Iris Apfel, modna ikona poručuje: Starenje nije za slabiće!

Predivna. Vesela i zaigrana kao djevojčica. Ozbiljno zaljubljena u modu na sebi svojstven način. Posebna i neodoljiva. Zarazne energije i ekscentrično, ali dopadljivo dotjerana inspiracija je mnogima, s obje strane mode. Onima koji je stvaraju i onima za koje se stvara. Rođena ne daleke, nego daleko daleke 1921. godine, Iris Apfel najpoznatija je (pra)baka svjetske modne industrije. Da, dobro ste izračunali. Ova modna ikona i umirovljena dizajnerica interijera ima 98 godina!

A suprotno pravilima, slavna nije postala u svojoj ranoj mladost, radeći kao npr. model. Ne. Kada je postala slavna već je 13 godina bila u mirovini i imala je 83 godine. Tada, te 2005. godine newyorški Metropolitan muzej organizirao je izložbu odjevnih predmeta iz njezinog ormara. To je uključivalo i neke od zaista rijetkih komada odjeće pariških i njujorških dizajnera. A na izložbi su, što je najzanimljivije, na lutkama bili prikazani upravo njeni stylinzi. I tako je počelo…

Moda i umjetnost od malih nogu

Iris Apfel rođena je u New Yorku 29.08.1921. godine u dobrostojećoj židovskoj obitelji. Studirala je povijest umjetnosti i pohađala umjetničku školu. Njena majka, Sadye Barrel, bila je vlasnica modnog boutiquea i obožavala je modu. Kao djevojka, Iris je radila za priznati modni časopis WWD kao asistentica ilustratora Roberta Goodmana i dizajnera interijera Elinora Johnsona. Godine 1948., kao dvadesetsedmogodišnja djevojka udaje se za Carla Apfela. Uskoro zajedno osnivaju tekstilnu tvrtku i uspješno je vode sve do njenog umirovljenja 1991. godine. Radila je i za Bijelu kuću, odnosno za čak devet američkih predsjednika: Trumana, Eisenhowera, Kennedyja, Johnsona, Nixona, Forda, Cartera, Reagana i Clintona. Svi su oni koristili njene usluge dizajnera interijera pri restauraciji pojedinih dijelova Bijele kuće.

Jedna je od nezamjenjivih likova svjetske modne scene koju je osvojila svojim prepoznatljivim ekscentričnim stilom. Velika je obožavateljica estetike. Uvijek rado ističe kako je potpuno neopterećena trendovima te da je u životu važno slijediti svoju maštu. Moda je, kaže, njezin život, ali njome nije opterećena. A za taj je stav uvelike zaslužan stil njene uvijek elegantne majke.

Stil zvan Iris

O stilu odijevanja Iris Apfel ispisane su tisuće stranica. Akstravagantna od glave do pete, prepoznatljiva je po svojoj kratkoj sijedoj kosi, velikim okruglim naočalama s debelim okvirima, krupnom plastičnom i staklenom nakitu, živopisnim bojama i eklektičnim  dezenima, velikim ‘čupavim’ kaputima… Jednostavno nigdje ne može proći nezapaženo. Zabavlja se modom, bojama, uzorcima, nakitom, krojevima…svime. Nije ni čudo da sama za sebe kaže kako je ona “posljednji živući tinejdžer.” A, između ostalog, sama i izrađuje upečatljiv nakit koji često nosi.

Iako je danas njezin ekstravagantan modni stil čini jednom od najvećih modnih ikona, o njemu kaže: “Oblačenje mi je najmanja briga. Stil ili jest ili nije zapisan u vašim genima. A ako ga imate – morate ga i dalje njegovati.”

Njegujući svoj prepoznatljivi stil primjenjuje jednostavnu formulu. Kaže kako ne slijedi trendove, već tradiciju. A njen ukus nije se značajnije mijenjao tijekom života.  Nadograđivala je svoj modni izričaj, ali osnova je uvijek ostajala ista. Zanimljivo je kako je, osim po svom zaštitnom znaku – velikim okruglim naočalama, poznata i po tome što nikada ne troši velike svote novca za garderobu. Njen je stav oko toga poprilično jasan. Nikada neće dati više od 700 dolara za torbu ili više od 25 dolara za traperice. Smatra, naime, da to jednostavno ne vrijedi više. Isto tako, često se dogodi da naiđe na toliku jeftinu odjeću da se uopće ne želi zamarati isprobavanjem prije nego što se odluči na kupnju. Jednostavo je kupi i odnese kući na isprobavanje!

Osebujan modni stil izgradila je zahvaljujući tome što smatra kako su sva ograničenja u odijevanju nastala iz ženskih nesigurnosti. Uvijek napominje da se žena, ako nije prirodno lijepa, treba znati istaknuti i naučiti prikazati atraktivnom. Ona sama najbolji je primjer za to. Znala je, tako, nositi ogrlice namijenjene slonovima i konjima. Ljubimica mnogih, posljednja je istinska modna muza koja potiče kreativnost u svima, od modnih dizajnera do urednika brojnih magazina.

Najpoznatije izjave Iris Apfel

Iris kaže kako ne postoje upute za dobar stil. Poznate su njene izjave:

“Najvažnije je izraziti sebe i imati dobar stav.”

“Ne odjevam se kako bih privukla tuđe poglede. Odijevam se za sebe.”

“Ako niste zainteresirani, onda niste ni interesantni.”

