10 najčešćih zabluda o bolestima štitnjače

Bolesti štitnjače spadaju među 5 najučestalijih bolesti na svijetu. Samo u Americi pogođeno je više od 20 milijuna Amerikanaca nekim od oblika bolesti vezanih uz rad štitne žlijezde. Zanimljivo je kako tako jedna malena žlijezda ima tako velik utjecaj na tijelo i na kompletno zdravlje. I, unatoč njenom velikom utjecaju na zdravlje, štitnjača je sićušna, često pogrešno shvaćena žlijezda. Zapravo, postoji niz zabluda vezanih uz poremećaje u njenom radu.

U mnogim slučajevima upravljanje poremećajima štitnjače može biti itekako izazovno, gotovo kao praćenje mete u pokretu. U nekim, pak,  slučajevima već i jednostavna terapija može kontrolirati simptome. Stoga ne čudi da su mnogi od nas zbunjeni kako prepoznati i liječiti bolest štitnjače.

Ovo je 10 uobičajenih zabluda vezanih uz bolesti štitnjače…

Čak i blaga anksioznost ili depresija mogu biti znak bolesti štitnjače.


1. zabluda:

Svaki slučaj bolesti štitnjače zahtijeva liječenje od strane endokrinologa.

Istina: Neki slučajevi bolesti štitnjače izuzetno su laki za liječenje. To znači da već i liječnik primarne zdravstvene zaštite može upravljati stanjem. Drugi slučajevi, a takvih je većina su složeniji i zahtijevaju brigu endokrinologa (liječnika specijaliziranog za hormonalne sustave tijela).

2. zabluda

Nakon što počnete uzimati lijekove za štitnjaču, simptomi će nestati.

Istina: Nažalost, potrebno je vrijeme da se razina hormona štitnjače normalizira. Mnoge osobe uzimaju lijekove mjesecima prije nego što se počnu osjećati bolje.

3. zabluda:

Osobe s poremećajem štitnjače doživotno će uzimati lijekove.

Istina: Ovisi o uzroku stanja. Neke žene imaju problema sa štitnjačom tijekom ili nakon trudnoće. Nakon što se hormoni u tijelu izjednače, štitnjača se može sama korigirati. Također je istina da se terapije mogu mijenjati tijekom životnog vijeka. Na primjer, osobe s nedovoljno aktivnom štitnjačom mogu trebati više hormona štitnjače tijekom trudnoće.

4. zabluda:

Ako simptomi nisu izraženi, ne treba uzimati terapiju.

Istina: Štitnjača je odgovorna za mnoge kritične tjelesne funkcije. Neliječenje čak i blagog slučaja bolesti štitnjače može dovesti do značajnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, osteoporoza i neplodnost.

5. zabluda:

Poremećaji štitnjače pogađaju samo žene.

Istina: Iako je vjerojatnije da će bolesti štitnjače češće pogađati žene nego muškarce, oko 2 od svakih 10 slučajeva su muškarci. Njihovi najčešći simptomi su: promjene tjelesne težine, umor, anksioznost, depresija i gubitak kose.

6. zabluda:

Poremećaji u radu štitnjače nastaju u srednjoj i kasnoj životnoj dobi.

Istina: Stanja štitnjače mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi. I dok je istina da nedovoljno aktivna štitnjača obično pogađa osobe nakon 50. godine života, hipertireoza (ili pretjerano aktivna štitnjača) najčešća je kod osoba između 20 i 40 godina.

9. zabluda:

Dodatno uzimanje joda može ispraviti rad nedovoljno aktivne štitnjače.

Istina: Jod je već sastavni dio tla na kojem poljoprivrednici uzgajaju voće i povrće. Tako da vrlo rijetko da netko ima nedostatak joda. Osim toga, imate li usporen rad štitnjače, vaše tijelo neće moći upotrijebiti jod za proizvodnju hormona štitnjače jer je on već iskorišten.

10. zabluda:

Imate li neku od bolest štitnjače, osjetili biste to.

Istina: Simptomi i nedovoljno aktivne štitnjače i hiperaktivne štitnjače su nejasni i lako ih je zanemariti. Zapravo, gotovo 60% osoba s bolestima štitnjače uopće nije svjesno svog stanja.

Mislite li da možda imate poremećaj u radu štitnjače? Zamolite svog liječnika da provjeri razinu hormona štitnjače, osobito ako ste primijetili promjene u navikama crijeva, obrascima spavanja ili tjelesnoj težini. Čak i blaga anksioznost ili depresija mogu biti znak bolesti štitnjače. Jednostavan test krvi može otkriti uzrok ovih simptoma, a najčešće je to upravo štitnjača.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads