Loredana Bahorić – 35 godina modnog stvaralaštva

Umjetnički opus Loredane Bahorić svojom autentičnošću pripada međunarodnome kontekstu dizajnerskih dosega koji izlaze iz granica klasičnih modnih kolekcija i promišljanja modnog dizajna.

Prva hrvatska monografija u luksuznom izdanju o jednoj od najvažnijih hrvatskih modnih dizajnerica.

Kruna iznimne modne karijere Loredane Bahorić

Već 35 godina Loredana Bahorić  jedna je od najistaknutijih hrvatskih modnih dizajnerica. Kao svojevrsna kruna iznimne karijere, objavljena je bogato ilustrirana monografija “Loredana Bahorić – 35 godina modnog stvaralaštva”.  Više od sedam stotina modnih fotografija, donosi priču o ovoj uspješnoj dizajnerici. Ona se od samih početaka djelovanja svojom prepoznatljivom estetikom nametnula kao jedno od najvažnijih imena hrvatske modne scene. Njezine kolekcije djeluju gotovo kao grafički prikazi. Najdojmljiviji su upravo vizuali nastali u suradnji s umjetničkom fotografkinjom Mare Milin. Oni na najljepši način ispisuju antologiju hrvatske mode.

Prvu monografiju o modnome dizajnu u Hrvatskoj objavila je Školska knjiga. Prema uredničkom konceptu Miroslave Vučić, važnost Loredanina umjetničkog dizajna znalački su opisali povjesničarka umjetnosti Iva Körbler, modni kritičar Nenad Korkut, publicistica Katarina Marić i kostimografkinja Danica Dedijer. Monografiju je dizajnirala Tea Pavić pod vodstvom kreativne direktorice ŠKolske knjige Ana Marije Žužul.


Svoj put Loredana je gradila vrlo postupno, perfekcionistički i samokritički, sa željom da svoj modni dizajn prikaže kao nešto što pripada – i može pripadati – bilo kojem vremenu. U njezinim modnim kolekcijama pratimo posvećenost likovnoj umjetnosti, modernoj arhitekturi i filmskim ostvarenjima. Sinteza svih umjetničkih razina, medija i žanrova kojoj u kontinuitetu teži upućuje na specifičan umjetnički senzibilitet.


Višefunkcionalnost odjevnih predmeta

Ipak, u Loredaninim modnim kolekcijama ne pratimo samo posvećenost likovnoj umjetnosti, modernoj arhitekturi i filmu. U tom kontekstu umjetnica bira i materijale za pojedine kolekcije. Oni su katkad tvrđi, kao da oponašaju papir i skulptorske materijale. Katkad su, pak, mekani i podatni, s mogućim varijacijama prilagođavanja svakom obliku tijela.


Jedna je od prvih domaćih modnih dizajnerica koja je uvela pojam višefunkcionalnosti odjevnih predmeta. Suknja koja se pretvara u tuniku, jakne koje se nose dvostrano, haljine i majice koje mijenjaju dužinu… A različitim varijantama zakapčanja i uporabe patentnih zatvarača može se promijeniti i oblik odjevnog predmeta. Time u modni dizajn uvodi važan dio igre i uzbuđenja.


Kao opće mjesto njezina dizajnerskog identiteta uvijek se navodi crno-bijeli monokromatski raster. On je postao njezinim zaštitnim znakom, ali i činjenica kako je svoj modno-dizajnerski brend nazvala Charlie Design prema karakterističnoj crno-bijeloj estetici iz filmova Charlieja Chaplina. Time je željela istaknuti složeno viđenje svijeta i svakodnevice s laganim pomakom, uz malu dozu humora, autoironije i kontrolirane emotivnosti.


U svakoj svojoj kolekciji Loredana uspijeva pronaći autentični dizajn koji je prepoznatljivo njezin, bez atributivne zabune.

Monografija ”Loredana Bahorić – 35 godina modnog stvaralaštva” može se kupiti na webshopu i u svim knjižarama Školske knjige.

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads