Jeanne Lanvin – pionirka stila i luksuza

Jeanne Lanvin rođena je 1. siječnja 1867. godine. Osnovala je modnu kuću Lanvin i tvrtku za ljepotu i parfeme Lanvin Parfums. Njezin značaj u modnom i beauty svijetu bio tako velik da je čak i Vogue za nju naveo: Ona je jedna od najvećih žena svoga vremena. Teško da postoji ijedna žena da barem jednom nije poželjela imati odjevni komad s potpisom najstarije modne kuće na svijetu, Lanvin.

Ovu modnu kuću utemeljila je upravo Jeanne Lanvin. Ona je prva kreirala haljine koje se smatraju pretečom današnjih cocktail haljina. Za nju tanak struk nije bio imperativ. Naprotiv, zahvaljujući njenim dizajnerskim rješenjima mnogim ženama je olakšala život. Bila je jedan od najvećih modnih dizajnera 20. stoljeća, a istovremeno se o njoj najmanje znalo. Čak se i izložba o liku i djelu ove velike žene i dizajnerice zvala Jeanne Lanvin: the Power of Quiet Fashion.

Ona je jedna od najvećih žena svog vremena. / Vogue


Strastvena i talentirana

Jeanne-Marie Lanvin rođena je kao najstarija od jedanaestero djece. Prve modne korake napravila je u francuskoj kući mode Talbot, nakon čega je počela izrađivati ženske šešire. Bila je strastvena, jedinstvenog talenta, energije i ogromnog potencijala. U to vrijeme dobila je nadimak “mali autobus”. Kako nije imala novca za autobusnu kartu, pješke je raznosila narudžbe na adrese kupaca. Godine 1890., uz podršku klijenta koji joj je bio naklonjen, otvorila je prodavaonicu ženskih šešira.

Jeanne nije bila jedina dizajnerica toga doba koja se usprotivila steznicima i uskom struku kao modnom imperativu. Paul Poiret je jednako razmišljao kao i ona. S njim je ušla u uski krug dizajnera koji su svoje kreacije predstavljali u ekskluzivnom modnom časopisu La Gazette du Bon Ton na koji su se u to doba mogli pretplatiti samo bogati Parižani. Cijena pretplate iznosila je 100 dolara.


Žena koja je mijenjala modu

Nakon pet godina sakupila je dovoljno novca i otvorila butik u elitnom dijelu Faubourg Saint Honore. Krećući se u bogatim pariškim društvenim krugovima, tako je i ona proširila krug svojih prijatelja i najvažnije – klijenata. Među njima je pronašla i dobrostojećeg talijanskog grofa Emilija di Pietra. Za njega se udala i u 28. godini života dobila kćerku Marguerite. Jeanne je bila veoma požrtvovna majka redovno dizajnirajući mini haljine za svoju kćerkicu, koja joj je bila velika inspiracija i muza. Kreirala je tako divnu odjeću za svoju ljubimicu, koristeći sofisticirane tkanine i boje pa je odjeća za veoma kratko vrijeme zapala za oko i drugim imućnim Francuzima, koji su poželjeli iste kreacije za svoju djecu. Tako je Jeanne ušla i u svijet dječje mode.

Lanvin me podsjeća na djevojke u “robe de styles” haljinama s kojima sam otplesao svoje prve foxtrot i charleston plesove,  napisao je Christian Dior u knjizi Je suis couturier, prisjećajući se elitnih pariških zabava 20. stoljeća. On je bio tada tek teenager, a Lanvin žena koja je mijenjala modu.

