnjaču i pokrenuti ga u napad koji rezultira problemom sa štitnjačom. A tu su i okidači koji nemaju nikakve veze s vašim emocionalnim stanjem. Moguće je da vam je usna šupljina bila ispunjena metalnim punjenjima koje ste uklonili i u tom se procesu oslobodila živa (omiljena hrana virusa koji napada štitnjaču) te je ona ušla u krvotok.
~
Ili je moguće da ste bili izloženi nekom drugom gorivu koje hrani virus koji napada štitnjaču, kao što su insekticidi ili pesticidi ili sredstvima koja iscrpljuju imunološki sustav, kao što je plijesan. Virusima je za razmnožavanje potrebno gorivo. Bilo u obliku hormona, toksina ili neke vrste hrane koju jedete.
~

POPIS OKIDAČA

Ne zaboravite da su mnogi okidači bili prisutni u nekom razdoblju tijekom vašeg života, a da toga niste bili ni svjesni. Razmišljajući o tim okidačima, možda ćete početi povezivati komadiće slagalice. Konačno ćete saznati zašto ste u određenom trenutku oboljeli. Popis okidača sastavljen je redoslijedom njihove učestalosti, najčešći okidači nalaze se na početku popisa, a oni rjeđi su pri dnu.
~

1. Plijesan

Duža razdoblja izloženosti plijesni u zgradi u kojoj provodite više sati dnevno, kao što je zgrada u kojoj je smješten vaš dom ili ured, može vam iscrpiti imunološki sustav i tako dopustiti virusu koji napada štitnjaču da to iskoristi.
~

2. Amalgamne zubne plombe koje se baziraju na živi

Imate li metalne plombe (koje se također nazivaju i srebrnim plombama), budite pažljivi u trenucima kad donesete odluku o njihovoj zamjeni. Živa koju sadrže stabilna je ako je plomba cijela, ali proces uklanjanja tih plombi može rezultirati prodorom toksične žive do krvotoka gdje ona postaje hrana za taj virus. Želite li zamijeniti takve plombe, zatražite da se zamjenjuju jedna po jedna.
~

3. Drugi oblici žive

Budući da je virusu koji napada štitnjaču živa omiljena hrana, izbjegavajte je u bilo kojem obliku. Na primjer, ako često jedete morske plodove, posebice veliku ribu kao što su tuna i sabljarka koje često sadrže velike količine žive, to bi u konačnici moglo slomiti vaš imunološki sustav i izazvati infekciju virusom koji napada štitnjaču. Živa se također prenosi s naraštaja na naraštaj i tako pridonosi zdravstvenim problemima koji se počinju nazivati nasljednim problemima. Uvijek pripazite i na trenutačnu izloženost živi. I  u sadašnjosti smo izloženi riziku dođemo li u dodir s njom. Istražujte i provjerite čemu ste izloženi vi, vaša djeca i ostatak obitelji.
~

4. Manjak cinka

I manjak cinka može biti nasljedna osobina, a iz naraštaja u naraštaj taj se problem može intenzivirati. Prolazite li životnu fazu u kojoj su vam razine cinka posebice niske, to može pojačati vašu osjetljivost na virus koji napada štitnjaču.
~

5. Manjak vitamina B12

Čak ako dobijete nalaz krvne pretrage koji pokazuje da su razine ovog vitamina normalne, to ne znači da je taj vitamin u vašem tijelu iskoristiv u dijelovima tijela kojima je potreban. Moguće je da je vaš središnji živčani sustav, jetra ili drugi organi i dalje pate od ozbiljnog manjka ovog vitamina, što posljedično omogućava aktiviranje virusa koji napada štitnjaču.
~

6. Insekticidi i herbicidi, uključujući DDT

Izlaganje ovim otrovima, primjerice na travnjacima koji su njima tretirani ili u vrtovima,parkovima i golf terenima, ne samo da šteti vašem tijelu, nego ti toksini također hrane virus koji napada štitnjaču. U tijelu akumulirani insekticidi i herbicidi, posebice DDT, također se mogu prenositi s naraštaja na naraštaj. To je još jedno nasljeđe koje se često pogrešno tumači kao genetska predispozicija.
~

7. Insekticidi kod kuće

Sprejevi protiv muha, mrava, žohara i drugi otrovi koji se koriste za eksterminaciju insekata, truju i vas. Ti se otrovi mogu akumulirati u organima, dodatno pogoršavajući stanja kao što je na primjer, depresija. Također predstavljaju gorivo za virus koji napada štitnjaču.
~

8. Smrt u obitelji

Bilo koji oblik traume može oslabiti vaš imunološki sustav i posljedično izazvati pojačano lučenje hormona nadbubrežnih žlijezda koji se povezuju s “negativnim” emocijama, koje su također hrana virusu. Smrt voljene osobe posebice je snažan okidač virusa koji napada štitnjaču.
~

9. Slomljeno srce ili izdaja

Težak razvod, prekid veze ili izdaja također su okidači koji slabe imunološki sustav i izazivaju pojačano lučenje hormona, što predstavlja pravi recept za aktiviranje virusa.
~

10. Njegovanje oboljele voljene osobe

11. Recepti lijekovi koji “hrane viruse”

Antibiotici i benzodiazepini imaju moć oslabiti imunološki sustav, a ujedno predstavljaju hranu za virus koji napada štitnjaču. Sumjate li da ste zaraženi ovim virusom, porazgovarajte s liječnikom i ponovno procijenite djelovanje lijekova koji pijete.
~

12. Velike doze propisanih lijekova

Kad uzimate velike doze nekog lijeka, posebice više njih odjednom, to može predstavljati presnažan koktel da bi se vaš imunološki sustav s njime mogao nositi. To posljedično otvara vrata napadu virusa.
~

13. Hormonske promjene

Velike hormonske promjene, kao što su one u pubertetu, tijekom trudnoće ili pri porođaju, virusu koji napada štitnjaču osiguravaju jednu od najdraže mu hrane: hormone. Obilje takvih hormona koji kolaju vašim krvotokom gorivo je koje omogućava širenje virusa. Upravo je ovaj okidač razlog zašto adolescenti i novopečene majke znaju iznenada oboljeti.
~

14. Rekreativna zloupotreba droga

Zloporaba ilegalnih droga koje sadrže toksine može oslabiti vaš imunološki sustav i osigurati gorivo koje potiče infekciju virusom koji napada štitnjaču.
~

15. Financijske nedaće

16. Tjelesne povrede

17. Profesionalno čišćenje sagova

18. Svježa boja

19. Ljetno plivanje

Crvene alge koje se akumuliraju u jezerima ili duž obala mora za vrućeg vremena izazivaju manjak kisika koji potiče rast bakterija, što posljedično slabi imunološki sustav i aktivira virus.
~

20. Curenje toksičnih tvari

21. Nesanica

22. Ugrizi i ubodi insekata

Istina povezana s okidačima

Okidači nisu tu da vas zastrašuju. Okidač je samo okidač. Da biste osigurali hranu za virus, preduvjet je da se taj virus već nalazi u vašem tijelu. Informacije navedene na popisu okidača namjenjene su širenju vlastite svjesnosti kako biste mogli zaštititi sebe i svoju obitelj od okidača koje je moguće izbjeći. Pobrinite se za sebe na način koji zaslužujete, kako biste bili u top formi za sve ono što vam život nosi.
~
Izvor: Anthony William, Zdrava štitnjača
~
*
*
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.