Kraljica i influencerica: Rania od Jordana

Raniju Al Abdullah, kraljicu Jordana, na Instagramu prati oko 6 milijuna ljudi. Pažnju javnosti zaokupila je istančanim modnim ukusom, ali i silnom energijom kojom se bavi društvenim pitanjima koja je stavila u fokus svog angažmana. Od samih početaka društveno angažiranog djelovanja, Rania se nametnula kao simbol progresivnih vrijednosti u arapskom društvu.

Kad žena uspije, vuče za sobom i ostale. Upravo zato, kad osnažujemo žene – osnažujemo cijelo društvo. Kraljica Rania od Jordana


OD IZBJEGLIŠTVA, PREKO USPJEŠNE KARIJERE DO TITULE KRALJICE

Rania je pristup svom djelovanju izgradila na činjenici da, do trenutka kad je postala kraljica, nije živjela život kakav bi se očekivao od jednog pripadnika kraljevske obitelji. Kao stotine palestinskih obitelji i ona je sa svojom morala napustiti Kuvajt 1991. godine za vrijeme Zaljevskog rata. Njezina se obitelj smjestila u Ammanu u Jordanu, gdje im se Rania pridružila nakon završetka studija poslovne administracije. Nakon što je diplomirala, buduća se kraljica bavila marketingom. Tijekom tog razdoblja dobila je ponudu za posao u Appleu i upravo ju je taj posao doveo do sadašnjeg supruga, Abdulah II, kralja Jordana.

MUNJEVIT RAZVOJ VEZE S BUDUĆIM KRALJEM

Odnos kraljice Ranije i kralja Abdulaha II razvio se munjevitom brzinom. Prvi su se put susreli na večeri koju je organizirala princeza Aisha, sestra sadašnjeg kralja. Tada 28-godišnja Rania došla je na party kao pratnja kolegi iz Applea. U trenutku upoznavanja, ni Rania i ni Abdulah nisu ni slutili kako će postati kralj i kraljica Jordana. Naime,  Abdulahov otac, kralj Hussein, jordanski je tron prebacio na svog brata, princa Hassana koji ga je trebao naslijediti nakon njegove smrti. Međutim, na samrti je kralj Hussein iznenadio javnost i proglasio sina Abdulah svojim konačnim nasljednikom.

Par se zaručio dva mjeseca nakon večere na kojoj su se upoznali, a vjenčali su se samo šest mjeseci nakon prvog susreta. Za raskošno vjenčanje Rania je odabrala dvije haljine britanskog dizajnera Brucea Oldfielda. Haljina u kojoj se udala bila je izvezena pravim zlatom.

Rania je postala kraljica sa samo 28 godina, a i danas je jedna od najmlađih kraljica na svijetu. Ipak, ključna je činjenica da nikada nije morala postati kraljica samo zbog toga što je njezin suprug preuzeo titulu kralja. No, upravo ju je Abdulah proglasio kraljicom, iako to nije morao učiniti. Da nije bilo tako, za vrijeme vladavine svog supruga – kralja, ona bi nosila titulu princeze. Abdulah je svoj postupak objasnio tvrdnjom da Ranijino nekraljevsko porijeklo približava kraljevsku obitelj narodu. Ta je odluka Raniji dala u ruke moć da potpuno redefinira položaj žene na kraljevskom dvoru u Jordanu, ali i da osvijesti važnost prava žena u toj zemlji.


SPOJ ZAPADNOG I ARAPSKOG SVIJETA

Kao pripadnica kraljevske obitelji nije se odmaknula od modnih i sličnih  društvenih događanja. Štoviše, nerijetko sjedi u prvim redovima, a ne libi se govoriti o društvenim problemima. Jedna od glavnih tema Ranijinog rada nakon što je postala kraljica 1999. godine je upravo želja da se premosti jaz između zapada i arapskog svijeta. Za to koristi društvene mreže, pa tako i vlastiti YouTube kanal koji je pokrenula još 2008. godine.

Posvetila se i radu s mladima i promicanju obrazovanja te je pokrenula brojne platforme i udruge koje djeluju u Jordanu, ali i u svijetu. Predsjedala je humanitarnim projektima, a surađivala je i s UNICEF-om i UN-om. Pokrenula je dodjele priznanja učiteljima, kao i inicijativu za kreiranje online obrazovnih tečajeva na arapskom jeziku. Mnogi ne znaju da je kraljica čak napisala četiri dječje knjige.

Rania se kao predstavnica Jordana sastala i s brojnim čelnicima zemalja, a glasno se opredijelila i kao oponent tzv. ‘honour killing’, odnosno ubijanja članova obitelji, najčešće žena, zbog ‘kršenja’ islamskog moralnog koda. Rania je bila borac protiv zatvorskih kazni za one koji to učine, zbog čega je naišla na brojna oprečna mišljenja. Dok su je neki podržali, mnogi su je tradicionalni politički akteri kritizirali.


NA METI KRITIKA

Tijekom godina, kraljica je u Jordanu bila na meti kritika zbog svojih stavova. Posebno su je optuživali za ‘ekstravagantnu’ pojavu i miješanje u državne poslove. Javnost se bunila i zbog njezinog netradicionalnog odijevanja i činjenice da je se naziva ikonom stila i zbog pojavljivanja u stranim časopisima. Optuživali su je i za korupciju. Kritike na račun kraljice povezane su i s manjim protestima protiv kralja Abdulaha, koji su započeli prije više od godinu dana.

Posebna se prašina podignula nakon prosvjeda prosvjetnih djelatnika koji su trajali mjesec dana. Prosvjednici su, između ostalog, optuživali Raniju zbog njezine akademije za učitelje. Tvrdili su da tako smanjuje utjecaj ministarstva obrazovanja i daje akademiji Queen Rania Teachers Academy monopol nad obrazovanjem. O toj se aferi Rania sama osobno oglasila na društvenim mrežama i tako ponovno prekršila pravila.

Dok ovo pišem, gotovo sam sigurna da će mnogi kritizirati što progovaram, čak i oni koji mi žele dobro – i bez sumnje ću čuti komentar ‘Nisi sama trebala govoriti.’ Međutim, vremena su se promijenila i što je vrijedilo nekada, ne vrijedi danas“, započela je svoje pismo. U nastavku je objasnila da njezin cilj uopće nije bio okupirati obrazovanje u Jordanu. Naglasila je i da zastupa stavove kralja Abdulaha i stoji iza njegovog službenog djelovanja.

KRALJICA I INFLUENCERICA

Rania je dobitnica niza nagrada. Između ostalih,  na tom se popisu nalaze i one vezane za njezinu aktivnost na društvenim mrežama. Osim službenih objava, na Instagramu dijeli trenutke iz svoje privatnosti s obitelji.

Njezin stil, način na koji se obraća publici na Instagramu i vrste fotografija ponekad čine Raniju bližom nekoj svjetskoj influencerici nego kraljici jedne države. Međutim, ona od te titule ne bježi, pa se tako rado pojavljuje na summitima o korištenju modernih tehnologija.

Svaku priliku koristi kako bi govorila o tome da je ključan način na koji se koriste društvene mreže. Više je puta pozvala arapske influencere da pripaze na društveni utjecaj koji posjeduju i kako ga usmjeravaju.

Rania je postigla ono što se od nje kao žene u zatvorenom društvu nikada nije očekivalo, ali svojim je riječima te napore najbolje opisala: “Kad žena uspije onda sa sobom vuče i druge. Upravo zato kad osnažujemo žene, osnažujemo cijelo društvo.”

Foto: Instagram

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.