Kćerka Marguerite bila joj je velika inspiracija i pokretačka snaga u modnom svijetu. Za Jeanne je njena kćerka bila najljepša žena na svijetu. Dizajnirajući outfite za nju, Lanvin je dobila priliku oživjeti i vlastiti život, na način na koji je uvijek sanjala. Sve u njenom životu do tada je bilo podređeno poslu.
*


Znatiželjna putnica i kolekcionarka

Modni teoretičari i kritičari opisuju je kao znatiželjnu ženu. Bila je putnica i kolekcionarka, a njen je modni izričaj uključivao umjetničke, nacionalne i povijesne reference. Nakon šešira, dječje odjeće, a kasnije i haljina za trudnice i majke, Jeanne je ušla i u ekskluzivni svijet dizajnera, šivajući haljine po mjeri, ručno i od najskupljih materijala. Svakoj haljini je dodavala srebrne, kristalne ili zlatne detalje, koje bi onda vrhunski majstori aplicirali na njene kreacije. Proces vezenja tih detalja na svilenu haljinu trajao je ponekad i danima. Zato je u svojoj radionici zapošljavala samo najbolje i najizučenije krojačice.

No, iako je posao rastao i razvijao se, njezin privatni život nije bio niti miran niti idiličan. Nakon osam godina braka razvela se od prvog supruga, da bi kasnije u njen život ušao novinar Xavier Melet. On je kasnije postao francuski konzul u Engleskoj. Uz njega se posvetila dizajniranju muške odjeće. Posao se tako dobro razvijao da je kupila cijelu zgradu u ulici Rue du Faubourg i u njemu imala svoj ekskluzivni butik. Jeanne Lanvin poželjela je novi izazov, pa je odlučila lansirati i  parfeme.

Najpoznatiji je Arpege, koji je posvetila svojoj kćeri za njen trideseti rođendan. Elegantna bočica dizajnirana prema fotografiji na kojoj su Jeanne i njena kćerka postao je najdugovječniji parfem u povijesti mirisa. Haljine je dizajnirala kao arhitektonske konstrukcije od svile, često s pravokutnim i trapez rukavima. Njene kreacije izuzetno je voljela glumica, a kasnije i monegaška princeza Grace Kelly. Jednu je nosila i nakon ceremonije vjenčanja s knezom Ranierom.


Modna revolucionarka

Jeanne Lanvin ima je i misterioznu, pomalo tajnovitu modnu stranu. Bila je neustrašiva samozatajna revolucionarka mode. U prilog tome govori i podatak da je izrađivala i lutke. Naime, njena modna kuća započela je izradom šešira, a ubrzo nakon toga Jeanne je počela izrađivati lutke koje su predstavljale logo modne kuće.

Bila je prva dizajnerica koja je koristila lame, vrstu tkanine prožetu metaliziranim nitima. To je ujedno i najdraža tkanina Alber Elbaza danas. Bila je prva dizajnerica koja je izrađivala kolekcije za četiri sezone. Svake sezone izbacila bi po 200 lookova.

Zanimljivo je da svoje kreacije nikada nije započinjala skicama. Stavila bi tkaninu na model za haljine i igrala se njima, kreirala na licu mjesta. Kada je kreacija bila gotova poslala bi je osobi zaduženoj za skice kako bi se proces modnog stvaranja kreacije nastavio svojim uobičajenim tijekom.


Lanvin – sinonim za nepogrešiv stil

U jednom trenutku tvrtka Lanvin proizvodila je šešire, visoku modu, parfeme i šminku, odjeću za djecu, za dom i za vjenčanje što je danas ekvivalent lifestyle brendu. Zapošljavala je par tisuća radnika i  osiguravala dječji vrtić za djecu svojih zaposlenika.

Dva puta se udavala i razvodila. Svojim progresivnim razmišljanjem o modi, lifestyleu, ljubavi, odnosima i odgoju svakako je bila, a ne samo u modi, ispred svog vremena. Umrla je 6. lipnja 1946. godine. Imetak je ostavila kćeri, koja je modnu kuću vodila s rođakom. I danas je nakon toliko godina, ime Lanvin sinonim za nepogrešiv stil.

Jacqueline Jackie Kennedy – žena zvana stil

Kraljica i influencerica: Rania od Jordana

Diane Keaton – Instagram profil ikone stila

Foto: Lanvin

Štitnjača.hr
Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.