“Morate pokušati sve što poželite. Imate samo jednu priliku, zapamtite to.”

“Kada se ne odijevate kao drugi, onda ne trebate ni razmišljati poput drugih.”

“Ako napravite neku stilsku pogrešku, modna policija neće doći po vas i odvesti vas u zatvor.”

“Bore mi ne predstavljaju ništa loše. One su poput neke značke za hrabrost.”

“Ne tražim inspiraciju, ona sama dolazi k meni. Ponekad zgazite na kukca i to vas inspirira.”

“Modu možete kupiti, ali stil je nešto što se posjeduje.”

“Ako ste zadovoljni svojom frizurom i cipelama koje nosite, sve ostalo prolazi.”

Rijetka ptica mode

Prije 14 godina, točnije 2005. u Metropolitan muzeju umjetnosti u New Yorku postavljena je izložba u čast Iris Apfel nazvana “Rijetka ptica mode (Rare Bird: The Irreverent Iris Apfel”. U sklopu izložbe, koja je postigla ogroman uspjeh, izloženi su njeni brojni odjevni predmeti. Kako i ne bi kad je riječ o gotovo stoljetnoj kolekciji jedne od najekscentričnijih osoba na svijetu! Ostvarila je i suradnju s MAC-om 2011. koja je uključivala lansiranje linije ruževa, lakova za nokte i sjenila pod imenom Iris Apfel. Na upit o uspjehu, Iris kaže: Ništa što sam ikada učinila, nisam namjeravala učiniti. Sve se dogodilo samo od sebe.”

Gerijatrijska starleta

Danas ova ‘gerijatrijska starleta’ kako se sama prozvala, ima i svoj dokumentarni film jednostavnog imena ‘Iris’. Snimljen je 2014. godine, pod palicom legendarnog producenta Alberta Mayslesa. U njemu s ponosom prepričava poznatu priču iz svoje mladosti. Kada je kao mlada djevojka kupovala u sada zatvorenom Loehmannu, obratila joj se vlasnica dućana Frieda Loehmann. Kazala joj je: “Promatram te, djevojko. Nisi lijepa i nikada nećeš ni biti, ali to nije niti važno. Ti imaš nešto bolje, ti imaš stil.”

Od tada su prohujala desetljeća, a Iris se još uvijek zarazno smije i živo gestikulira svojim naboranim rukama ukrašenima šarenim narukvicama i predimenzioniranim prstenjem. Svi modni imperativi i zakonitosti odijevanji pred ovim silnim modnim tajfunom padaju u vodu. I čine se tako ispraznima, dosadnima i ukalupljenima. Platno njene modne slike paleta je svih zamislivih modnih kombinacija, koje nisu rezultat pomnog promišljanja i planiranja, već istinske zaigranosti i uživanja u kombiniranju komada koji u konačnici čine samo jedno i daju samo jedan rezultat: Iris Apfel.
~
Zarazna energija kojom zrači i kojom očarava izvire iz svakog stylinga, svake fotografije i svakog pojavljivanja. To najbolje dokazuje silno zanima koje izaziva, mnogobrojni odjevni predmeti inspirirani njenim likom i interes mnogih brandova za suradnju s ovom vremešnom djevojčicom. U svom šarenilu na najbolji mogući način sažima sve ono što bi život trebao biti: igra, boje i ljubav. Pomiješane u svim kombinacijama, na svoj način i sa svojim stavom. Bez kopiranja, bez slijepog slijeđenja trendova, bez gubitka osobnog identiteta. Inspiracija koja nadilazi vrijeme i više od toga. “Stil je stav, stav, stav!” kaže Iris. Stil je emocija koju izazivate svojom pojavom, slika koju ostavljate iza sebe i poruka koju šaljete. A njena je poruka kao i ona: inteligenta, domišljata, zaigrana…
~

Moda i ljepota

Velika je ljubiteljica kupovine i kupuje sve što joj se svidi, odnosno što privuče njenu pozornost na način da se u trenutku zaljubi u tu stvar. Pritom nije važno radi li se o skupim dizajnerskim komadima ili jeftinih krpica na buvljacima ili malim trgovinama, daleko od blještavih izloga centra metropole. A ako neku stvar koja joj se svidi ne isproba, ne uzbuđuje se. „Ako mi neće odgovarati- pretvorit ću je u jastučnicu,“ kaže. 
~
Iris Apfel poznata je i kao protivnica estetskih operacija i plastične kirurgije. Za to ima logično i duhovito objašnjenje. “Kad morate provoditi puno vremena po bolnicama poput mene, zašto bi svoje podvrgnuli tijelo operacijama koje vam nisu neophodne?” I tako se cijela njena životna fiolozofija vrti oko jednostavnog i logičnog razmišljanja.
~
Zapamtite: stil je nešto instinktivno i ne postoji dovoljna količina novaca kojom bi se mogao kupiti. Moda je igra, a samo odijevanje u svakom trenutku treba prije svega biti – zabavno! Opustite se i uživajte u modi. Gradite svoj stil, a ako ste ga već izgradili, nadopunjavajte ga svojom osobnošću. Bez obzira na trendove, bez obzira na godine. Jer, kako kaže ova razigrana djevojčica u vrlo poznim godinama, koja će uskoro dotaknuti i stotku! – “Starenje nije za slabiće!”
~

Foto: Facebook

Branka Panić
Branka Panić

"Oni koji me sreću, misle da ja to putujem. A ne putujem ja. To beskraj po meni hoda." / M.M.A.